Μήπως, τελικά, έχεις ξεχάσει τι σε ενδιαφέρει στην ουσία και ζεις την ζωή κάποιου άλλου;

Μήπως, τελικά, έχεις ξεχάσει τι σε ενδιαφέρει στην ουσία και ζεις την ζωή κάποιου άλλου;

Εάν έπαυε να υπάρχει ζωή στο σύμπαν, δεν θα έμενε τίποτα που να είναι σημαντικό. Λάδι, χρυσό και διαμάντια; Ξαφνικά άχρηστα. Ρύπανση, υπερθέρμανση του πλανήτη και λιώσιμο των πάγων; Οι ωκεανοί δεν ενδιαφέρονται. Χωρίς ζωή, δεν θα ήταν πλέον «πρόβλημα». Στην πραγματικότητα, αν σβήσει ο ήλιος, η Γη δεν θα ενδιαφερθεί.

Τα πράγματα δεν μπορούν να ενδιαφερθούν για τίποτα, μόνο οι ζωντανοί οργανισμοί ενδιαφέρονται. Και αυτό λέει κάτι για

το που θα βρεις αυτά που σε ενδιαφέρουν. Δεν θα τα βρεις στα αντικείμενα που σε ενδιαφέρουν, θα τα βρεις στις καρδιές των ανθρώπων. Στην δική σου καρδιά. Είσαι σίγουρος, όμως, ότι δεν ξέχασες τι έχει αξία στην ζωή;

Το να νοιάζεσαι είναι μέρος της ίδιας της ζωής. Και είτε το γνωρίζεις, είτε όχι, υπάρχουν πράγματα που σε ενδιαφέρουν πραγματικά.
Πράγματα που αξίζει να αγωνιστούμε.
Πράγματα για τα οποία αξίζει να κοπιάσουμε και να βάλουμε τα δυνατά μας.
Πράγματα που είναι πολύ πιο σημαντικά από οποιαδήποτα δυστυχία μπορεί η ζωή να σου φέρει.
Ωστόσο, πολύ συχνά χάνουμε επαφή με τα πράγματα που μας ενδιαφέρουν πραγματικά και βρισκόμαστε σε έναν αγώνα όπου κυνηγάμε άδειους στόχους.
Σίγουρα, έχεις δει ανθρώπους να αγωνίζονται για κάθε είδους πρόβλημα. Και αυτό που είναι πιο στενάχωρο είναι να βλέπεις ανθρώπους ξανά και ξανά να βάζουν την ζωή τους σε αναμονή, ενώ δίνουν μια σκληρή εσωτερική μάχη.
Τα άτομα με άγχος οργανώνουν ολόκληρη τη ζωή του γύρω από το άγχος, σε μια προσπάθεια να απαλλαγούν από αυτό. Αποφεύγουν όλες τις καταστάσεις όπου το άγχος μπορεί να εμφανιστεί, και αποφεύγουν επίσης όλες τις δραστηριότητες που δίνουν νόημα στην ζωή.
Ρώτα έναν άνθρωπο που παλεύει με τις κρίσεις πανικού, ποιο θα ήταν το επόμενο βήμα του εάν οι κρίσεις πανικού εξαφανιστούν ξαφνικά από την ζωή του.
Μετά από παύση θα ακούσεις διαστακτικές δηλώσεις για το τι αγαπά το άτομο:
«Θα ήθελα να ταξιδέψω», λέει ένα άτομο.
«Θα γυρνούσα πίσω στο σχολείο», λέει ένας άλλος.
«Θα περνούσα περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου», λέει ένα τρίτο άτομο.
Εν τω μεταξύ, η ζωή έχει γίνει ένας άδειος αγώνας με άγχος, φαινομενικά εξαιτίας της ανάγκης και όχι από επιλογή.
Στην παρακάτω λίστα θα βρεις πέντε σημάδια ότι έχεις χάσει την επαφή σου με αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό για εσένα.

Δεν μπορείς να πεις τι σε ενδιαφέρει

Το πρώτο σημάδι ότι είσαι αποσυνδεδεμένος με αυτό που πραγματικά σε ενδιαφέρει είναι ότι απλά δεν μπορείς να το πεις. Όχι από φόβο. Αλλά επειδή πραγματικά δεν ξέρεις τι έχει σημασία για εσένα.
Αυτό το σημάδι μπορεί να είναι προφανές. Ωστόσο, χωρίς αυτό δεν μπορείς να κάνεις μια νέα αρχή στην ζωή σου. Εάν δεν ξέρεις τι πραγματικά σε ενδιαφέρει, τότε δεν ζεις μια ζωή σε ευθυγράμμιση με αυτό.

Ζεις για να αποφεύγεις

Το δεύτερο σημάδι είναι λίγο πιο πολύπλοκο από το πρώτο.
Αντί στην ζωή σου να αγωνίζεσαι για ό,τι έχει σημασία για εσένα, προτιμάς να το αποφεύγεις. Η ζωή σου έχει οργανωθεί για να αποφύγεις τα άβολα συναισθήματα όπως είναι ο φόβος, η ντροπή, το άγχος ή η ενοχή.
Οποιαδήποτε κατάσταση όπου εμφανίζονται άβολα συναισθήματα την αποφεύγεις. Εν τω μεταξύ, αποφεύγεις ανθρώπους και δραστηριότητες που κάνουν την ζωή ουσιαστική.
Αυτό που σε ενδιαφέρει πραγματικά είναι να βάλεις την ζωή σε αναμονή.

Σε νοιάζει μόνο να σε εγκρίνουν οι άλλοι

Το τρίτο σημάδι ότι έχεις χάσει την επαφή με τα πράγματα που έχουν αξία: Σε ενδιαφέρει μόνο να γίνεσαι αρεστός.
Τα πράγματα που λες ότι πραγματικά σε ενδιαφέρουν, δεν είναι αυτά που σε ενδιαφέρουν στην πραγματικότητα, αλλά τι θέλουν οι άλλοι άνθρωποι να κάνεις. Είναι λιγότερο σημαντικό το τι είναι σημαντικό για εσένα και περισσότερο το να αποκτήσεις την έγκριση των άλλων.
Αυτό είναι ένα σαφές σημάδι ότι δεν ζεις την ζωή σου, αλλά κάποιου άλλου.

Οι αξίες σου είναι προκαθορισμένες

Το τέταρτο σημάδι είναι αρκετά παρόμοιο με το τρίτο. Αντί να επιλέγεις να θέτεις τους δικούς σου στόχους και να έχεις τις δικές σου αξίες, όλα είναι προκαθορισμένα. Κάποιος άλλος έχει ορίσει για σένα τους στόχους και τις αξίες που θα έχεις  για να ζήσεις την ζωή σου.
Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν οι άνθρωποι μεγαλώνουν σε αυστηρή οικογένεια.
Αντί να εξετάσεις αυτές τις προκαθορισμένες αξίες και να τις επιλέγεις, τις υιοθετείς χωρίς νόημα.

Θέλεις μόνο υλικά αγαθά

Αντί να ενδιαφέρεσαι για το τι κάνεις και τα πράγματα που χρειάζεσαι για να υποστηρίξεις αυτές τις επιλογές σου, σε ενδιαφέρουν τα υλικά αγαθά. Υλικά αγαθά όπως:
Λεφτά, και όχι το πως θα τα δαπανήσεις.
Ένα σπίτι, και όχι την ζωή που θα ζήσεις μέσα σε αυτό.
Ένα σύζυγο τρόπαιο, όχι η αγάπη που θα δημιουργήσεις
.

Οι αξίες σου είναι αυστηρές και άκαμπτες

Το τελευταίο σημάδι ότι δεν συνδέεσαι με αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό για εσένα. Σε κάποια στιγμή της ζωής σου έχεις αποφασίσει τι είναι σημαντικό για την ζωή σου.
Συμπέρασμα: Αυτά τα έξι σημάδια σε αφήνουν να κατανοήσεις εάν είσαι ή δεν είσαι σε επαφή με ό,τι έχει σημασία για εσένα.
Εάν διαπίστωσες ότι κανένα από τα σημάδια δεν ισχύει για εσένα, αυτό είναι πολύ καλό.
Εάν, όμως, αναγνωρίζεις στον εαυτό σου ένα ή περισσότερα από αυτά, πάλι αυτό είναι καλά νέα. Επειδή τώρα το γνωρίζεις και μπορείς να το δεις ως ευκαιρία να σκεφτείς τους στόχους και τις αξίες σου και να κάνεις τις απαραίτητες προσαρμογές στην ζωή σου.
Είναι δύσκολο να ζήσεις την ζωή σου χωρίς να έρθεις σε επαφή με δυσάρεστες σκέψεις και συναισθήματα. Ωστόσο, αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα είναι τελικά πολύ σημαντικά επειδή συνδέονται με αυτά που έχουν σημασία.
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.