Μεγάλη εορταστική ημέρα για το Ωραιόκαστρο σήμερα, βίντεο απο την πανηγυρική προς τον Άγιο Αθανάσιο τον Τραπεζούντιο

Μεγάλη εορταστική ημέρα για το Ωραιόκαστρο σήμερα, βίντεο απο την πανηγυρική προς τον Άγιο Αθανάσιο τον Τραπεζούντιο

Στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ωραιοκάστρου τιμήθηκε σήμερα, Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020, πανηγυρικά η μνήμη του Αγίου Αθανασίου του Τραπεζούντιου.

Για το λόγο τούτο, ο οικείος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας προσκάλεσε, τον έλκοντα εκ του ηρωικού Πόντου την καταγωγή, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ.Παύλο να προεξάρχει της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.

Την περίοδο της γενοκτονίας των ποντίων, ένας ιερέας από την περιοχή των χωριών της Αργυρουπολεως του Νομού Τραπεζούντος ονόματι Ευστάθιος Γραμματικοπουλος εγκαθίσταται στην περιοχή του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης μαζί με τους άλλους πρόσφυγες του Πόντου που ήρθαν στην Ελλάδα.

 

Μαζί του φέρει από τα πάτρια εδάφη μια λειψανοθήκη, εντός της οποίας υπάρχει τεμάχιο από το ιερό λείψανο του Αγίου Χαραλάμπους και ένα τεμάχιο από το ιερό άμφιο ενός άγνωστου Αγίου που στην λειψανοθήκη περιγράφεται ως ο “Άγιος Αθανάσιος ο Δαιμονοκαταλύτης και αρχιεπίσκοπος Τραπεζούντος” .

Η λειψανοθήκη αυτή δωριζεται από τα ανήψια του πατέρα Ευστάθιου στον Ιερό Ναό της Κοιμησεως της Θεοτόκου Ωραιοκάστρου το 1990.

Το 2006 που ο πατέρας Νικόλαος Μοναστηρίδης έρχεται σαν πρωτοπρεσβύτερος στην ενορία μας αρχίζει μια μακροχρόνια προσπάθεια για να βρει ίχνη του Αγίου Αθανασίου του Δαιμονοκαταλύτη αλλά μέχρι πριν 2 χρόνια η προσπάθεια αποτυγχάνει.

Όμως γνωρίζοντας τον Σεβασμιώτατο Δράμας Παύλο, ο οποίος είναι Ποντιακής καταγωγής, και συγκινείται με ό, τι αφορά την ποντιακή παράδοση, του ανακοινώνει το αδιέξοδο των ερευνών του και ζητά την βοήθειά του.

Ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Δράμας αναλαμβάνει προσωπικά το θέμα και βρίσκει μέσω του Οικουμενικου πατριαρχειου και άλλων πηγών, ότι υπήρχε αρχιεπίσκοπος Τραπεζούντος, ονόματι Αθανάσιος, ο οποίος είχε το χάρισμα να καταλύει τους δαίμονες, να θεραπεύει ασθενείς από πολλές ασθένειες και ο οποίος ανακηρύχθηκε Άγιος τον 9ο αιώνα.

Με δική του φροντίδα βρέθηκε εικόνα του Αγίου (αντίγραφο της οποίας μου δόθηκε σαν ευλογία από τον παπά Νικόλα μας) που δημοσιεύω παρακάτω και βρέθηκε επίσης ότι η μνήμη του Αγίου Αθανασίου του Δαιμονοκαταλύτη εορταζόταν στις 11 Οκτωβρίου

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό απο την Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως εδώ

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.