Μπλε Φάλαινα,το παιχνίδι θανάτου. Ενημερωθείτε.

Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές αρχές για το ακραίο διαδικτυακό παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα». Έχουν καταγραφεί επίσημα περιστατικά  μέχρι τώρα,δείτε σχετικά εδώ,εδώ και εδώ.

Συνολικά δεδομένα αναφέρουν πως μέσα σε δύο χρόνια υπάρχουν πάνω από 130 αυτοκτονίες ατόμων που αποδέχτηκαν την τελική πρόκληση.

Η Μπλε Φάλαινα Παιχνίδι επίσης γνωστή ως “Μπλε Φάλαινα “Πρόκληση”, είναι το φαινόμενο των κοινωνικών δικτύων που άρχισε να κυκλοφορεί σε αρκετές χώρες από το 2016. Το παιχνίδι αποτελείται από μια σειρά από καθήκοντα που ανατίθονται από τους διαχειριστές στους παίκτες, διάρκειας 50 ημερών, με την τελική πρόκληση που απαιτεί από τους παίκτες να διαπράξουν αυτοκτονία.

Η “Γαλάζια Φάλαινα” ήρθε στο προσκήνιο τον Μάιο του 2016 μέσα από ένα άρθρο στη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta, που συνδέει πολλές και άσχετες αυτοκτονίες παιδιών που ήταν μέλη της ομάδας “F57” στο κοινωνικό δίκτυο του VKontakte. Ένα κύμα ηθικού πανικού σάρωσε τη Ρωσία.Ωστόσο, το άρθρο αργότερα κατακρίθηκε για την προσπάθεια να κάνει μια σύνδεση  εκεί που δεν υπήρχε και καμία από τις αυτοκτονίες δεν βρέθηκε να είναι αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων της ομάδας.

Δομή του παιχνιδιού

Ενώ οι ειδικοί προτείνουν ότι η “Γαλάζια Φάλαινα” ήταν αρχικά μία απάτη, πολλοί πιστεύουν ότι είναι πιθανό ότι το φαινόμενο έχει οδηγήσει σε περιπτώσεις αυτο-τραυματισμού από μίμηση και παρόμοιες ομάδες, αφήνοντας τα παιδιά ευάλωτα σε κίνδυνο cyberbullying και online διαπόμπευση.Η Μπλε Φάλαινα εξαρτάται από τη σχέση μεταξύ των συμμετεχόντων με τους διαχειριστές. Οι διαχειριστές συνταγογραφούν μια σειρά από καθήκοντα που οι παίκτες πρέπει να ολοκληρώσουν, συνήθως ένα ανά ημέρα, μερικά από τα οποία περιλαμβάνουν αυτο-ακρωτηριασμό. Από τα τέλη του 2017, η συμμετοχή στη Μπλε Φάλαινα φαίνεται να έχει μειωθεί ωστόσο, οργανώσεις που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του διαδικτύου  σε όλο τον κόσμο αντέδρασαν δίνοντας γενικές συμβουλές για γονείς και εκπαιδευτικούς για την πρόληψη των αυτοκτονιών, την ευαισθητοποίηση γύρω από την ψυχική υγεία, και την διαφύλαξη της ασφάλειας του διαδικτύου προτού εμφανιστεί το επόμενο κρούσμα cyberbullying.

Συλλήψεις

Το 2016,ο Philipp Budeikin, ένας 21-χρονος πρώην μαθητής ψυχολογίας που είχε αποβληθεί από το πανεπιστήμιο, ισχυρίστηκε ότι εφηύρε το παιχνίδι το 2013. Είπε ότι η πρόθεσή του ήταν να καθαρίσει την κοινωνία με το να πιέζει τα άτομα στην αυτοκτονία.Αν και αρχικά υποστήριξε την αθωότητά του και δήλωνε ότι ήταν για να “περνάμε καλά”, ο Budeikin συνελήφθη και κρατήθηκε στην Φυλακή Kresty στην αγία Πετρούπολη και τον Μάιο του 2016 βρέθηκε ένοχος για “ηθική αυτουργία σε τουλάχιστον 16 έφηβες κοπέλες να αυτοκτονήσουν.” Aργότερα καταδικάστηκε σε δύο κατηγορίες ηθικής αυτουργίας σε αυτοκτονία ανηλίκου.

Τον Ιούνιο του 2017, ο ταχυδρόμος Ilya Sidorov συνελήφθη στη Μόσχα. Κατηγορήθηκε, επίσης, για τη δημιουργία της ομάδας “Γαλάζια Φάλαινα” που ενθαρρύνει τα παιδιά να βλάψουν τους εαυτούς τους και τελικά να αυτοκτονήσουν. Ισχυρίστηκε ότι 32 παιδιά πείστηκαν να ενταχθούν στην ομάδα του και να ακολουθούν εντολές.

Οι γονείς καλούνται να είναι πολύ προσεκτικοί και παρατηρητικοί ώστε να προλάβουν το αναπάντεχο κακό.

 Σημάδια που θα πρέπει να μας προβληματίσουν:

-έντονες αλλαγές διάθεσης
-ευερεθιστότητα
-ευθιξία
-κοινωνική απομόνωση
-αλλαγές στα ενδιαφέροντα
-το να περνά περισσότερο χρόνο μπροστά από τον υπολογιστή, ψάχνοντας ύποπτες ιστοσελίδες
-αίμα στα ρούχα (αυτοτραυματισμός)
– προβλήματα ύπνου (αϋπνία κατά τη διάρκεια της νύχτας, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

Τι μπορούμε να κάνουμε αν αντιληφθούμε ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί μας:

– Πρώτα από όλα πρέπει να μιλήσετε με το παιδί σας. Βεβαιωθείτε ότι και οι δύο έχετε χρόνο στη διάθεσή σας και ότι η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή. Πρέπει να θυμάστε ότι πρόκειται για συζήτηση και όχι για έρευνα, ή ανάκριση.

– Αφήστε τους να σας μιλήσουν ανοιχτά και να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Αποφύγετε να μιλάτε μόνο εσείς. Ακούστε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους.

– Δώστε τους την απαιτούμενη προσοχή. Περάστε χρόνο κάνοντας κάτι από κοινού όπως την προετοιμασία του φαγητού, τα ψώνια, μία βόλτα, παρακολουθείστε μαζί έναν αγώνα κλπ. Ίσως βρείτε μία καλή ευκαιρία για να μιλήσετε, ενώ παράλληλα θα κάνετε το παιδί σας να αισθάνεται ότι λειτουργείτε σαν ομάδα. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο, το παιδί θα αποκτήσει μια ασχολία διαφορετική από το διαδίκτυο, νιώθοντας ότι καλύπτονται και οι συναισθηματικές ανάγκες του.

– Οφείλετε να είστε ανοιχτοί σε κάθε θέμα που θα θέλει να συζητήσει μαζί σας. Μπορεί να σας ζητήσει να μιλήσετε για υπαρξιακά ζητήματα όπως η ζωή και ο θάνατος, η φιλία, ο έρωτας κ.ά.

– Η απόρριψη των συναισθημάτων τους θα έχει σαν αποτέλεσμα την παύση της συζήτησης και κατ’ επέκταση θα τους κάνει να διστάζουν να σας μιλήσουν για ό,τι τους ενοχλεί.

– Δώστε τους να καταλάβουν ότι μπορούν πάντα να έρχονται σε σας αν έχουν ανησυχίες αλλά και αν θέλουν να μάθουν πώς να λένε “όχι”.

– Εποπτεύστε αποτελεσματικά το καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού σας: ποιες ώρες βρίσκεται στο σπίτι, πόσες ώρες ασχολείται με το διαδίκτυο, με ποιους φίλους συναντιέται καθημερινά, ποιες ώρες κοιμάται και αν τυχόν ξυπνάει ή μετακινείται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

– Συζητήστε με τους δασκάλους και τους άλλους γονείς. Ίσως να αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με εσάς και να μπορούν να σας στηρίξουν.

Σε κάθε περίπτωση απευθυνθείτε Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος 11188 mail: [email protected]

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.