Νέα διόδια Λαγκαδά πόσο θα πληρώνεις και αντιδράσεις

Νέα διόδια Λαγκαδά πόσο θα πληρώνεις και αντιδράσεις

Με υπουργική απόφαση απο τον Μαιο, για άλλη μια φορά αποφασίζουν για τις ζώες μας αγνοώντας την οικονομική ασφυξία που θα προκαλέσουν ειδικά σε ανθρώπους που καθημερινά μεταβαίνουν προς Θεσσαλονίκη για την εργασία τους.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2018/25-5-2020 (τεύχος Β) με θέμα “Καθορισμός συστήματος χρέωσης τελών διοδίων στην Εγνατία Οδό και στους κάθετους άξονες”, στον Ανισόπεδο Κόμβο Λαγκαδά/Σερρών θα κατασκευαστούν τρεις (3) νέοι Πλευρικοί Σταθμοί Διοδίων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λάβαμε, οι 3 νέοι Σταθμοί Διοδίων στον Ανισόπεδο Κόμβο Λαγκαδά/Σερρών θα επιβάλλουν διόδια ως εξής:

α. οχήματα από τον Λαγκαδά ή την Εθνική Οδό Καβάλας που μπαίνουν στην Εγνατία με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη,
β. οχήματα από τον Κάθετο Άξονα προς Σέρρες που μπαίνουν στην Εγνατία με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη,
γ. οχήματα που βγαίνουν από την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση προς Λαγκαδά και Εθνική Οδό Καβάλας ή στον Κάθετο Άξονα προς Σέρρες.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση (Παράρτημα ΙΙ) οι 3 νέοι Σταθμοί Διοδίων θα χρεώνουν μήκος 7,5χλμ. από τον Α/Κ Λαγκαδά/Σερρών έως τον Α/Κ Ευκαρπίας της Εγνατίας Οδού.

Όπως προβλέπει το άρθρο 2.5 της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης, το ύψος των νέων διοδίων θα είναι αρχικώς 0,04€/χλμ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) για τα οχήματα κατηγορίας 2 (ελαφρά οχήματα) και πολλαπλάσια ποσά για τα φορτηγά.

Προκύπτει ότι για μήκος περιοχής χρέωσης 7,5χλμ. το κόστος των νέων σταθμών διοδίων στον Ανισόπεδο Κόμβο Λαγκαδά/Σερρών θα είναι αρχικά 0,3€ για τα ελαφρά οχήματα, 0,75€ για τα μικρά φορτηγά και 1,05€ για τα μεγάλα φορτηγά.

Σύμφωνα με το το άρθρο 2.6 της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης, από την ημερομηνία έναρξης παραχώρησης της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού το ύψος των νέων διοδίων θα αναπροσαρμοστεί στο ύψος που προβλέπει η σύμβαση, που θα είναι 0,065 €/χλμ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Άρα με την έναρξη της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα θα γίνει εντός του 2021, για μήκος περιοχής χρέωσης 7,5χλμ. το κόστος των 3 νέων σταθμών διοδίων στον Ανισόπεδο Κόμβο Λαγκαδά/Σερρών θα αυξηθεί σε 0,5€ για τα ελαφρά οχήματα, σε 1,25€ για τα μικρά φορτηγά και σε 1,75€ για τα μεγάλα φορτηγά.

Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω χρεώσεις των νέων σταθμών διοδίων μετά την προσεχή παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, υπολογίζεται ότι οι εργαζόμενοι σε μηνιαία βάση (22 εργάσιμες ημέρες) για μετακίνηση από και προς τους οικισμούς και εγκαταστάσεις του Δήμου Λαγκαδά, θα πληρώνουν 23€ για τα ελαφρά οχήματα, 57€ για τα μικρά φορτηγά και 80€ για τα μεγάλα φορτηγά.

Οι παραπάνω χρεώσεις επιβάλλονται για ένα οδικό τμήμα της Εγνατίας μήκους 7,5χλμ. από τον Α/Κ Λαγκαδά/Σερρών έως τον Α/Κ Ευκαρπίας, που έχει κατασκευαστεί από το 2000 .

Σημειώνεται ότι οι ίδιες χρεώσεις θα επιβάλλονται και στα οχήματα που θα κινούνται προς και από τον Κάθετο Άξονα προς Σέρρες, όπου μάλιστα έχουν ήδη τοποθετηθεί και 2 νέοι μετωπικοί σταθμοί διοδίων!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ !
Είναι απαραίτητη η άμεση ενημέρωση από το Υπουργείο για να ελεγχθεί αν θα ισχύσουν τα παραπάνω.
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΟΓΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗ ΔΙΟΔΙΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ με την κατασκευή νέων σταθμών διοδίων στον Α/Κ Λαγκαδά/Σερρών.

Επίσης να μη διανοηθούν να καταργήσουν την είσοδο και έξοδο της Εγνατίας στο ύψος της Λητής και των Λαγυνών, για να εξαναγκάσουν τους πάντες να πληρώνουν τα νέα διόδια.

Σταύρος Μπάσιας Δημοτικός Σύμβουλος Λαγκαδά

livelagadas.gr

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.