Νωρίτερα ξεκίνησαν και εφέτος οι δασικές πυρκαγιές

Νωρίτερα ξεκίνησαν και εφέτος οι δασικές πυρκαγιές

Νωρίτερα ξεκίνησαν και εφέτος οι δασικές πυρκαγιές, αφού η αντιπυρική περίοδος ξεκινά επίσημα, την 1η Μαΐου και διαρκεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024.

Αρκετά τα “συμβάντα” το μήνα Μάρτιο!

Ενδεικτικά αναφέρω τις δασικές πυρκαγιές σε Ταΰγετο, στις 26 Μαρτίου και στα Πιέρια Όρη στις 31 Μαρτίου 2024, που εκδηλώθηκαν σε δύσβατες τοποθεσίες, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Το Πυροσβεστικό Σώμα ανακοίνωσε στις 30/03/2024 την σύλληψη ενός ατόμου, για πρόκληση πυρκαγιάς από πρόθεση,
εντός δασικής έκτασης, στο όρος Υμηττός, πλησίον της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου, Κουταλά Αττικής!

H Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής θέσης, του κλίματος, της μορφολογίας του εδάφους, και της βλάστησή της, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις δασικές πυρκαγιές, γι’ αυτό και η εξάμηνη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου – το μισό έτος δηλαδή!

Οι δασικές πυρκαγιές υπήρχαν και θα υπάρχουν, είναι αναπόφευκτες και θα πρέπει να γνωρίζουμε σε όλα τα επίπεδα, την πρόληψη την αντιμετώπιση και την άμεση διαχείριση τις επιπτώσεών τους!

Σε εξέλιξη είναι αυτήν την χρονική περίοδο, οι προετοιμασίες Δημοσίων Υπηρεσιών, Φορέων και των Ενόπλων Δυνάμεων, για την νέα αντιπυρική περίοδο, καθώς των κατόχων ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων σύμφωνα, με τα όσα ορίζει, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύθηκε στις 24/05/2023 στο B’ τεύχος- φύλλο 3475, της Εφημερίδας Κυβερνήσεως – “Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων”.

Στον δικτυακό τόπο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προσταίας υπάρχουν οι Οδηγίες προστασίας από Φυσικές Καστροφές, Βιομηχανικά ατυχήματα, Χημικά, Βιολογικά Ραδιολογικά και Πυρηνικά περιστατικά: civilprotection.gov.gr

Κείμενο φωτο αρχείου Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος dasarxeio.com
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.