ΟΑΕΔ: Δύο νέα προγράμματα τον Δεκέμβριο για 12.000 ανέργους – 7 ανοικτά προγράμματα με 38.600 επιδοτούμενες θέσεις

ΟΑΕΔ: Δύο νέα προγράμματα τον Δεκέμβριο για 12.000 ανέργους – 7 ανοικτά προγράμματα με 38.600 επιδοτούμενες θέσεις

Κενές επιδοτούμενες θέσεις σε συνολικά 8 προγράμματα για 44.000 ανέργους
Δυο νέα προγράμματα για την πρόσληψη 12.000 ανέργων αναμένεται να πραγματοποιήσει εντός Δεκεμβρίου ο ΟΑΕΔ, ενεργοποιώντας συνολικά 8 προγράμματα για την πρόσληψη 44.000 ανέργων.
Τα δυο νέα προγράμματα που θα ενεργοποιηθούν τον Δεκέμβριο αφορούν:
–Συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα 7.000 θέσεων για ανέργους 30 ετών και άνω στις Περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας, διάρκειας 12 μηνών με επιδότηση 75% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως 700 ευρώ το μήνα.
–Συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα 5.000 ανέργων 18-29 ετών για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στην ψηφιακή οικονομία, διάρκειας 6 μηνών, με καθαρό μισθό 550 ευρώ για 22 ημέρες τον μήνα και 6 ώρες την ημέρα. Πρόκειται για προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης, τα οποία σχεδιάζονται και υλοποιούνται πλέον με βάση της ανάγκες της αγοράς. Τα υπόλοιπα έξι θα οριστικοποιηθούν σε δεύτερο χρόνο ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά εργασίας λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού.
Ταυτόχρονα παραμένουν ενεργά 7 προγράμματα απασχόλησης για την πρόσληψη σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα 38.600 ανέργων από 18 έως 67 ετών με ποσοστά επιδότηση τους μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών από 60 έως και 100%, ενώ έχουν ολοκληρωθεί τέσσερα.
Τα προγράμματα αξιολογούνται για την αποτελεσματικότητα τους, και σε περίπτωση που δεν υπάρχει ενδιαφέρον τροποποιούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις, ενώ άλλα καταργούνται και δημιουργούνται με τους πόρους τους νέα ή εξασφαλίζονται περισσότερες θέσεις σε υπάρχοντα.
Με την έλευση της νέας χρονιάς θα ακολουθήσει και νέα δέσμη προγραμμάτων κατάρτισης, τα οποία θα αξιολογούνται και θα προσφέρουν πραγματική αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, προκειμένου να λάβουν την οικονομική ενίσχυση που προβλέπεται. Γνώμονας για την υλοποίηση τέτοιων στοχευμένων προγραμμάτων κατάρτισης με παρόχους, είναι το πρόγραμμα που υλοποίησε ο ΟΑΕΔ σε συνεργασία με την Google, με αντικείμενο τις ψηφιακές δεξιότητες και το ψηφιακό μάρκετινγκ.
Ο σχεδιασμός της διοίκησης περιλαμβάνει την υλοποίηση προγραμμάτων για νέους έως 29 ετών, απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για τον γενικό πληθυσμό των νέων ανέργων, αλλά και σε στοχευμένους κλάδους που βρίσκονται στην αιχμή της νέας εποχής όπως η ψηφιακή οικονομία. Ειδικά προγράμματα σχεδιάζονται για πτυχιούχους, για γυναίκες, για ειδικές ομάδες που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Σε ανασχεδιασμό τελεί η διαδικασία σύζευξης ανέργων και επιχειρήσεων, μέσα από την αναβάθμιση των εργασιακών συμβούλων ανέργων και εργοδοτών.
Εν μέσω πανδημίας έγιναν 140% περισσότερες προσλήψεις από τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ σε σχέση με το 2019, καθώς τα δίνονται ενισχυμένα κίνητρα και πραγματοποιούνται στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης, δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες ανέργους να εργαστούν και σε χιλιάδες επιχειρήσεις να προσλάβουν προσωπικό.
7 ανοικτά προγράμματα με 38.600 επιδοτούμενες θέσεις
Ο ΟΑΕΔ υλοποιεί τα παρακάτω 7 ανοικτά προγράμματα 38.600 νέων θέσεων με ποσοστά επιχορήγησης από το 60% έως το 100% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών:
-Πρόγραμμα Επιταγών Επανένταξης στην Αγορά Εργασίας με 9.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών με ελάχιστες μεικτές απολαβές τα 830 ευρώ για επιδοτούμενους ανέργους που μετατρέπουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας». Η επιδότηση ανέρχεται στο 80% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 830 ευρώ το μήνα.
-Πρόγραμμα Απασχόλησης Μακροχρόνια Ανέργων 55-67 ετών με νέες θέσεις εργασίας σε ΝΠΔΔ, δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις των Δήμων και των Περιφερειών, διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750 ευρώ το μήνα.
-Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων 18-29 ετών με 8.000 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750 ευρώ τον μήνα.
-Πρόγραμμα Απασχόλησης Πτυχιούχων Ανέργων έως 39 ετών με 5.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 15 μηνών, στους εξής κλάδους:
1) Ενέργεια, 2) Βιοεπιστήμες και Υγεία – Φάρμακα, 3) Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη – Κλιματική Αλλαγή, 4) Πολιτισμός, Τουρισμός, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες, 5) Επιστημονική Έρευνα και Ανάπτυξη, 6) Μεταποίηση – Βιομηχανία, 7) Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, 8) Υλικά – Κατασκευές και 9) Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics). Η επιδότηση των ανέργων ανέρχεται στο 60% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 800 ευρώ τον μήνα.
-Πρόγραμμα Απασχόλησης Πτυχιούχων Ανέργων 22-29 ετών με 3.500 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 10 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750 ευρώ τον μήνα.
-Πρόγραμμα Απόκτησης Επαγγελματικής Εμπειρίας Ανέργων 18-30 ετών με 3.000 νέες θέσεις εργασίας στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, διάρκειας 7 μηνών. Ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό των 650 ευρώ (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.
-Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες με 1.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 90% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 800 ευρώ τον μήνα.
Για τα παραπάνω προγράμματα έχουν απλουστευτεί οι προϋποθέσεις συμμετοχής και επιταχυνθεί οι διαδικασίες ένταξης, πρόσληψης και πληρωμής, ενώ στο τέλος της επιχορήγησης δεν υπάρχουν δεσμεύσεις διατήρησης των απασχολούμενων από τις επιχειρήσεις. Στην επιδότηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους συμπεριλαμβάνονται τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματος αδείας στον ιδιωτικό τομέα.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
3
2 κοινοποιήσεις
Μου αρέσει!

 

Σχόλιο
Κοινοποίηση
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.