Οι αναδυόμενες τεχνολογίες μεταφορών χρειάζονται νομοθετική στήριξη

Οι αναδυόμενες τεχνολογίες μεταφορών χρειάζονται νομοθετική στήριξη

Ο διευθυντής του ΙΜΕΤ στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής για την Οδική Ασφάλεια

Την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΜΕΤ/EKETA), Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης και η συνεργάτης-ερευνητής κα Ματίνα Λουκέα συμμετείχαν στη συνέλευση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, υπό την προεδρία του Βουλευτού κου Χ. Κέλλα. Ο Δρ. Ε. Μπεκιάρης, αφού πραγματοποίησε μια σύντομη παρουσίαση του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, αναφέρθηκε σε στατιστικά στοιχεία που αφορούν στην εξέλιξη της οδική ασφάλειας και του αριθμού των ατυχημάτων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας πως η οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού αυτού, ενώ αναφέρθηκε και  και τις διαφορές ανάμεσα στις Περιφέρειες της χώρας. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν ενδεικτικά παραδείγματα από την ερευνητική δραστηριότητα του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έμφαση δόθηκε επίσης από τον Δρ. Ε. Μπεκιάρη σε θέματα οδικής ασφάλειας που επιλύουν αλλά και που δυνητικά προκαλούν οι αναδυόμενες τεχνολογίες Τηλεματικής των Μεταφορών και Αυτόνομης Οδήγησης, όπως οι νέες και ευέλικτες μορφές ηλεκτροκίνησης, αναλύοντας την περίπτωση των Ηλεκτρικών Πατινιών και παρουσιάζοντας τα οφέλη και τα προβλήματα που επισύρουν καθώς και την ανάγκη για σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Στη συνέχεια, ο Διευθυντής του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ παρουσίασε το θέμα Αυτόνομων Οχημάτων, τονίζοντας την ανάγκη για επικαιροποίηση της ήδη υφισταμένης σχετικής ελληνικής νομοθεσίας, που θα βελτιστοποιήσει την πιλοτική λειτουργία αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτής στη χώρα μας. Τέλος, παρουσιάστηκαν προτάσεις  για τη νομοθετική στήριξη του ερευνητικού έργου του ΙΜΕΤ, περιλαμβάνοντας ζητήματα όπως η κατ΄ εξαίρεση οδήγηση των οχημάτων από ιδιώτες για τη διεξαγωγή ερευνητικών πειραμάτων και μελετών αλλά και η δυνατότητα χορήγησης δοκιμαστικών πινακίδων στο Ινστιτούτο.

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης του Δρ. Μπεκιάρη, ακολούθησαν διευκρινιστικές ερωτήσεις και συζήτηση με τα μέλη της Επιτροπής, τα οποία εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους για το σπουδαίο ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου και για τα θέματα που παρουσιάστηκαν. Παράλληλα, εκδήλωσαν την πρόθεση τους να παρέχουν την υποστήριξή τους και να ενισχύσουν τη σχετική ερευνητική του δραστηριότητα.

Το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ (Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης-ΝΠΙΔ), που εδρεύει στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, είναι ο κύριος ερευνητικός φορέας στον τομέα των Μεταφορών στην Ελλάδα, κι από τους σημαντικότερους και πλέον αναγνωρισμένους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας πανευρωπαϊκά και υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.