Οι γυναίκες γράφουν Ιστορία στο Ιράν

Οι γυναίκες γράφουν Ιστορία στο Ιράν –
Κόβουν τα μαλλιά και καίνε τις χιτζάμπ τους στους δρόμους

Με ψαλίδια στα χέρια και χωρίς χιτζάμπ διαδηλώνουν οι γυναίκες στο Ιράν, καθώς η χώρα τις τελευταίες ημέρες κινείται στους ρυθμούς της λαϊκής οργής που προκάλεσε ο θάνατος της 22χρονης Μάχσα Αμινί, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών, με την κατηγορία ότι φορούσε λάθος τo μαντήλι της.

Βίντεο δείχνει γυναίκες να κόβουν τα μακριά μαλλιά τους υπό τις επευφημίες του πλήθους, ανάμεσά τους άνδρες που στηρίζουν τις πολυπληθείς διαδηλώσεις.

Την ίδια ώρα, εννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη πριν έξι ημέρες των διαδηλώσεων μετά τον θάνατο Μαχσά Αμινί, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό.

Δύο αστυνομικοί «που είχαν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν τους ταραξίες» στην Ταμπρίζ, στο βορειοδυτικό Ιράν, και τη Μασχάντ (βορειοανατολικά) σκοτώθηκαν χθες με μαχαίρι, μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας είχε σκοτωθεί την Τρίτη στη Σιράζ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Προηγουμένως Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι έξι διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την αρχή των κινητοποιήσεων. Ωστόσο οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι νεκροί διαδηλωτές φτάνουν τους 10.

Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, «επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα» από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας.

Στο Ιράν οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.

Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και δήλωσε η οικογένεια.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τραυματίστηκε στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση. Η ιρανική αστυνομία απέρριψε τις κατηγορίες και ξεκίνησε έρευνα.

Ο θάνατος της Αμινί προκάλεσε τεράστιο κύμα οργής και τις χειρότερες διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Ιράν από το 2019. Οι περισσότερες επικεντρώνονται στις βορειοδυτικές επαρχίες όπου ζουν Κούρδοι, αλλά έχουν εξαπλωθεί και στην πρωτεύουσα, όπως και σε τουλάχιστον 50 πόλεις, με την αστυνομία να κάνει χρήση βίας για να τις διαλύσει.

Στα βορειοανατολικά διαδηλωτές φώναζαν: «Θα πεθάνουμε, θα πεθάνουμε αλλά θα πάρουμε πίσω το Ιράν», κοντά σε ένα αστυνομικό τμήμα το οποίο πυρπολήθηκε, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter.

Γυναίκα κόβει την κοτσίδα της καθώς το πλήθος ζητωκραυγάζει σε διαδήλωση στην ΤεχεράνηCNNi

Ακόμη ένα αστυνομικό τμήμα πυρπολήθηκε στην Τεχεράνη.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν επίσης την οργή τους εναντίον του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Η κουρδική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw ανέφερε ότι τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας χθες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 10.

Καθώς οι κινητοποιήσεις δεν φαίνεται να μειώνονται σε ένταση, οι αρχές περιόρισαν την πρόσβαση στο διαδίκτυο, όπως κατήγγειλε η Hengaw, κάτοικοι και ο ιστότοπος NetBlocks.

Οι γυναίκες έχουν κεντρικό ρόλο στις διαδηλώσεις, ανεμίζοντας και καίγοντας τις μαντίλες τους, ενώ πολλές κόβουν τα μαλλιά τους δημοσίως.

Στο βόρειο Ιράν πλήθος ανθρώπων που κρατούσαν ξύλα και πέτρες επιτέθηκαν εναντίον δύο μελών των δυνάμεων ασφαλείας που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, υπό τις επευφημίες του πλήθους.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι εκατοντάδες ακόμη, πολλοί εξ αυτών παιδιά, συνελήφθησαν βίαια και τραυματίστηκαν από τις δυνάμεις καταστολής.

Οργή και λογοκρισία

Την ίδια ώρα, φωτογραφίες της Μάχσα από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε πριν την ανακοίνωση του θανάτου της, κατακλύζουν τα κοινωνικά δίκτυα.

Η Αμινί έπεσε σε κώμα λίγο αφότου τέθηκε υπό κράτηση μαζί με άλλες γυναίκες σε αστυνομικό τμήμα της Τεχεράνης και αργότερα πέθανε σε νοσοκομείο, σύμφωνα με την οικογένειά της και το νοσοκομείο.

Γυναίκα καίει τη χιτζάμπ της κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο κέντρο της ΤεχεράνηςCNNi

Η οικογένειά της κατηγόρησε τις αρχές ότι της επιτέθηκαν σωματικά, αλλά η αστυνομία αρνήθηκε την κακομεταχείριση και είπε χωρίς να μοιραστεί στοιχεία ότι είχε υποστεί καρδιακή προσβολή. Οι συγγενείς είπαν ότι ο Amini δεν είχε ιστορικό σοβαρών ιατρικών προβλημάτων.

Οι δημόσιες διαμαρτυρίες για τον θάνατο της Amini ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή σε πολλά μέρη του Ιράν και εξαπλώθηκαν γρήγορα σε άλλες περιοχές αυτή την εβδομάδα, φτάνοντας μέχρι την Τετάρτη σε 23 από τις 31 επαρχίες του Ιράν, σύμφωνα με βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναρτήθηκαν από Ιρανούς πολίτες δημοσιογράφους.

Φωτογραφίες που δείχνουν την 22χρονη πριν την σύλληψη και στη συνέχεια στο νοσοκομείο κάνουν τον γύρο του κόσμουSocial Media

Η μετάδοση ωστόσο των μαζικών διαδηλώσεων εντός του Ιράν είναι πολύ δύσκολη καθώς οι Αρχές έχουν απαγορεύσει τη δημοσιοποίηση αυτών των ρεπορτάζ.

Η κοινή χρήση τέτοιων εικόνων μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έγινε πιο δύσκολη για τους Ιρανούς την Τετάρτη, καθώς η πρόσβαση στη δημοφιλή αμερικανική εφαρμογή Instagram διακόπηκε.

Ο όμιλος παρακολούθησης διαδικτύου NetBlocks με έδρα το Λονδίνο έγραψε στο Twitter ότι η πρόσβαση στο Instagram έχει περιοριστεί σε όλους τους μεγάλους παρόχους διαδικτύου στο Ιράν. Σημείωσε ότι η εφαρμογή, που ανήκει στην αμερικανική εταιρεία Meta, ήταν μία από τις τελευταίες διαθέσιμες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων στη χώρα.

cnn.gr

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.