Ολιστική προσέγγιση στο ελαιόλαδο της Μεσόγειου

Ολιστική προσέγγιση στο ελαιόλαδο της Μεσόγειου

Με συντονιστή ένα ερευνητικό ινστιτούτο από το Ισραήλ, παραγωγοί και ελαιοτριβεία από επτά χώρες της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, μαθαίνουν να καλλιεργούν αειφορικά την ελιά. Στόχος να βελτιώσουν την ποιότητα του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου, να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα της δραστηριότητάς τους και να καταστήσουν βιώσιμες τις αγροτικές ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις.

Όπως φαίνεται στα πλάνα, ο ελαιοπαραγωγός Βασίλης Λώτης με τον γεωργικό του ελκυστήρα κάνει μηχανική ζιζανιοκτονία στον ελαιώνα του. Είναι μια από τις καλλιεργητικές φροντίδες που προτείνεται από το ευρωπαϊκό έργο «Artolio». Ένα πρόγραμμα για την αειφορική καλλιέργεια της ελιάς, που υλοποιείται σε επτά χώρες στη Μεσόγειο, στο οποίο μετέχει με άλλους μόλις επτά Έλληνες παραγωγούς.

Ρόλο συντονιστή στο Artolio έχει μια ερευνητική ομάδα από το Ισραήλ, ενώ την ελληνική συμμετοχή απαρτίζουν και τρία ελαιοτριβεία σε Καβάλα, Χαλκιδική και Μεσσηνία.

Στον πρώτο κρίκο της αλυσίδας αξίας του παρθένου ελαιόλαδου, το βάρος της εκπαίδευσης πέφτει στη βελτιστοποίηση του τρόπου καλλιέργειας της ελιάς, μέσα από καινοτόμες πρακτικές, που προωθούν την αειφορία και μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Συμβουλές δίδονται μέσω του προγράμματος και στη μεταποίηση, καθώς η σωστή συγκομιδή, μεταφορά και ελαιοποίηση, είναι καθοριστικοί παράγοντες για να παραχθεί ποιοτικό ελαιόλαδο.

Ο κύκλος των προβλεπόμενων σεμιναρίων κλείνει με την εκπαίδευση σε θέματα τυποποίησης, marketing και management. Εργαλεία κομβικά για να μπορέσει το ελαιόλαδο να τοποθετηθεί στη διεθνή αγορά και να αποκτήσει υπεραξία, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων.

Καθώς το Artolio είναι χρηματοδοτούμενο έργο, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συνεχίσουν και στο μέλλον να εφαρμόζουν όσα διδαχθούν.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2,9 εκατ. ευρώ και εκτός από την Ελλάδα και το Ισραήλ, στο Artolio συμμετέχουν επίσης η Κύπρος, η Ιορδανία, η Παλαιστίνη, η Ισπανία και η Γαλλία.

Ο Παναγιώτης Κατσαρής, γεωπόνος-βιοτεχνολόγος εταίρος του «Artolio» μίλησε στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή “ΟΜΙΚΡΟΝ 3”.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.