Ο “παχάν” της Ρωσικής μαφίας ήταν ο 37χρονος που ζούσε και συνελήφθη στο Ωραιόκαστρο

αρχείο λήψηςΛαμία, Απρίλιος 2009. Το ειδικό τελετουργικό της ενοποιημένης γεωργιανής και ρωσικής μαφίας στην Ελλάδα έχει ετοιμαστεί. Σχεδόν είκοσι νεαροί, έχοντας θητεία είτε σε φυλακές είτε δίπλα σε αρχηγούς μαφιόζικων οργανώσεων στον κόσμο, “βαφτίζονται” βορ βζακόνια, δηλαδή κλέφτες του νόμου.

Οι προϋποθέσεις μπορεί να έχουν χαλαρώσει και να μην απαιτούν πολυετή φυλάκιση για τον υποψήφιο ή τατουάζ-αστέρια να κοσμούν το σώμα τους, όμως η δράση τους παραμένει εξίσου επικίνδυνη. Ληστείες, εκβιάσεις, εκτελέσεις συμβολαίων θανάτου.

Από την τελετή αυτή αναδείχτηκε ο μετέπειτα τοποτηρητής της μαφίας στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, ο χαρακτηριζόμενος “παχάν” (πατερούλης). Πρόκειται για τον 37χρονο με το προσωνύμιο “Ντετό”, ο οποίος συνελήφθη παραμονές Χριστουγέννων σε πολυτελές ξενοδοχείο στο Ωραιόκαστρο και προφυλακίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής μετά την απολογία του στον ανακριτή. Χαρακτηρίστηκε “εγκέφαλος” οργάνωσης, στην κατοχή μελών της οποίας βρέθηκαν δέκα όπλα.

Θεωρείται για τις διωκτικές αρχές ότι ήταν αυτός που κλήθηκε να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από τον Μάιο του 2010, όταν έχασε τη ζωή του από καρδιακό επεισόδιο ο προηγούμενος “παχάν”, με το προσωνύμιο “Λιόβας”. Η απώλειά του είχε συνέπεια να δημιουργηθούν διάφορες έριδες στα τοπικά κλιμάκια της μαφίας και δεν είναι τυχαίο ότι τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν εξαρθρώθηκε ομάδα εκβιαστών στη Θεσσαλονίκη, οι περισσότεροι εκ των οποίων ομογενείς από Ρωσία, Αρμενία και Γεωργία, οι διωκτικές αρχές έκαναν λόγο για “επτά αρχηγούς”, μεταφέροντας το εσωτερικό ζήτημα που είχε δημιουργηθεί.

Η διαδοχή στην κορυφή της πυραμίδας της μαφίας στη Θεσσαλονίκη και οι διεργασίες που την ακολουθούν είναι μυθιστορηματική. Την ανάληψη του ρόλου του 37χρονου “Ντετό” συνοδεύουν μία φυλάκιση κορυφαίου στελέχους της μαφίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και η δολοφονία του αρχηγού, του επονομαζόμενου “παππού Χασάν”, στη Ρωσία.

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΛΑΣΑ
Ο 37χρονος “Ντετό”, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, χρίστηκε τοποτηρητής της οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του 2012. Τότε είχε συλληφθεί ο 52χρονος Λάσα Σουσανασβίλι, σε έφοδο της αστυνομίας σε ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης. Ο Σουσανασβίλι αναζητούνταν επί χρόνια από την ισπανική αστυνομία ως επικεφαλής της μαφιόζικης οργάνωσης με ευθύνη την περιοχή της κεντρικής και νότιας Ευρώπης, μαζί με τον αδερφό του, που είναι κρατούμενος στις ισπανικές φυλακές. Ο “Ντετό” διαπιστώνεται από τότε πως ήταν το δεξί χέρι του 52χρονου, γνωστού με το προσωνύμιο “Λίπος” και χαρακτηρισμένος από τις ισπανικές διωκτικές αρχές ως ο “Εσκομπάρ της Ευρώπης”. Μάλιστα ο 37χρονος κατηγορείται για την εγκληματική οργάνωση μαζί με τον Σουσανασβίλι και καταδικάζεται το περασμένο καλοκαίρι στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε κάθειρξη 8 ετών. Όμως δεν ήταν παρών στο δικαστήριο, στο οποίο δικάστηκε διά πληρεξούσιου δικηγόρου, και έκτοτε διέφευγε.

Η δολοφονία του Ασλάν Ουσογιάν (παππού Χασάν) στη Ρωσία την ίδια περίοδο φαίνεται ότι δίνει στον Σουσανασβίλι ενισχυμένες αρμοδιότητες στα κέντρα αποφάσεων της μαφίας, παρότι παραμένει φυλακισμένος στα Διαβατά. Γρήγορα το δεξί του χέρι, που είναι ήδη “βαφτισμένος” βορ βζακόνια, αναλαμβάνει τον ρόλο του “παχάν” στη Θεσσαλονίκη. Η απόφαση γίνεται δεκτή απ’ όλα τα κλιμάκια των μικρότερων οργανώσεων, που μέχρι τότε αντιμετώπιζαν “κενό εξουσίας” και όλα ρυθμίζονταν μέσω… Ρωσίας. “Ο Ντετό ήταν δίπλα στον Λάσα από το 2006, από τότε που έχουμε πληροφορίες ότι κυκλοφορεί στην Ελλάδα”, τόνισε αστυνομικός ο οποίος έχει ασχοληθεί εξαντλητικά με τη δράση της μαφίας στη Θεσσαλονίκη και ειδικά με τις μαφιόζικες εκτελέσεις.

Μέχρι το περασμένο καλοκαίρι ο “Ντετό” κυκλοφορούσε άνετα, αφού δεν τον καταδίωκε καμία απόφαση. Ζούσε με την οικογένειά του στο σπίτι που έχει στο Ωραιόκαστρο και φέρεται πως χωρίς προβλήματα συντόνιζε τη δραστηριότητα όλων των μικρών οργανώσεων, λύνοντας ακόμη και τα εσωτερικά οικογενειακά προβλήματα. “Ο “παχάν”, ο τοποτηρητής, έχει έναν ρόλο σαν τον μουφτή. Παρεμβαίνει ακόμη και στα διαζύγια, αλλά ειδικά στις οικονομικές διαφορές μεταξύ των μελών των οργανώσεων που ελέγχει, ακόμη κι αν αυτές είναι εντελώς ιδιωτικές”, σχολίασε ο ίδιος αστυνομικός.

Μετά το καλοκαίρι όμως και την επιβολή των οκτώ χρόνων κάθειρξης, ο 37χρονος άρχισε να κρύβεται, χρησιμοποιώντας ταυτότητες με τις οποίες μπορούσε άνετα να ταξιδεύει από τη Βουλγαρία μέχρι το Ισραήλ. Αυτό που προκαλεί εντύπωση σε αυτές τις πλαστές ταυτότητες είναι ότι χρησιμοποιούνται ονόματα πραγματικών κατόχων αλλά και οι φωτογραφίες τους. Μόνο που οι κάτοχοι είναι σχεδόν ίδιοι στα πρόσωπα με τον 37χρονο, ο οποίος ουσιαστικά παίρνει τα στοιχεία ενός άλλου ανθρώπου εκμεταλλευόμενος την ομοιότητά του. Μία από τις ταυτότητες που βρέθηκαν είναι ελληνική και σύμφωνα με πληροφορίες η έκδοσή της πληρώθηκε με ποσό 3.000 ευρώ.

Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
Το κεντρικό διευθυντήριο της γεωργιανής και ρωσικής μαφίας είχε αποφασίσει τα τελευταία χρόνια να τοποθετούν τοποτηρητές, “παχάν”, οι οποίοι έπρεπε να έχουν ποντιακή καταγωγή, καθώς οι περισσότεροι καταγόμενοι από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που ζουν στη Θεσσαλονίκη είναι παλιννοστούντες και οι επικεφαλής των οργανώσεων δύσκολα θα αποδέχονταν “ξένους” στις φαμίλιες τους.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 “παχάν” στη Θεσσαλονίκη είναι ένας ομογενής από τη Ρωσία με το προσωνύμιο “Ματβέ”. Τα εσωτερικά προβλήματα τον οδηγούν στην αποχώρηση και στις αρχές του 2000 εκλέγεται διάδοχός του ένας άλλος ομογενής, με το προσωνύμιο “Λιόβας”. Ο “Ματβέ” τρία χρόνια αργότερα, το 2003, πέφτει νεκρός στη Ρωσία σε τροχαίο δυστύχημα, οι συνθήκες του οποίου αποτελούν ακόμη γρίφο για τα τοπικά στελέχη των οργανώσεων. Παρότι ο “Λιόβας” είναι τότε νεαρός, μόλις 31 χρόνων, και χωρίς να έχει θητεύσει σε φυλακές βαφτίζεται βορ βζακόνια και αναλαμβάνει τον ρόλο του “παχάν”. Ο ξαφνικός θάνατός του τον Μάιο του 2010 δημιουργεί πάλι εσωτερικά προβλήματα. Μάλιστα οι συζητήσεις μεταξύ επικεφαλής μικρότερων οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται από τον “κοριό” της ΕΛΑΣ στο πλαίσιο των ερευνών για την πολυμελή οργάνωση εκβιαστών που συλλαμβάνονται τον Σεπτέμβριο του 2011. Από τις συνομιλίες αυτές αποκαλύπτεται ότι πιέζεται να αναλάβει ρόλο τοποτηρητή ο αδερφός του “Λιόβα”, ο οποίος όμως φεύγει από την Ελλάδα και από τότε εξαφανίζεται.

Η διείσδυση του 37χρονου “Ντετό” γίνεται ύστερα από απόφαση του γενικού διευθυντηρίου της μαφίας και μετά την έγκριση των ποντίων επικεφαλής, που έχουν ρόλο σε μικρότερες οργανώσεις. Αξιωματικοί της ασφάλειας θεωρούν ότι καθοριστικό ρόλο είχε η απόφαση του ίδιου του Σουσανασβίλι μέσα από τη φυλακή. Δεν είναι τυχαίο πως μεταξύ των τεσσάρων συλληφθέντων στην επιχείρηση “αντιμάφια” των Χριστουγέννων ήταν ο πρώην οδηγός του τελευταίου τοποτηρητή, ο οποίος είναι πόντιος ομογενής από τη Γεωργία.

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.