«Πάμε… όπερα;» στο Ωραιόκαστρο μας καλεί το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

«Πάμε… όπερα;» στο Ωραιόκαστρο μας καλεί το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Την Κυριακή, 20 Οκτωβρίου, παρουσιάζεται η παράσταση στο Ωραιόκαστρο

Η νέα εκπαιδευτική παράσταση που στόχο έχει να φέρει κοντά στο λυρικό θέατρο παιδιά και εφήβους παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου
«Πάμε… όπερα;» μας καλεί το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την ομώνυμη νέα παράστασή του που έχει ελεύθερη είσοδο και στόχο να φέρει μικρούς και μεγάλους πιο κοντά στον μαγικό κόσμο του λυρικού θεάτρου.
Η αυλαία του έργου, που έγραψε η συγγραφέας Λίζα Κωνσταντοπούλου και σκηνοθετεί ο Αθανάσιος Κολαλάς, θα ανοίξει το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024 ώρα 6 μ.μ. στο αμφιθέατρο Σταύρος Κουγιουμτζής στο δημαρχείο Πανοράματος. Ακολουθεί την επόμενη ημέρα, Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024, στις 12 το μεσημέρι στο Δημοτικό Κτίριο Παύλος Μελάς αίθουσα Πολιτισμού “Νέλυ Δελλή” στο Ωραιόκαστρο.
Ήδη έχουν προγραμματιστεί παραστάσεις τον Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2024 σε έξι δήμους της πόλης μας και σε δύο περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Το ταξίδι της παραγωγής θα συνεχιστεί και το 2025, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο και να βιντεοσκοπηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
«Το «Πάμε… όπερα;» είναι μια θεατρική παράσταση με έντονο το κωμικό στοιχείο και ταυτόχρονα ένα Gala Όπερας στην διάρκεια του οποίου θα ακουστούν 14 από τις πιο γνωστές άριες και ντουέτα του διεθνούς ρεπερτορίου. Απαντά σε πολλές ερωτήσεις των νέων για την Όπερα, δίνει πληροφορίες με ευχάριστο τρόπο και απευθύνεται σε παιδιά και νέους 5-15 ετών. Εξηγεί πράγματα που έχουν να κάνουν γενικά με τον τρόπο που δουλεύει το λυρικό θέατρο. Μέσα από την παράσταση σπάμε στερεότυπα, γιατί στις μέρες μας είναι δύσκολο να προσεγγίσουν τα νέα παιδιά την όπερα» σημείωσε η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κυρία Άννα Μυκωνίου κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος.
Μιλώντας για τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν είπε πως «είναι όλοι τους νέα παιδιά 20-30 χρονών, που ζουν και βιοπορίζονται στην ΠΚΜ».
Η συγκεκριμένη παραγωγή έρχεται σε συνέχεια της προσπάθειας του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να στηρίξει την όπερα.
«Έχουμε επενδύσει στη μύηση των νέων ανθρώπων στο λυρικό θέατρο. Θέλουμε να “χτιστεί” το μελλοντικό κοινό της όπερας. Είναι γνωστό ότι το κοινό της συρρικνώνεται στην Βόρεια Ελλάδα. Δεν ανεβαίνουν παραγωγές λυρικού θεάτρου συχνά στην πόλη μας και ιδιαίτερα από το 2010, που σταμάτησε να υφίσταται η Όπερα Θεσσαλονίκης. Ως φορέας λοιπόν αναλάβαμε να καλύψουμε – στο βαθμό που μας αναλογούσε- αυτό το κενό και παρουσιάσαμε τα τελευταία χρόνια όπερες που απευθύνονταν σε νέους ανθρώπους και είχαν εκπαιδευτικό χαρακτήρα», σημείωσε η κυρία Μυκωνίου.
Ενδεικτικά ανέφερε την μπαρόκ όπερα «Διδώ και Αινείας» του Purcel που παρακολούθησαν το 2018-2019, 5000 μαθητές σε 48 σχολεία της ΠΚΜ, και που στις 2/10/19 φιλοξενήθηκε στο θέατρο St Petersburg Chamber opera στην Αγία Πετρούπολη σε συνεργασία με την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, το «Πάμε Ορχήστρα» μια συμφωνική κωμωδία- για παιδιά και νέους- σε συνεργασία με την ΚΟΘ που παρακολούθησαν πάνω από 2500 μαθητές σε 6 παραστάσεις, και το «Σιωπή, ο Βασιλιάς ακούει» του Νίκου Κυπουργού με 13 παραστάσεις και 6500 θεατές, παραγωγή που ανέβηκε και στο Φεστιβάλ Επταπυργίου 2023.
Στην υπόθεση του «Πάμε…όπερα;» αναφέρθηκε ο Θανάσης Κολαλάς. «Τι γίνεται όταν στην πρόβα τζενεράλε μιας όπερας λείπουν δύο από τους τέσσερις τραγουδιστές και έρχεται ένας νεαρός χεβιμεταλάς δημοσιογράφος για να προετοιμάσει μια μεγάλη συνέντευξη της παράστασης; Θα αφεθεί στη μαγεία του Πουτσίνι, του Μότσαρτ, του Βέρντι; Τα ευτράπελα διαδέχονται το ένα το άλλο, αλλά στο τέλος θα αγαπήσει την όπερα».
Πρόσθεσε πως «επιλέχθηκαν για το έργο χιτάκια της όπερας. Γνωστές άριες που όλοι μας έχουμε ακούσει και που προσαρμόστηκαν για να ερμηνευθούν από μέτζο σοπράνο και βαρύτονο σε ένα ευέλικτο σχήμα με πιάνο, τσέλο και βιολί, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενηθεί σε κάθε σκηνή. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό όταν πας να διδάξεις κάτι στους νέους να υπάρχουν γνώριμες αναφορές. Στόχος είναι να πούμε στους νέους μη φοβάστε την όπερα και την κλασική μουσική. Ελάτε θα σας αρέσει!».
Οι άριες που θα ακουστούν:
•Shostakovich Dimitri (1906 – 1975): «Βαλς No2» από τη Σουίτα για ορχήστρα Τζαζ Νο2
•Johann Strauss Jr (1825 – 1899): «Ο Ωραίος Γαλάζιος Δούναβης»
•Georges Bizet (1838 – 1875) : Εισαγωγή από την όπερα Κάρμεν
•Giacomo Puccini (1858 – 1924): «Nessun dorma» άρια του Κάλαφ από την όπερα Τουραντό
•«Το τραγούδι της Όπερας» Διασκευή πάνω στο brindisi από την όπερα Τραβιάτα του Giuseppe Verdi(1813 – 1901)
•Giuseppe Verdi (1813 – 1901) : «La donna è mobile» άρια του Δούκα της Μάντοβα από την όπερα Ριγκολέττο
•Giacomo Puccini (1858 – 1924): «O mio babbino caro» άρια της Λαουρέτα από την όπερα Τζιάνι Σκίκι
•Gioachino Rossini (1792 – 1868): «Largo al factotum» άρια του Φίγκαρο από την όπερα Ο Κουρέας της Σεβίλλης
•Georges Bizet (1838 – 1875): «Habanera» άρια της Κάρμεν από την όπερα Κάρμεν
•Giuseppe Verdi (1813 – 1901) : Brindisi από την όπερα Τραβιάτα
•Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791): «Papagena, Papagenο» Ντουέτο των ομώνυμων ρόλων από την όπερα Ο Μαγικός Αυλός
•Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791): «Der Hölle Rache» άρια της Βασίλισσας της Νύχτας από την όπερα Ο Μαγικός Αυλός
•Θεόφραστος Σακελλαρίδης (1883 – 1950): «Η καρδιά μου πονεί για σας» Ντουέτο της Κικής και του Συνταγματάρχη από την οπερέτα Ο Βαφτιστικός
•«Το τραγούδι της Οπερέτας» διασκευή του «Can can» από την οπερέτα Ο Ορφέας στον Άδη του Jacques Offenbach (1819 – 1880)
Προγραμματισμένες παραστάσεις
-19/10/2024 18:00 Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη, Αμφιθέατρο Σταύρος Κουγιουμτζής, Δημαρχείο Πανοράματος
-20/10/2024, 12:00 Δήμος Ωραιοκάστρου, Δημοτικό Κτίριο Παύλος Μελάς αίθουσα Πολιτισμού “Νέλυ Δελλή”
-2/11/2024, 18:00, Δήμος Χαλκηδόνας, Πνευματικό Κέντρο Κουφαλίων «Κ. Χατζάκος
-3/11/2024, 18:00, Π.Ε. Χαλκιδικής, Δήμος Πολυγύρου, Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου
– 9/11/2024, 18:00, Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων
-10/11/2024, 18:00 Δήμος Κορδελιού Ευόσμου Πολυλειτουργικό Κέντρο Δήμου Κορδελιού Ευόσμου- θέατρο Μίκης Θοδωράκης
-30/11/2024, 18:00, Δήμος Καλαμαριάς Δημοτικό Θέατρο “Μελίνα Μερκούρη”
01/12/2024 , ώρα 18:00 Π.Ε. Σερρών, Δήμος Ηρακλειας Δημοτικό Κινηματοθέατρο Ηράκλειας.
Συντελεστές:
Κείμενο Λίζα Κωνσταντοπούλου
Σκηνοθεσία- κοστούμια Αθανάσιος Κολαλάς
Συμμετέχουν νέοι ταλαντούχοι μουσικοί, λυρικοί τραγουδιστές και ηθοποιοί από την Περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας
Μουσική Διεύθυνση/Προετοιμασία – Πιάνο Κωνσταντίνος Κατσούλης
Βιολί Παρασκευή Καδαλά
Τσέλο Δημήτρης Ντάνης
Μέτζο Σοπράνο Βασιλική Πολύχρονου
Βαρύτονος Κωνσταντίνος Σταφυλίδης
Σοπράνο Γιώτα Κοντού
Ηθοποιός Γιώργος Χριστοφορίδης
Ηθοποιός Λιθοξόπουλος Αντώνης
Ενορχηστρώσεις Κωνσταντίνος Γρηγορίου
Βοηθός Ενδυματολόγου Κυβέλη Χατζώκου Λυμπέρη
Διάρκεια 80 λεπτά.
Είσοδος ελεύθερη
Η παραγωγή συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:
Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.