Πέθανε ο Νίκος Χαϊτογλου

“Έφυγε” σήμερα από την ζωή σε ηλικία 90 ετών ο Νίκος Χαϊτογλου ο άνθρωπος που ταυτίστηκε με την ιστορία του χαλβά στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη
Η κηδεία του θα γίνει αύριο στον Ι.Ν Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη

Ποιος ήταν ο Ν. Χαίτογλου
Ο Νικόλαος Χαΐτογλου γεννήθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη από γονείς Μικρασιάτες. Τελείωσε την Εμπορική Σχολή, μπήκε στην οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής χαλβά, πέρασε από την παραγωγή στην πώληση και στη διοίκηση, και τελικά το 1955 ανέλαβε πρόεδρος της εταιρείας. Σήμερα, σχεδόν 80 χρόνια μετά, στην εταιρεία ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ Α.Β.Ε.Ε. τις θέσεις των δύο Διευθυνόντων Συμβούλων κατέχουν οι γιοι του, Κωνσταντίνος και Αλέξανδρος Χαΐτογλου.

Η οικογένεια Χαΐτογλου προέρχεται από τη Μικρά Ασία. Το 1922, στη Μικρασιατική Καταστροφή, εκδιώχθηκε και με περιπετειώδη τρόπο βρέθηκε τελικά στην Ελλάδα. Αρχικά, έφυγαν τα γυναικόπαιδα, τα οποία αποβιβάστηκαν στην Κέρκυρα και στη συνέχεια, όταν μετά από τη μεσολάβηση του Ερυθρού Σταυρού συναντήθηκαν με τους άνδρες της οικογένειας, μετοίκησαν και εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Ο παππούς, Νικόλαος Χαΐτογλου, γεννήθηκε στη Μικρά Ασία. Ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Χαΐτογλου και μαζί της απέκτησε πέντε παιδιά, ένα εκ των οποίων ήταν ο Κωνσταντίνος, πατέρας του Νικολάου Χαΐτογλου. Ήταν ιδιοκτήτης ενός εργοστασίου παραγωγής χαλβά. Την πρώτη ύλη, δηλαδή το σησάμι, το άλεθαν χρησιμοποιώντας ως κινητήριο δύναμη για την άλεσή του άλογα, ενώ η υπόλοιπη παραγωγή γινόταν με το χέρι. Δεν μπόρεσε να γνωρίσει την Ελλάδα, αφού λίγο πριν από το διωγμό κακοποιήθηκε μέχρι θανάτου από τους Τούρκους.

Ο πατέρας, Κωνσταντίνος Χαΐτογλου, γεννήθηκε επίσης στη Μικρά Ασία το 1890, μορφώθηκε και μέχρι λίγο πριν από τα τραγικά γεγονότα του 1922 εργαζόταν στο εργοστάσιο παραγωγής χαλβά. Συνελήφθη όμως όμηρος από τους Τούρκους και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή κατάφερε τελικά και αυτός να έρθει στη Θεσσαλονίκη και να συναντήσει τα αδέλφια του. Από το γάμο του με τη Βικτωρία Πιτλόγλου απέκτησε πέντε παιδιά, ανάμεσά τους και το Νικόλαο Χαΐτογλου. Δυστυχώς, πέθανε πρόωρα το 1935 σε ηλικία μόλις 45 ετών, αφού η υγεία του είχε κλονιστεί εξαιτίας την ομηρίας του και των κακουχιών που είχε υποστεί κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Όταν όλη η οικογένεια συγκεντρώθηκε στη Θεσσαλονίκη, για να αποκτήσει «τα προς το ζην», άνοιξε γαλακτοζαχαροπλαστείο στην Πλατεία Αριστοτέλους και δύο χρόνια αργότερα δημιούργησε ένα εργοστάσιο Χαλβαδοποιίας στην Πλατεία Άθωνας. Το 1934 το εργοστάσιο μεταφέρθηκε σε ιδιόκτητο οίκημα 500 τ.μ. επί της οδού Δάμωνος στη Θεσσαλονίκη.

Μετά το θάνατο του Κωνσταντίνου Χαΐτογλου, τα δύο αδέλφια του, ο Ελευθέριος και ο Σάββας, διατήρησαν το εργοστάσιο, το οποίο πλέον παρήγε διάφορες ποικιλίες χαλβά, αλλά και θρεψίνη (συμπυκνωμένο χυμό σταφίδας), η παραγωγή της οποίας συνεχίστηκε μέχρι το 1974, οπότε και σταμάτησε.

Κατά την περίοδο της Κατοχής το εργοστάσιο επιτάχθηκε και τροφοδοτούσε με χαλβά το στρατό. Μετά το τέλος του πολέμου η επιχείρηση χρειάστηκε να ξαναστηθεί σχεδόν από την αρχή, αφού η οικονομική στασιμότητα είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη λειτουργία της μετά το 1940.

Το 1955 ο Νικόλαος Χαΐτογλου ανέλαβε εξ ολοκλήρου το εργοστάσιο, αναλαμβάνοντας τη θέση του Προέδρου.

Το 1962 η εταιρεία μεταστεγάστηκε στο Καλοχώρι, σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, όπου βρίσκεται και η έδρα της μέχρι και σήμερα.

O Νικόλαος Χαΐτογλου παντρεύτηκε την Όλγα Σιδεράκη, Χιώτικης καταγωγής, και μαζί της απέκτησε δύο γιους, τον Κωνσταντίνο και τον Αλέξανδρο. Ο Κωνσταντίνος, από τη μία θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, ελέγχει τον τομέα Εξαγωγών της εταιρείας και ο Αλέξανδρος, από την άλλη θέση Διευθύνοντος Συμβούλου, ελέγχει την παραγωγή και την εσωτερική αγορά. Παράλληλα και από κοινού, και οι δύο δραστηριοποιούνται και στις άλλες δύο εταιρείες που συμπληρώνουν τον Όμιλο Χαΐτογλου, δηλαδή στην ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ-ΧΑΡΤΕΛ Α.Β.Ε.Ε. (βιομηχανία χάρτου και χαρτοκιβωτίων) και την BOLERO ΖΑΧΑΡΩΔΗ ΘΡΑΚΗΣ

Σημαντικός σταθμός της πορείας του Νικόλαου Χαΐτογλου ήταν η απόφασή του για ανέγερση και δωρεά ενός Πρότυπου Βρεφονηπιακού Σταθμού στην Κοινότητα Καλοχωρίου, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των εργαζόμενων μητέρων της περιοχής αλλά και της εταιρείας.

Η ανοδική πορεία της εταιρείας, οι συνεχόμενες επενδύσεις και η επέκταση των δραστηριοτήτων της εξακολουθούν να αποτελούν τους στόχους του Νικόλαου Χαΐτογλου. Και φυσικά, η ευτυχία του θα ολοκληρωθεί, όταν τα εγγόνια του, πέντε στον αριθμό, ξεκινήσουν κι αυτά με τη σειρά τους την επαγγελματική τους σταδιοδρομία στους κόλπους του Ομίλου.

Ο Νικόλαος Χαΐτογλου ήταν και είναι φιλόδοξος. Του άρεσε πάντα να θέτει υψηλούς στόχους και με επιμονή και υπομονή κατάφερνε συνέχεια να ξεπερνά τα εμπόδια που κατά καιρούς εμφανίζονταν μπροστά του. ellinismos

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.