Παγκόσμια διάκριση για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου

Παγκόσμια διάκριση για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου

Απονεμήθηκε σήμερα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου το Βραβείο Αριστείας Climate Action Project School of Excellence. Διεθνώς μόνο 250 σχολεία, εκ των οποίων 8 από την Ελλάδα, διακρίθηκαν για τη συστηματική εργασία τους σε θέματα εκπαίδευσης γύρω από την κλιματική αλλαγή, η οποία συμπεριλαμβάνει όλους τους φορείς του σχολείου.  Η τιμητική διάκριση απονεμήθηκε από το Cartoon Network Climate Champions και το Πρόγραμμα για την Κλιματική Αλλαγή Climate Action Project.

Το Cartoon Network Climate Champions αποτελεί μια πρωτοβουλία με σκοπό να πληροφορήσει τα παιδιά για την κλιματική αλλαγή και να τα εμπνεύσει ώστε να αναλάβουν καθημερινές δράσεις συλλογικά, ώστε να συμβάλλουν θετικά στην ευημερία του πλανήτη μας. Η πρωτοβουλία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον γνωστό περιβαλλοντικό οργανισμό WWF.

Τι είναι το Climate Action Project                          

Το Climate Action Project είναι ένα διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα  που ξεκίνησε από τον μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό Take Action Global με έδρα στις ΗΠΑ, στο οποίο συμμετέχουν 2.700.000 δάσκαλοι και μαθητές σε 146 χώρες. Το έργο στοχεύει να βοηθήσει τους μαθητές να μάθουν για την κλιματική κρίση με αυθεντικούς τρόπους και να διαδώσουν λύσεις στο διαδίκτυο.

Η Βράβευση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου συμμετείχε για πρώτη φορά με υπεύθυνη υλοποίησης του Προγράμματος τη Μαρία Πανουσιάδου, εκπαιδευτικό. Συμμετείχαν τα τμήματα Β2 & Β3 με τις δασκάλες τους Θεοκτίστη Παπαζώη και Μαρία Πανουσιάδου, αντίστοιχα. Οι μαθητές μας έμαθαν για την κλιματική αλλαγή, εμπνεύστηκαν από συμμαθητές τους σε άλλες χώρες, αναζήτησαν λύσεις, σχεδίασαν δράσεις για την ευαισθητοποίηση της σχολικής και τοπικής μας κοινότητας τις οποίες θα υλοποιήσουν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και ενδυναμώθηκε η πεποίθησή τους ότι μπορούν να κάνουν αλλαγές και να εμπνεύσουν.

Η Φωτεινή Κεφαλίδου, Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου δήλωσε: «Το μέλλον μας είναι οι νέοι άνθρωποι. Ο πλανήτης μας είναι στα χέρια τους. Μαθητές και μαθήτριες από όλο τον κόσμο πρέπει να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν έναν βιώσιμο πλανήτη και να κοιτάξουν το μέλλον με αισιοδοξία».

Τα 250 επιλεγμένα Climate Action Project Schools of Excellence, ανακοινώθηκαν στις 4 Νοεμβρίου 2021 κατά την ημέρα δράσης για το κλίμα, η οποία διενεργείται κάθε χρόνο διαδικτυακά και την παρακολούθησαν ζωντανά 250.000 άνθρωποι παγκοσμίως. Οι επίσημοι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Πρίγκιπας William, ο πρόεδρος των Σεϋχελών James Alix Michel, ο Rick Davis από τη NASA, ο Matt LarsenDaw από την WWF, η Πριγκίπισσα Esmeralda του Βελγίου, ο Juan Pablo Celis Garcia υπεύθυνος του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες, ειδικοί επιστήμονες και ακτιβιστές.

Ο Πρίγκιπας William δήλωσε: «Χρειαζόμαστε τη δημιουργικότητα των νέων για να φτιάξουμε τον πλανήτη μας. Χρειαζόμαστε μαθητές να εφεύρουν και να καινοτομούν – να σκεφτούν πέρα από το που βρισκόμαστε τώρα και να είναι αισιόδοξοι για το μέλλον μας».

Ο υπεύθυνος του προγράμματος Climate Action Project Koen Timmers δήλωσε: «Οι νέοι έχουν την ικανότητα να κάνουν περισσότερα από το να μαθαίνουν για την κλιματική αλλαγή. Όλοι μπορούν να βρουν λύσεις, να κάνουν μικρές ενέργειες και να εμπνεύσουν άλλους να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους. Τελικά, η αλλαγή της συμπεριφοράς των μαθητών και της νοοτροπίας της κοινωνίας θα είναι κρίσιμη για την επίλυση της κρίσης».

Η Δρ. Jennifer Williams από το Climate Action Project δήλωσε: «Έχουμε συγκεντρωθεί ως κοινότητα εκπαιδευτικών για να υποστηρίξουμε την κλιματική εκπαίδευση για όλους. Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι οι μαθητές έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες, ιδέες και ευκαιρίες να αναλάβουν δράση για τον πλανήτη και, σήμερα αυτά τα Σχολεία Αριστείας ανοίγουν το δρόμο για ολόκληρο τον κόσμο»

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.