Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς 9 Δεκεμβρίου

Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο πληρώνονται σε όλο τον κόσμο για δωροδοκίες πάνω 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, γεγονός που εντείνει τη διαφθορά και συμβάλλει στην υπονόμευση του μέλλοντος των επερχόμενων γενεών. Κάθε πράξη δωροδοκίας συμβάλλει στη φτώχεια, αποτελεί τροχοπέδη στην πρόοδο και αποστερεί πόρους για επενδύσεις.

Τη διαφθορά μάχεται εδώ και χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο η μη κυβερνητική οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια», που έπεισε τον ΟΗΕ να υιοθετήσει σχετικές πρωτοβουλίες.

Η 9η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, γιατί την ημερομηνία αυτή του 2003 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη κατά της Διαφθοράς.

Σύμφωνα με την «Διεθνή Διαφάνεια», το 2015 η Ελλάδα βελτίωσε σημαντικά την θέση της και βρίσκεται στην 58η θέση ανάμεσα σε 168 χώρες, από την 69η το 2014, ως προς τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς , τον οποίο καταρτίζει αυτή η μη κυβερνητική οργάνωση. Εξακολουθεί όμως να παραμένει στις τελευταίες θέσεις, όσον αφορά τις χώρες της ΕΕ, μαζί με την Ιταλία, την Βουλγαρία και την Ρουμανία (Η Κύπρος στην 32η θέση).

Η Σομαλία, η Βόρεια Κορέα και το Αφγανιστάν βρίσκονται στο τέλος του καταλόγου και θεωρούνται οι πλέον διεφθαρμένες χώρες του κόσμου, ενώ η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία είναι οι λιγότερο διεφθαρμένες.

Η οργάνωση, με έδρα το Βερολίνο, εκτιμά ότι σχεδόν το 70% των χωρών σε διεθνές επίπεδο αντιμετωπίζει «σοβαρό πρόβλημα» φαινόμενων δωροδοκίας και δωροληψίας στον δημόσιο τομέα. Διαπιστώνει επιδείνωση του φαινομένου και ζητεί από τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα να καταβάλουν προσπάθεια για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Η διαφθορά παρουσιάζει αύξηση στις αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα κι η Τουρκία. Η διαφθορά και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος παραμένουν σημαντικό πρόβλημα και για τις χώρες των BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα).

Στην  ελληνική πραγματικότητα σήμερα κυριαρχούν τα γνωστά σε όλους μας «φακελάκια». Το «φακελάκι» δημιουργεί μια ψευδαίσθηση της ικανοποίησης ότι όλα θα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο. Ουσιαστικά, όμως, υποτιμούν τον ίδιο τους τον εαυτό αλλά και τον συμμετέχοντα στη διαφθορά. Με λίγα λόγια, επικρατεί η απουσία εμπιστοσύνης και αυτή μεταφέρεται ασυνείδητα και στις διαπροσωπικές σχέσεις του ατόμου. Στην χώρα το “φακελάκι” έφτασε στο σημείο να ζητηθεί ακόμη και απο καθηγητές σε φοιτητές για να περάσουν ένα μάθημα.

Καμία από τις 175 χώρες οι οποίες συμπεριελήφθησαν στην μελέτη αυτή για το 2015 δεν πέτυχε άριστη βαθμολογία. Για να μπορέσει να καταρτίσει τον Δείκτη, η «Διεθνής Διαφάνεια» συγκεντρώνει απόψεις και εκτιμήσεις ειδικών από διεθνείς οργανισμούς.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.