Παραιτήθηκε από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΩ ο Νίκος Παπαδόπουλος

Παραιτήθηκε από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΩ ο Νίκος Παπαδόπουλος

Τα νέα της Λητής: Την παραίτησή του από αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΩ κατέθεσε ο κ. Νίκος Παπαδόπουλος. Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή παραίτησης.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ

 

Μετά από 30 και πλέον χρόνια ενασχόλησής μου με τα κοινά του τόπου μου, έχασα και στερήθηκα πολλά, κέρδισα όμως πράγματα, για τα οποία τώρα πια νιώθω πλήρης και ικανοποιημένος για αυτά που μπόρεσα να προσφέρω.
Το 2014 ο δήμαρχος κος Γαβότσης μου ζήτηση να αναλάβω αυτό που κανείς δεν ήθελε, τη Δημοτική επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης, την ΔΕΥΑΩ, γιατί όλοι την θεωρούσαν καυτή πατάτα και μαύρη τρύπα.
Η κατάσταση ήταν τραγική, με τα χρέη να ανέρχονται στα 5 εκατομμύρια ευρώ και την υπηρεσία χωρίς προσωπικό. Αναλαμβάνοντας το προσωπικό πολιτικό κόστος, που συνεπαγόταν τα όσα έπρεπε να γίνουν, κατόρθωσα μέσα στην πενταετία της προεδρίας μου να τα εξοφλήσω. Σήμερα τρέχουν οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας, έχοντας αφήσει ανείσπρακτους τους λογαριασμούς του 2019, που θα προσθέσουν στο ταμείο άλλα 1,2 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Βέβαια θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στην είσπραξη 2,3 εκατομμυρίων ευρώ από πρόγραμμα στο οποίο είχε αιτηθεί και ενταχθεί η διοίκηση του κο.Σαραμάντου
Στο πολύ μεγάλο ζήτημα της ύδρευσης της Μυγδονίας από πολύ νωρίς με την ανάληψη των καθηκόντων μου έλαβα δραστικά μέτρα για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που χρόνιζαν. Ενώ βρήκα δημοτικά διαμερίσματα τα οποία τους θερινούς μήνες έμεναν αρκετές ώρες χωρίς νερό, με στοχευμένες παρεμβάσεις τα τελευταία χρόνιαγίνανε βελτιώσεις ώστε τουλάχιστον να επαρκεί το νερό στα μεγαλύτερα τμήματα των οικισμών και πράγματι με εξαίρεση το τελευταίο καλοκαίρι του 2019 και τις πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες ανταπεξήλθαμε σε ικανοποιητικό βαθμό. Όμως ακόμη και τότε κάναμε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια και ενεργοποιήσαμε δύο γεωτρήσεις στο Δρυμό ώστε να δώσουμε νερό στο χωριό που είχε λειψυδρία για 5 συνεχόμενες μέρες. Όπως ανταπεξήλθαμε και υπέρ του δέοντος στο κομμάτι που αφορούσε τις καθημερινές βλάβες. Προσωπικά αφιέρωσα πολύ χρόνο χωρίς να αμείβομαι με καθημερινή παρουσία σε κάθε βλάβη καταθέτοντας τις γνώσεις που είχα αποκτήσει από το επάγγελμά μου.
Σχετικά με το μείζον ζήτημα της ακαταλληλότητας του νερού στη Μυγδονία προβήκαμε σε μελέτη για την ποσότητα και την ποιότητα του νερού σε όλη τη Μυγδονία και με την ουσιαστική βοήθεια του πρώην δημάρχου Γαβότση, όπως οφείλω να τονίσω, την εντάξαμε. Το έργο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση κατασκευής άνω του 60% υλοποίησης και με την ολοκλήρωση του πρέπει να γίνει πριν το καλοκαίρι του 2020 οι κάτοικοι της Μυγδονίας θα απολαμβάνουν πόσιμο και επαρκές νερό, μειώνοντας κατακόρυφα το κόστος λειτουργίας, καθώς δουλεύουν μόνο οι τρεις νέες γεωτρήσεις.
Κάναμε ταυτόχρονα μελέτη για την αντικατάσταση των αγωγών εσωτερικού δικτύου την οποία και εντάξαμε στο Φιλόδημο και απομένουν οι ενέργειες του δήμου για τη δημοπράτηση του. Επιπλέον εντάξαμε έργο του υπουργείου εσωτερικών για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας το οποίο βρίσκεται στα χέρια αναδόχου. Αλλά και για την αποχέτευση της Μυγδονίας κάναμε παραπάνω και από όσα μας επέτρεπαν οι δυνάμεις μας για να δώσουμε λύσεις. Ξεκινήσαμε συντήρηση στο βιολογικό καθαρισμό η οποία γίνεται σταδιακά και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες.
Όσον αφορά την ΕΑΥΘ θέλω να ξεκαθαρίσω ότι μαζί με τον δήμαρχο παρασταθήκαμε πολλές φορές στη διοίκηση της ΕΥΑΘ και πετύχαμε την ένταξη της Μυγδονίας σε πρόγραμμα plan b που προβλέπει την αγορά νερού, χονδρικής, ώστε να μην μετακυλήσουμε το οικονομικό βάρος στους καταναλωτές.
Για την Καλλιθέα έχει αναρτηθεί μελέτη, για τους ίδιους ακριβώς λόγους, για την ανεύρεση καθαρού και επαρκούς νερού. Η μελέτη αυτή προβλέπει και αντικατάσταση αγωγών που είναι κατεστραμμένοι. Εκκρεμεί η αποπληρωμή της μελέτης ώστε να κατατεθεί ο φάκελος στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση. Έχουμε ήδη αντικαταστήσει τμήματα αγωγών που ήταν διάτρητα μήκους συνολικού περί τα 2 χιλιόμετρα και εντάξαμε με προσωπικές ενέργειες του πρώην Δημάρχου την αποχέτευση Πενταλόφου Καλλιθέας η οποία χρηματοδοτήθηκε και βρίσκεται σχεδόν στην ολοκλήρωσή της.
Επίσης, σε χρόνο ρεκόρ, ολοκληρώσαμε την μελέτη της αποχέτευσης Μεσαίου και Φιλαδελφείας, την καταθέσαμε στον Φιλοδήμο, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του έργου και η εκτέλεσή του εξαρτάται πλέον καθαρά από τις ενέργειες του Δήμου.
Τέλος και παράλληλα με όλα τα ανωτέρω εφαρμόσαμε τη νέα τιμολογιακή πολιτική η οποία τουλάχιστον σε θέματα αποχέτευσης αποκατέστησε αδικίες.
Σκοπός μου πάντα ήταν η εξυγίανση της επιχείρησης, η επάνδρωση με το κατάλληλο στελεχιακό δυναμικό και θεωρώ ότι σήμερα έχει αυτή καταστεί βιώσιμη. Η δημοτική επιχείρηση δεν είναι εργαλείο στα χέρια της διοίκησης του δήμου αλλά ταγμένη στην υπηρεσία του πολίτη. Για να υπηρετήσει αυτόν της το σκοπό οφείλει να έχει αυτοτέλεια οικονομική και υπηρεσιακή. Αυτές ήταν πάντα οι αρχές πάνω στις οποίες κινήθηκα κατά την άσκηση των καθηκόντων μου ως πρόεδρος και μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΩ αλλά σήμερα νιώθω την υποχρέωση να εκφράσω την ανησυχία μου εάν η νέα διοίκηση συμμερίζεται αυτόν τον τρόπο λειτουργίας και τον επιβεβλημένο απώτερο σκοπό που είναι η βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΩ.
Δε ζήτησα ποτέ τίποτα παρά μόνο να γίνεται σεβαστή η αυτοτέλεια του νομικού προσώπου. Κάτι που γινόταν σεβαστό από την προηγούμενη διοίκηση.
Αποχωρώ σήμερα από τη διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης παρότι θα ήθελα πολύ να παραμείνω για να δω να ολοκληρώνεται το έργο της υδροδότησης της Μυγδονίας για το οποίο τόσο πάλεψα με τους συνεργάτες μου, όμως ο τρόπος με τον οποίο αποφάσισαν κάποιοι να λειτουργήσουν την υπηρεσία επιστρέφοντας σε πρακτικές του παρελθόντος δεν με εκφράζει και ο σεβασμός στις αρχές μου δεν μου επιτρέπει να συναινέσω στην αποδόμηση όσων πετύχαμε αυτά τα χρόνια.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.