«Πατριαρχικόν: Μουσική παράσταση – αφιέρωμα στον αναμορφωτή της ποντιακής λύρας, Γώγο Πετρίδη

«Πατριαρχικόν: Μουσική παράσταση – αφιέρωμα στον αναμορφωτή της ποντιακής λύρας, Γώγο Πετρίδη

Τη μνήμη του σπουδαίου Πόντιου μουσικού, Γώγου Πετρίδη, του «Πατριάρχη» της ποντιακής λύρας τιμά ο Δήμος Ωραιοκάστρου. Διοργανώνει μουσική παράσταση εικόνας και λόγου, με τίτλο «Πατριαρχικόν», αφιερωμένη στον κορυφαίο μουσικό, ο οποίος ήταν αναμορφωτής της ποντιακής λύρας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022, στις 9 το βράδυ, στο Γήπεδο Ποδοσφαίρου Ωραιοκάστρου και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Στην μουσική παράσταση συμμετέχουν οι Παναγιώτης Ασλανίδης, Κώστας Καραπαναγιωτίδης, Κώστας Σιαμίδης, Γιώργος Στεφανίδης, Φάνης Κουρουκλίδης, Παναγιώτης Κογκαλίδης, Γιάννης Τσιτιρίδης και Μπάμπης Ιωακειμίδης. Η μουσική επιμέλεια είναι του Παναγιώτη Ασλανίδη και η σκηνοθετική επιμέλεια και τα κείμενα του Γιώργου Συμεωνίδη. Στην εκδήλωση συμμετέχει η χορευτική ομάδα της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων (ΕΠΩΦ).

«Ο Γώγος Πετρίδης ήταν ένας σπουδαίος μουσικός, φημισμένος λυράρης, γνωστός ως ”Πατριάρχης” της ποντιακής λύρας. Στο Δήμο Ωραιοκάστρου τιμούμε τη μνήμη του με την διοργάνωση μουσικής παράστασης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούμε με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και την εγκατάσταση των πρώτων προσφύγων από τον Πόντο στο Ωραιόκαστρο», αναφέρει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.

«Στο Δήμο μας ζουν απόγονοι Πόντιων προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στον τόπο πριν από 100 χρόνια και δημιούργησαν τους πρώτες πυρήνες που οδήγησαν στη σύσταση του Ωραιοκάστρου. Στις μνήμες και στις ψυχές όλων αυτών των ανθρώπων ο Γώγος Πετρίδης είναι ένας θρύλος, ένας μουσικός που με το έργο του αναμόρφωσε την ποντιακή λύρα. Τον τιμούμε με μια μοναδική μουσική παράσταση, στην οποία συμμετέχουν γνωστοί Πόντιοι καλλιτέχνες», αναφέρει ο αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ωραιοκάστρου, Δημήτρης Καρασαββίδης.

«Διοργανώνουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου για να τιμήσουμε τα 100 χρόνια προσφυγικής συνεισφοράς στον Δήμο Ωραιοκάστρου. Για τους Πόντιους το όνομα του Γώγου Πετρίδη αποτελεί σήμα κατατεθέν της ποντιακής λύρας. Τιμούμε τη μνήμη αυτού του σπουδαίου καλλιτέχνη που παραμένει ζωντανός μέσα από το έργο του», αναφέρει η Χριστίνα Ζάπρα, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτισμού του Δήμου Ωραιοκάστρου.

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.