Πιερία, Χαλκιδική, ξενοδοχεία και σημεία της Θεσσαλονίκης στις μετρήσεις κορωνοϊού στα λύματα

Πιερία, Χαλκιδική, ξενοδοχεία και σημεία της Θεσσαλονίκης στις μετρήσεις κορωνοϊού στα λύματα

Σε Πιερία και Χαλκιδική, σε μεγάλα ξενοδοχεία και σε συγκεκριμένα σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης επεκτείνεται το πρόγραμμα παρακολούθησης του κορωνοϊού στα λύματα, που υλοποιεί το ΑΠΘ και η ΕΥΑΘ, με τη σύναψη συνεργασίας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα, που είναι πρωτοποριακό και αποτελεί πλέον παγκόσμια πρωτοτυπία ως προς τη μεθοδολογία του, υιοθετήθηκε από την Περιφέρεια, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, με στόχο να επεκταθεί σε όλη την Κεντρική Μακεδονία σταδιακά και μελλοντικά, μετά το τέλος του κορωνοϊού να χρησιμοποιείται και για τον εντοπισμό πολλών ουσιών στην κοινότητα, όπως τα ναρκωτικά.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, ήδη τα αποτελέσματα των μετρήσεων που γίνονται δείχνουν ότι ο κορωνοϊός όχι μόνο είναι εδώ, αλλά εν μέσω Ιουλίου επιστρέψαμε στα επίπεδα διασποράς του ιού που είχαμε στα τέλη Απριλίου και μάλιστα με αυξητικές τάσεις.

Αυτό σε ό,τι αφορά στα λύματα της Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος, σε δύο με τρεις εβδομάδες θα εφαρμοστεί και σε άλλα τρία έως πέντε επιλεγμένα σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος, προκειμένου να γίνει και χωρικός εντοπισμός του κορωνοϊού.

Αυτό θα βοηθήσει σε ασφαλείς επιλογές ενδεχόμενων τοπικών lockdown, δεδομένου ότι εφόσον υπάρξουν πολύ αυξημένα κρούσματα και απαιτηθούν έκτακτα μέτρα, δεν μπορεί να επιβληθεί καραντίνα σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα θα αποτελέσει το εργαλείο, που θα δείξει στους αρμόδιους ποιες περιοχές θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα έλεγχοι και εντός 24 ωρών εντοπίζεται η διασπορά του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, όταν τα επίσημα αποτελέσματα βγαίνουν αρκετές μέρες μετά.

Αυτή η δυνατότητα του προγράμματος το καθιστά μοναδικό εργαλείο στα χέρια του ΕΟΔΥ και της Πολιτείας.

Μάλιστα, στόχος του ΑΠΘ, όπως είπε ο καθηγητής του τμήματος Χημείας, Θεόδωρος Καραπάντσιος, είναι μέσω του πρωτοποριακού παγκοσμίως αυτού προγράμματος να καταστεί το ΑΠΘ και τα συνεργαζόμενα εργαστήρια Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Επιδημιολογίας Λυμάτων.

Ήδη στο ΑΠΘ αναλύονται μετρήσεις από το Παρίσι, το Άμστερνταμ και τη Βοστώνη, ενώ πάνω του μπορούν να βασιστούν αποφάσεις και πολιτικές για τη δημόσια υγεία.

Ο περιφερειάρχης

«Στις πρόσφατες μετρήσεις και αναλύσεις που έγιναν, οι τιμές συγκέντρωσης του ιού που καταγράφηκαν είναι αντίστοιχες των τιμών που είχαν καταγραφεί στα τέλη του Απριλίου, όταν ήταν ακόμα σε εφαρμογή η καραντίνα. Μια αύξηση που αρχίζει πλέον να αποτυπώνεται και στα κρούσματα αλλά και στα περιστατικά νοσηλείας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι στόχοι της συνεργασίας Περιφέρειας – ΑΠΘ – ΕΥΑΘ είναι δύο:

1.Η πρόληψη με την παρακολούθησης της εξέλιξης της παρουσίας του ιού και η έγκαιρη ενημέρωση των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας ώστε με κατάλληλους χειρισμούς και αποφάσεις να προλαμβάνονται πιθανές εξάρσεις στη διασπορά και στη νοσηλεία.

2.Η επέκταση του προγράμματος παρακολούθησης του κορονοϊού στα λύματα, από το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, με τη λήψη δειγμάτων από βιολογικούς καθαρισμούς και δομές εποπτευόμενες από την Περιφέρεια. Το επόμενο διάστημα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στους τουριστικούς προορισμούς και τις ξενοδοχειακές μονάδες. Με αυτό τον τρόπο, θα εντοπίζονται πιθανές, προβληματικές εστίες ώστε άμεσα και γρήγορα να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα.

Ο κ. Τζιτζικώστας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας: «Διανύουμε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Ως χώρα, καλούμαστε να λύσουμε μία πολύ δύσκολη εξίσωση, καθώς από τη μία πλευρά έχουμε το άνοιγμα του τουρισμού και της οικονομίας, που σωστά έγινε και πρέπει να στηριχθεί και από την άλλη πλευρά την προστασία και την ασφάλεια της υγείας των πολιτών και των επισκεπτών, που αποτελεί την κορυφαία και διαρκή προτεραιότητα. Αυτό που είδαμε, κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, είναι ότι τα δύο αυτά μέρη της εξίσωσης, έρχονται σε σύγκρουση. Η αύξηση των επισκεπτών, έφερε και αύξηση κρουσμάτων. Και ταυτόχρονα, η γενικότερη χαλάρωση τήρησης των μέτρων που παρατηρούμε, αναπόφευκτα φέρνει και μεγαλύτερη διασπορά μέσα στην κοινωνία. Και την ίδια ώρα, βλέπουμε πολλές περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο, να σαρώνονται από την πανδημία. Κατανοούμε πλέον όλοι, ότι όχι απλώς δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό, αλλά ότι θα ήταν ολέθριο λάθος να τον υποτιμήσουμε και υποεκτιμήσουμε την κατάσταση. Δυστυχώς τίποτα δεν έχει τελειώσει. Χρειάζεται από όλους -και το τονίζω αυτό- από όλους, εγρήγορση και αποφασιστικότητα. Και πάνω από όλα χρειάζεται καλή και εποικοδομητική συνεργασία. Για να θωρακίσουμε την χώρα υγειονομικά και να αποφύγουμε τα επικίνδυνα πισωγυρίσματα. Για να κρατήσουμε αλώβητο το ‘ελληνικό θαύμα’ που πετύχαμε συλλογικά τους προηγούμενους μήνες. Για να κρατήσουμε ασφαλείς τους Έλληνες και τους επισκέπτες μας. Και αυτοί οι μήνες είναι πολύ κρίσιμοι. Το πρώτο και το κύριο αυτή τη στιγμή, είναι η προστασία και η ασφάλεια της υγείας των πολιτών και των επισκεπτών. Και ο μόνος τρόπος για να τα καταφέρουμε είναι η πλήρης και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από όλους ανεξαιρέτως. Από τους φορείς, από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, από όλους τους πολίτες. Ξέρω ότι όλοι μας έχουμε κουραστεί, όμως αξίζει και είναι σημαντικό να κάνουμε όλοι μαζί και αυτή την προσπάθεια, να πετύχουμε τη δεύτερη και οριστική νίκη απέναντι στον κορωνοϊό. Αν λειτουργήσουμε γρήγορα, υπεύθυνα και συλλογικά, όπως αποδείξαμε ότι ξέρουμε και μπορούμε να το κάνουμε, θα βγούμε ταχύτερα και οριστικά από την κρίση και θα ξαναβρούμε κανονικά τη ζωή μας».

ΑΠΘ

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, υπογράμμισε ότι στο πρόγραμμα συνεργάζονται έξι διαφορετικά τμήματα του Πανεπιστημίου ώστε το αποτέλεσμα να αντικατοπτρίζει την πραγματική καθημερινή εικόνα της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη.

«Η παγκόσμια πρωτοτυπία του προγράμματος παρακολούθησης του ΑΠΘ έγκειται στο γεγονός ότι εξορθολογίζονται οι μετρήσεις, ώστε να αποτυπώνονται οι συγκεντρώσεις στα λύματα με ασφαλή τρόπο, αξιοποιήσιμο επιστημονικά και επιχειρησιακά. Μετρήσεις γίνονται και σε Άμστερνταμ, Παρίσι και Αυστραλία, όχι όμως με το μοντέλο του ΑΠΘ που δίνει αξιοποιήσιμα και επιστημονικά ασφαλή δεδομένα. Ο ιός είναι ακόμη δίπλα μας. Ας μη ρέπουμε στα δύο άκρα, είτε τον εφησυχασμό, είτε τον πανικό. Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Αρκεί αυτό. Δεν μπορούμε να είμαστε εσαεί κλειστοί. Έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί στη Θεσσαλονίκη ή μετρίως συμπτωματικοί, που δυνητικά μεταδίδουν τον κορωνοϊό, οπότε απαιτείται προσοχή. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των μετρήσεών μας και συμβαδίζουν και με τα διαγνωσμένα κρούσματα. Με την επέκταση του προγράμματος, μέσω της Περιφέρειας, θα μπορέσουμε να παρακολουθούμε την πορεία του ιού, αλλά και μιας σειράς άλλων παραμέτρων», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Ο κ. Καραπάντσιος είπε ότι το πρόγραμμα τρέχει στην ουσία ένα μεγάλο περιβαλλοντικό μοντέλο, που μετράει συνολικά 24 περιβαλλοντικές παραμέτρους. Επισήμανε τη σημασία των δειγματοληπτικών μετρήσεων σε στρατηγικά σημεία, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και σε τουριστικές περιοχές και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, όσο και στη συνέχεια σε δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας μάλιστα είπε πως η Περιφέρεια θα επικοινωνήσει με τους 38 δήμους, ώστε να προγραμματίσει ανάλογους ελέγχους, μετά την τουριστική περίοδο σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.

ΕΥΑΘ

Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος τόνισε: «Η ΕΥΑΘ ήδη από τον Ιανουάριο, με το έμπειρο επιστημονικό της προσωπικό, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της έρευνας για τον κορονοϊό και επιδίωξε να συνεργαστεί και σε αυτό το πεδίο με το ΑΠΘ, με το οποίο υπάρχει άλλωστε εμπεδωμένη συνεργασία χρόνων. Σε συνεννόηση και με τους Ευρωπαίους ομολόγους μας της ύδρευσης και της αποχέτευσης, είδαμε στα λύματα ένα πολύτιμο εργαλείο ανίχνευσης της πορείας της πανδημίας, ένα επιπλέον εργαλείο στα χέρια του υγειονομικού προσωπικού της χώρας μας, προς όφελος πάντα της δημόσιας υγείας. Με βαθιά συναίσθηση της κοινωνικής μας ευθύνης, ως ΕΥΑΘ τασσόμαστε με όποια μέσα διαθέτουμε στο πλευρό της Πολιτείας για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης. Αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνουν οι ερευνητικές συνεργασίες, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της τεχνογνωσίας που ήδη έχουμε στα θέματα αυτά, αλλά και την υποστήριξη του ΑΠΘ ή άλλων ερευνητικών φορέων. Να επαναλάβω, τέλος, ότι το νερό που πίνουμε είναι ασφαλές. Οι μέθοδοι φιλτραρίσματος και απολύμανσης που χρησιμοποιούνται από την ΕΥΑΘ και παγκοσμίως στα συστήματα ύδρευσης είναι απολύτως επαρκείς, για να απομακρύνουν ή να απενεργοποιήσουν τον ιό. Ασφαλής είναι και η διαχείριση που αφορά στα συστήματα αποχέτευσης. Τηρούμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, αλλά είμαστε δίπλα σε όσους μας χρειάζονται στο ερευνητικό και το κοινωνικό πεδίο».

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.