Πλεύρης: Μόνο ηλεκτρονικά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα σε έλλειψη

Πλεύρης: Μόνο ηλεκτρονικά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα σε έλλειψη

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου και ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ Γιάννης Σωτηρίου παραχωρούν συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Υγείας με θέμα την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε συγκεκριμένα φάρμακα.

Τα προβλήματα της έλλειψης συγκεκριμένων φαρμάκων αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση τροφοδοσίας των φαρμακείων λόγω εορτών. Διευκρίνισε ακόμη, ότι τα νοσκιομεία έχουν γενόσημα φάρμακα και παρέχουν όλες τις θεραπείες. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», δήλωσε καθησυχαστικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε σε μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση από το καλοκαίρι, όπως το clawback. «Τα δύο μέτρα που δεν στηρίχτηκαν από την αντιπολίτευση, σήμερα διασφαλίζουν την επάρκεια φαρμάκων».

Τόνισε επιπλεόν ότι έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι σε μεγάλες φαραμακοβιομηχανίες, σημειώνοντας τα μέτρα που έλαβε άμεσα η κυβέρνηση:

  • Ελέγχονται 9 μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες.
  • Εντείνεται η παραγωγή των γενόσημων φαρμάκων από τις ελληνικές βιομηχανίες για να υπάρχουν υποκατάστατα φάρμακα.
  • Θα υπάρχει συνεχή ενημέρωση από τον ΕΦΕΤ, για το ποια γενόσημα μπορεί να βρει ο πολίτης, εάν δεν υπάρχει παραδείγματος χάρη η συγκεκριμένη αντιβίωση.
  • Θα γίνεται ενημέρωση και στους γιατρούς.
  • Τα συνταγογραφούμενα που είναι σε έλλειψη, θα συνταγογραφούνται μόνο ηλεκτρονικά.
  • Για αυτά τα φάρμακα που δεν μπορούν να παραχθούν στη χώρα, θα διευρυνθούν οι παραγγελίες του ΙΦΕΤ.

Έχουμε την επάρκεια στα ελληνικά γενόσημα

Για αντιβιώσειςαντιπυρετικά και φάρμακα  για παιδιά είπε πως «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με την υποκατάσταση από γενόσημα φάρμακα, όπου υπάρχουν. Έχουμε την επάρκεια στα ελληνικά γενόσημα».

Οι τυχόν αυξήσεις φαρμάκων δεν θα επιβαρύνουν τον πολίτη

Ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ακόμη ότι ««πολύ φτηνά φάρμακα του 1-3 ευρώ που είναι κοστολογικά ασύμφορα και κινδυνεύουν να αποσυρθούν με αποτέλεσμα ο πολίτης να πάει σε υποκατάσταση και να πάρει θεραπείες 60-70 ευρώ, σε αυτά τα πολύ φτηνά θα υπάρξει διόρθωση τιμών την οποία δεν επωμίζεται ο πολίτης γιατί ως γενόσημα φάρμακα δεν έχουν συμμετοχή». Τόνισε πως «Οι τυχόν αυξήσεις μερικών λεπτών ή ευρώ δεν θα μεταφερθούν στον πολίτη».

«Οι απώλειες σε ιδιωτικά φαρμακεία θα ομαλοποιούνται σταδιακά», πρόσθεσε και τόνισε πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στους γονείς».

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε μάλιστα την επιστολή του προς την στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επίτροπο για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

Όπως αναφέρει ο κ. Πλεύρης στην επιστολή, το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με εσωτερικές διαδικασίες και είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές στο σύνολο της Ε.Ε.

«Είναι μια ευκαιρία να απεξαρτηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση από την Ασία», αναφορικά με την παραγωγή φαρμάκων, πρόσθεσε.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.