Πληροφορίες για κρούσμα κορονοϊού στο στρατόπεδο Προκοπίδη,με έδρα τον δήμο Ωραιοκάστρου

Πληροφορίες για κρούσμα κορονοϊού στο στρατόπεδο Προκοπίδη,με έδρα τον δήμο Ωραιοκάστρου

Κρούσμα κορωνοιού εντοπίστηκε σε στρατιώτη στη μονάδα 507 της 34ης Ταξιαρχίας Πεζικού, στο στρατόπεδο Προκοπίδη στην περιοχή του Δρυμού Ωραιοκάστρου (Ασσηρος).

Όπως επιβεβαιώνει στο lagadas.net φαντάρος που υπηρετεί στη ίδια μονάδα με τον φορέα του κορωνοϊου, «ο στρατιώτης βρίσκονταν για 4-5 μέρες σε καραντίνα, καθότι είχε εμφανίσει τα συμπτώματα της νόσου, είχε πυρετό και έβηχε. Μόλις πρόσφατα μάθαμε πως το τέστ που του έγινε στο 424 ήταν θετικό» αναφέρει.
H ανάρτηση του φαντάρου που υπηρετεί στη μονάδα και ενημέρωσε μέσω facebook:


Σύμφωνα με την ανάρτηση του στρατιώτη, στους στρατιώτες του λόχου που ήρθαν σε επαφή με τον φορέα δόθηκε άδεια με την εντολή να μην επιστρέψουν στο σπίτι, αλλά να μείνουν σε απομονωμένο μέρος. Οι υπόλοιποι στρατιώτες της μονάδας τέθηκαν σε καραντίνα, παρότι όπως τονίζει, έχουν έρθει σε επαφή με τον φορέα και με αντικείμενα τα οποία ακούμπησε.

Πριν από λίγες ημέρες το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του Covid-19, αναστέλλεται η χορήγηση άδειας ορκωμοσίας στους νεοσύλλεκτους. Παρότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε χορήγηση άδειας ορκωμοσίας μεγαλύτερης διάρκειας, 15 ημερών, προκειμένου να υπάρξει σχετική αποσυμφόρηση των κέντρων εκπαίδευσης. Παράλληλα, έχουν επίσης κοπεί οι έξοδοι και οι κανονικές άδειες, ακόμη και στρατεύσιμων οι οποίοι απέχουν λίγες εβδομάδες από την ολοκλήρωση της θητείας τους.

Όλα τα ανωτέρω φαντάζουν ως ένα βαθμό σύμφωνα με τους γενικότερους περιορισμούς που έχουν τεθεί, με στόχο την προστασία και των ίδιων των στρατεύσιμων. Ωστόσο, γονείς και στρατεύσιμοι εκφράζουν ορισμένους προβληματισμούς σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης εντός των στρατοπέδων και κυρίως, στρατοπέδων τα οποία δεν βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές όπου βεβαίως οι συνθήκες και οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές.

Γονείς και στρατεύσιμοι εδώ και μέρες, ζητούν να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, τόσο για την αποσυμφόρηση των στρατοπέδων, τουλάχιστον αυτών τα οποία δεν βρίσκονται στη μεθόριο, όσο και για την ενίσχυση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Συγκεκριμένα, ζητούν:

– Να υπάρξουν μέτρα αποσυμφόρησης, όπως για παράδειγμα, η εκ περιτροπής και ανά βδομάδα ή δεκαήμερο, απομάκρυνση μέρους των στρατεύσιμων οι οποίοι να μένουν σε αυτοπεριορισμό και σε συνθήκες επιφυλακής, στα σπίτια τους. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα αποφυγής μαζικού συγχρωτισμού και τήρησης των μέτρων τα οποία έχει προταθεί και ήδη εφαρμόζονται για τον υπόλοιπο πληθυσμό.

– Στο πλαίσιο αυτό θα συνέβαλε η χορήγηση των αδειών ορκωμοσίας, αλλά και απόλυσης και η μετακίνηση των στρατεύσιμων προς τις κατοικίες τους να γίνει με ειδικά ναυλωμένα λεωφορεία.

– Να υπάρξει μέριμνα ώστε όσοι μόνιμοι, στρατιωτικοί ή διοικητικό προσωπικό, εξέρχονται καθημερινά από τα στρατόπεδα, να μην έρχονται σε επαφή με τους στρατεύσιμους προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού από τυχόν φορέα της νόσου.

– Να ενισχυθεί περαιτέρω η τροφοδοσία σε υλικά ατομικής προστασίας (αντισηπτικά, σαπούνια, γάντια κ.λπ.) ώστε να υπάρχει επάρκεια.

– Να γίνονται τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους στους οποίους διαμένουν και δραστηριοποιούνται οι στρατεύσιμοι καθώς και οι εργαζόμενοι στα στρατόπεδα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι:

  1. Την ίδια ώρα που οι στρατεύσιμοι έχουν ουσιαστικά τεθεί σε καραντίνα, οι μόνιμοι στις ένοπλες δυνάμεις, στρατιωτικό και διοικητικό προσωπικό, μπαινοβγαίνουν καθημερινά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η καραντίνα είναι διάτρητη και εξαιρετικά επισφαλής.
  2. Σε πολλά στρατόπεδα εξακολουθούν οι φαντάροι να κοιμούνται σε θαλάμους των τριάντα και σαράντα ατόμων, σε κουκέτες οι οποίες δεν απέχουν μεταξύ τους παρά μερικές δεκάδες εκατοστά, την ώρα που απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων, ακόμη και σε ιδιωτικούς χώρους. “Είμαστε σαράντα άτομα σε έναν θάλαμο ογδόντα τετραγωνικών” αναφέρει σε ανάρτησή του φαντάρος ο οποίος υπηρετεί σε στρατόπεδο πλησίον της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, μετά την αναστολή αδειών και εξόδων, ο συγχρωτισμός είναι ακόμη μεγαλύτερος.
  3. Οι χώροι υγιεινής (τουαλέτες, ντουζιέρες) είναι ως γνωστόν λιγοστοί και εάν, σε κανονικές συνθήκες, αυτό συνεπαγόταν απλώς κάποια ταλαιπωρία, υπό τις παρούσες συνθήκες εγκυμονεί κινδύνους. Φαντάρος ο οποίος υπηρετεί σε μονάδα της Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρει σε ανάρτησή του ότι “έχουμε στη διάθεσή μας τέσσερις τουαλέτες και πέντε ντουζιέρες για περίπου 150 άτομα, καθώς χρησιμοποιούνται από 2 μονάδες”.
  4. Υπάρχουν επίσης πολλές αναφορές για ελλείψεις σε ατομικά μέτρα προστασίας όπως σαπούνια, αντισηπτικά, γάντια, αλλά και για απολυμάνσεις οι οποίες έγιναν μια φορά στην αρχή και έκτοτε ουδέν.
  5. Συνθήκες συνωστισμού παρατηρούνται και κατά την ώρα τις σίτισης. Σε αρκετά στρατόπεδα ωστόσο, έχουν ληφθεί μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο γεγονός, που όπως αναφέρουν φαντάροι, οδηγεί σε μεγάλες ουρές και ταλαιπωρία.
Με πληροφορίες απο το site www.fastnews.gr
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.