Πρόταση για ένα δωρεάν Λαϊκό Πανεπιστήμιο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ωραιοκάστρου

Θεόδωρος Κουτρούκης
Επικ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

Πρόταση για ένα δωρεάν Λαϊκό Πανεπιστήμιο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ωραιοκάστρου

Η οικονομική ύφεση -μεταξύ άλλων- έχει σταθεί τροχοπέδη για την ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου στο Δήμο μας καθώς η δραματική συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος των δημοτών έχει καταστήσει ιδιαίτερα δυσχερή την πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας εκπαίδευση.
Απάντηση σε αυτή την απογοητευτική κατάσταση θα μπορούσε να ήταν η ίδρυση ενός Λαϊκού Πανεπιστήμιου Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ωραιοκάστρου (ΛΠΔΒΜΩ), το οποίο θα παρέχει σε κάθε συμπολίτη μας δωρεάν την ευκαιρία να αποκτήσει πρόσβαση σε σύγχρονες πηγές ενημέρωσης και γνώσης να εντρυφήσει σε ευρήματα της επιστημονικής έρευνας που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του και να ενδυναμωθεί ως προσωπικότητα.

Το ΛΠΔΒΜΩ θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων δήμων (π.χ. Θεσσαλονίκης, Νεάπολης-Συκεών) και να προσφέρει υψηλού επιπέδου διαλέξεις πανεπιστημιακών καθηγητών σε σύγχρονές εξελίξεις της επιστήμης
(π.χ. της ιατρικής της ψυχολογίας, του περιβάλλοντος της ιστορίας, της πολιτικής επιστήμη, της οικονομίας, της αειφορίας, του πολιτισμού και του αθλητισμού, της θεολογίας κ.α.).

Τα μαθήματα θα προσφέρονται δωρεάν, θα διαρκούν 3 διδακτικές ώρες θα φιλοξενούνται σε χώρο του δήμου και τα τυχόν ελάχιστα λειτουργικά έξοδα θα καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του Δήμου ή/και από χορηγούς.

Διαλέξεις θα δίνουν εθελοντικά επίλεκτοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, διδακτικό προσωπικό του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και έμπειροι διδάκτορες ερευνητές. Αυτό το εκπαιδευτικό γεγονός, θα εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου δημοτικού σχεδιασμού δια βίου παιδείας στο Ωραιόκαστρο.
Προτείνουμε λοιπόν σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις να δεσμευτούν από σήμερα στην ίδρυση του Λαϊκού Πανεπιστήμιου Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ωραιοκάστρου που θα λειτουργήσει χωρίς δίδακτρα μετά τις δημοτικές εκλογές από το ακαδημαϊκό έτος 2014-15.

20131018-214138.jpg

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.