Πόση σημαντική είναι η εκτόνωση του σκύλου; – Ένας πιστοποιημένος εκπαιδευτής μας απαντά

Πόση σημαντική είναι η εκτόνωση του σκύλου; Ο πιστοποιημένος απο την ΠΑ.Σ.ΕΚ.Σ εκπαιδευτής κ. Παναγιώτης Κωσταβέλης της σύγχρονης ακαδημίας εκπαίδευσης σκύλων Dog Academy Training Center μας ενημερώνει :

Ας πούμε λίγα πράγματα για τον όρο “εκτόνωση του σκύλου” καθώς χρησιμοποιείται πολύ και αφιλτράριστα κάποιες φορές.

Το τρίπτυχο της εκτόνωσης πρέπει να αποτελείται από τρεις τρόπους έτσι ώστε να έχουμε τον σκύλο μας ήρεμο και ισορροπημένο!

Όταν μιλάμε λοιπόν για εκτόνωση εννοούμε:

1ον την σωματική άσκηση όπως περίπατο, τρέξιμο, κολύμπι κτλ.
Η συνήθεια του σκύλου μας σε πολύ μεγάλη χρονικά σωματική άσκηση καθημερινά είναι πιθανό να μας δημιουργήσει πρόβλημα εκπαιδευτικά ,καθώς θα πρέπει να είμαστε σε θέση να το συντηρούμε συνεχώς.

2ον την πνευματική άσκηση του σκύλου μας, διδάσκοντας του καινούργιες ασκήσεις ή εξασκώντας αυτές που ήδη γνωρίζει ανεβάζοντας όμως την δυσκολία και τον πήχη κάθε φορά έτσι ώστε να γυμνάζουμε το μυαλό του. Είναι επίσης απαραίτητο να εντάσσουμε ερεθίσματα και ενοχλήσεις έτσι ώστε να εξασκούμε περισσότερο την προσοχή του σκύλου μας και να κάνουμε την εκπαίδευση πιο ενδιαφέρουσα.

3ον μιλάμε για την εκτόνωση του κυνηγετικού ή του ενστίκτου να ακινητοποιεί το θήραμα που έχει έμφυτα ο σκύλος μας και αυτό προφανώς το διοχετεύουμε σε κάποιο παιχνίδι. Παίζοντας με το σκύλο μας κάποιο fetch game όπως να μας φερνει το μπαλάκι είτε να παίξουμε με κάποιο tug και να εκτονώσουμε την ανάγκη του να δαγκώσει.

Προσοχή, οι ανάγκες κάθε σκύλου στις πιο πάνω κατηγορίες είναι διαφορετικές και μπορεί να αποκλίνουν πολύ.
Οποιοδήποτε κενό όμως αφήσουμε στην ισορροπία διαχείρισης της ενέργειας του σκύλου μας τότε αυτός θα αναγκαστεί να βρει ή να εφεύρει κάτι άλλο να κάνει και συνήθως αυτό είναι κάτι ανεπιθύμητο.

www.dogacademy.gr

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.