Π. Χατζηευαγγέλου Περί δανεισμού : ΔΕΝ δικαιούμαστε να χρεώσουμε τον Δήμο Ωραιοκάστρου

ΠΕΡΙ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

Ενημερώνουμε τους πολίτες του Δήμου Ωραιοκάστρου ότι στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έφερε ο Δήμαρχος ως θέμα: «Λήψη απόφασης σχετικά με την έγκριση ή μη λήψης τραπεζικής χρηματοδότησης με σκοπό τη χρηματοδότηση μέρους του έργου Συντήρηση οδικού δικτύου του Δήμου Ωραιοκάστρου έτους 2022, 2023,2024και έγκριση σχεδίου πρόσκλησης προς Τραπεζικά ιδρύματα».

Ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού  5.000.000 €,συμπεριλαμβανομένου 24% ΦΠΑ εκ των οποίων τα 2.500.000 € με την λήψη Δανείου και το υπόλοιπο ποσό, ήτοι 2.500.000 €από ίδια έσοδα επιμεριζόμενο στους προϋπολογισμούς των ετών 2022,2023,2024.

Ένα δάνειο 2.500.000 € με επιτόκιο 4%  και συνολικό χρόνο αποπληρωμής τα 15 έτη.

Η μηνιαία δόση της αποπληρωμής θα ανέρχεται σε 18.492,20 €.

Ο συνολικός τόκος για τα 15 έτη που θα πρέπει να αποδώσει ο Δήμος μας στο Τραπεζικό ίδρυμα με το οποίο θα συνάψει την δανειακή σύμβαση, ανέρχεται στα 828.595,67 €.!!!

Ως Δημοτική Παράταξη από το 2014 έχουμε επισημάνει σε όλους τους τους τόνους το μεγάλο πρόβλημα του οδικού δικτύου όπως καθιζήσεις, λακκούβες, επικίνδυνα σημεία για τους οδηγούς, τους ποδηλάτες και τα δίκυκλα. Όπως επίσης έχουμε επισημάνει και την διάνοιξη οδών εκεί που απαιτείται και υπάρχει ανάγκη και παράλληλα για τεχνικά έργα αριστερά & δεξιά των οδών για αντιστήριξη των πρανών.

Υπάρχουν οδοί εντός σχεδίου και εντός ορίων οικισμού, ειδικότερα στις δημοτικές Ενότητες Μυγδονίας & Καλλιθέας που ενώ διαμένουν συμπολίτες μας, έχουν επενδύσει τα χρήματα τους για την ανέγερση της κατοικίας τους, ακόμη και σήμερα υπάρχουν χωματόδρομοι & από λεπτόκοκκα αδρανή υλικά για την διέλευση και την προσβασιμότητα τους σε αυτές.

Και ενώ είναι υποχρέωση του Δήμου για την διάστρωση του οδοστρώματος με άσφαλτο, σε αυτές τις περιπτώσεις για την ασφαλή διέλευση των συμπολιτών μας, μέχρι και σήμερα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ!!!

Όσο αφορά τον Δανεισμό για την βελτίωση του οδικού δικτύου εντός του αστικού ιστού και των ορίων οικισμών ως Δημοτική Παράταξη η θέση μας είναι ξεκάθαρη.

Πρόβλεψη με προτεραιότητες – Ετήσιος σχεδιασμός – εξεύρεση πόρων είτε από χρηματοδοτούμενα προγράμματα & εργαλεία είτε από ταμειακά διαθέσιμα – Κατάθεση στον ετήσιο Προϋπολογισμό.

ΔΕΝ δικαιούμαστε ως Δημοτική παράταξη να χρεώσουμε τον Δήμο μας με 828.595,67 €. τόκους !!!

ΔΕΝ έχουμε το δικαίωμα να δεσμεύσουμε τα οικονομικά του Δήμου μας για τα επόμενα δεκαπέντε έτη και που μπορεί στο μέλλον να αποβεί μοιραία η απόφαση αυτή με πιθανή συνέπεια να καταστήσουμε τα οικονομικά του Δήμου σε αδυναμία.

Η πρόταση μας ως Δημοτική Παράταξη είναι εφόσον έχουμε εγκριθεί ως Δήμος με 1.800.000 € από χρηματοδοτικά εργαλεία και φορείς όπως  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να διαθέσουμε 1.000.000 € ανά έτος από ταμειακά διαθέσιμα και ΟΧΙ από δανεισμό και χρέωση.

Η πρόταση μας για διάθεση από ταμειακά διαθέσιμα έχει δύο βασικά επιχειρήματα :

  • Η προηγούμενη διοίκηση με αύξηση των Δημοτικών τελών στα νοικοκυριά και επαγγελματικά κτήρια , με τα χρήματα των συμπολιτών μας δηλαδή, «άφησε» πίσω της υπέρογκο ποσό πλεονάσματος ανταποδοτικών.
  • Η σημερινή Διοίκηση σε κάθε ετήσιο Προϋπολογισμό, σε κάθε αναμόρφωση , μας τονίζει διαρκώς την οικονομική ευρωστία του Δήμου μας.

Και επειδή έχουμε γίνει «μάρτυρες» κατά το πρόσφατο παρελθόν μιας πιθανής χρεοκοπίας του Δήμου, κινούμαστε στην κεντρική ιδέα «ν’απλώνεις τα πόδια σου μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμα».

Τέλος, παροτρύνουμε την Διοίκηση να δρομολογήσει άμεσα την βελτίωση του οδικού δικτύου με αποκατάσταση βλαβών και διάστρωση του οδοστρώματος και στις τρείς Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας  καθώς έχει αργήσει ήδη δύο χρόνια από την στιγμή που ανέλαβε.

Π. Τσακίρης: Η αντιπολίτευση αρνείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.