Ραντεβού στα μπλόκα οι αγρότες – Αποφασίζουν για την συνέχιση των κινητοποιήσεων

Ραντεβού στα μπλόκα οι αγρότες – Αποφασίζουν για την συνέχιση των κινητοποιήσεων

Μετά το μεγάλο συλλαλητήριο των αγροτών χτες το απόγευμα στην Αθήνα, το ραντεβού δίνεται στα μπλόκα όπου εκεί θα αποφασιστούν οι περαιτέρω κινήσεις τους.

Έντονη εξακολουθεί να είναι η κριτική της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. «Προχωράμε κανονικά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, πολλά από τα αιτήματα αναγνωρίστηκαν ως δίκαια αλλά έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Ήδη στο Κάστρο Βοιωτίας έφτασαν οι αγρότες του συγκεκριμένου μπλόκου και έχουν κανονίσει για τις 17:00 σήμερα Τετάρτη τη γενική τους συνέλευση για να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους. Το ίδιο θα κάνουν και οι αγρότες από τα υπόλοιπα μπλόκα οι οποίοι προγραμματίζουν γενικές συνελεύσεις για σήμερα ή αύριο για να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και αποκλεισμούς δρόμων ή εάν θα επιλέξουν άλλες μορφές αγώνα.

Όπως αναφέρει η ρεπόρτερ της ΕΡΤ από το Κάστρο Βοιωτίας, διάχυτος είναι ο ενθουσιασμός και η ικανοποίηση για το δυναμικό σε παλμό και συμμετοχή συλλαλητήριο του Συντάγματος. Το παναγροτικό συλλαλητήριο αποτέλεσε την κορύφωση των κινητοποιήσεων των αγροτών και την παραμονή τους στα μπλόκα για σχεδόν ένα μήνα, διεκδικώντας μείωση του κόστους παραγωγής και την επίλυση χρόνιων αιτημάτων, όπως τη θέσπιση αφορολόγητου πετρελαίου.

Ο Γιώργος Δουμπιώτης, επικεφαλής του μπλόκου της Αταλάντης, μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε ότι οι αγρότες οργάνωσαν ένα μεγαλειώδες αγροτικό συλλαλητήριο, κατά το οποίο έδειξαν και ήθος και αξιοπρέπεια.

“Ήρθαμε εδώ να διεκδικήσουμε την επιβίωση μας στο μέλλον, στις δουλειές μας. Γιατί ξέρετε, η δουλειά μας για μας είναι η ζωή μας. Αυτό που θα μας κάνει βιώσιμους είναι η θέσπιση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία και όχι η επιστροφή φόρου κατανάλωσης, αυτά τα 82 εκατομμύρια. Γιατί όταν η κυβέρνηση μοιράζει 82 εκατομμύρια στις τσέπες των αγροτών καταλήγουν ψίχουλα. Εμείς θέλουμε θέσπιση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία. Δεύτερον, όσον αφορά τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, βγήκε υπουργός ο κ. Αυγενάκης και μας είπε ότι φταίει ο κακός πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και κακή διοίκηση. Ξέρετε αυτή δεν την διορίζουν οι αγρότες, την είχε βάλει η κυβέρνηση και μας ζήτησε ένα συγνώμη. Το συγγνώμη τι να το κάνουμε; Στερούνται τα παιδιά μας τα βασικά. Να πάω εγώ στα φροντιστήρια και στις δραστηριότητες των παιδιών μου να τους πω τη συγνώμη του Αυγενάκη… δεν περνάει. Τα χρήματα ήταν δικά μας και έπρεπε να είχαν πληρωθεί. Από δική τους αστοχία δεν έχουμε πάρει τις επιδοτήσεις μας φέτος” τόνισε.

Εν αναμονή της πρόσκλησης του πρωθυπουργού οι Θεσσαλοί αγρότες

Στο μπλόκο του Πλατυκάμπου αναμένονται τα τρακτέρ να φτάσουν μετά τα μεσάνυχτα και η γενική συνέλευση έχει οριστεί για αύριο Πέμπτη στις 17:00. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στα άλλα μπλόκα της Θεσσαλίας, στη Μαγνησία, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα, Εκεί θα συζητήσουν κάνοντας έναν απολογισμό για τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις, τι έχουν πετύχει αλλά και τι διεκδικούν από εδώ και πέρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι Θεσσαλοί αγρότες είναι και εν αναμονή του καλέσματος από την πλευρά του πρωθυπουργού για να συζητήσουν για τα τεράστια προβλήματα της Θεσσαλίας. Αναμένουν για την ερχόμενη εβδομάδα αυτό το κρίσιμο ραντεβού.

Μέχρι τότε ενδεχομένως να δούμε αύριο να αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις και να συνεχίσουν με άλλες δράσεις ή να ανανεώσουν το ραντεβού τους για τον εορτασμό του Κιλελέρ που πλησιάζει στις αρχές Μαρτίου.

Στην Αθήνα δόθηκαν στην κυκλοφορία όλοι οι δρόμοι μετά το τέλος των αγροτικών κινητοποιήσεων – Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Λίγο μετά τη μία πέρασαν και τα τελευταία τρακτέρ από τα διόδια των Αφιδνών.

Σε σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας υπογραμμίζεται ότι εφαρμόστηκε ένα πλέγμα μέτρων τροχαίας, τάξης και ασφάλειας, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται, χωρίς ωστόσο να διαταραχθεί υπέρμετρα η κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης.

Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, καθοριστικοί παράγοντες για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων ήταν η απόλυτη συνεργασία και η ψύχραιμη στάση που επέδειξαν οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις, καθώς και η κατανόηση και συνεργασία των πολιτών, οι οποίοι εφάρμοσαν τις συστάσεις μας, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης και τάξης.

Και κλείνει η ανακοίνωση ότι έγινε με ψυχραιμία η διαχείριση της όλης κατάστασης, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της ΕΛΑΣ για τη διατήρηση της τάξης και την προστασία των πολιτών.

dnews.gr
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.