Σήμερα διαμαρτυρία γονέων για τα ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επιβεβαίωσαν τις αντιδράσεις των κατοίκων που εδώ και χρόνια αναδεικνύουν σαν τον υπεύθυνο για την δυσοσμία τα ΕΛΠΕ και διεκδικούν την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Παράσταση  διαμαρτυρίας την Δευτέρα 25/11 στις 12:30 στην συνεδρίαση περιφερειακού συμβουλίου  Βασ. Όλγας 198, Θεσ/νίκη- παλιά Νομαρχία

Αναλυτικά:

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επιβεβαίωσαν τις αντιδράσεις μας που εδώ και χρόνια αναδεικνύαμε σαν τον υπεύθυνο για την δυσοσμία τα ΕΛΠΕ και διεκδικούσαμε την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση με την δυσοσμία έχει τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες, η ΕΕ, που με την πολιτική τους όλα τα προηγούμενα χρόνια επέτρεψαν στα ΕΛΠΕ και στις άλλες βιομηχανίες να λειτουργούν ανεξέλεγκτα με κριτήριο το κέρδος τους σε βάρος της υγείας μας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ευθύνη έχουν επίσης τόσο οι σημερινές όσο και οι προηγούμενες διοικήσεις στην Περιφέρεια και στον Δήμο που με την σιωπή και τις καθυστερήσεις, ανέχτηκαν την υποβάθμιση της ζωής μας, την υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΕΛΠΕ-ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΠΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΜΑΣ

Την Τετάρτη 30/10/20019 συζητήθηκε το θέμα για  την «ρύπανση και την δυσοσμία από τα ΕΛΠΕ στον Δήμο Κορδελιού Εύοσμου».

Δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση που η νέα δημοτική αρχή περνώντας την σκυτάλη από την προηγούμενη συνέχισε την ίδια πολιτική του εφησυχασμού και της ανάθεσης. Ανέλαβε ουσιαστικά ρόλο εκπροσώπου των ΕΛΠΕ. Την ώρα που ακόμα και σήμερα οι γονείς, οι μαθητές της Δυτικής Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα του Ελευθερίου- Κορδελιού (που συνορεύει άμεσα με τα ΕΛΠΕ) γίνονται μάρτυρες κάθε μέρα όλο και μεγαλύτερης επιδείνωσης της ήδη αφόρητης κατάστασης, ο Δήμαρχος κάλεσε τους κατοίκους να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, καθώς υποστήριξε πως «δεν ωφελούν σε τίποτα», ότι πρέπει να τηρήσουν στάση αναμονής και να συμμετάσχουν στο διάλογο με τα ΕΛΠΕ.

Επίσης, πρότεινε να δοθεί και άλλο χρονικό περιθώριο στα ΕΛΠΕ για τη λήψη μέτρων, ουσιαστικά κάλεσε τον κόσμο να αποδεχτεί αυτήν την κατάσταση στην λογική του συμβιβασμού . Όλα αυτά την ώρα που  μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούνταν έξω από  το δημαρχείο  με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων και κατοίκων της περιοχής που διαδήλωναν κατά της έντονης δυσοσμίας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προέρχεται από τη δραστηριότητα της μονάδας των ΕΛΠΕ. Μάλιστα δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του κ. Καμαρινού έφτασε στο σημείο να πει ότι η λύση είναι “να σταματήσουν τα ΕΛΠΕ να δίνουν ψίχουλα, και να ζητήσουμε να μας δίνουν περισσότερα!!!”.

Προειδοποιούμε επίσης ότι η παρουσία επικίνδυνων βιομηχανικών μονάδων δίπλα σε κατοικημένες περιοχές όπως η περιοχή του Κορδελιού , κάτι που ισχύει και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, εγκυμονεί τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης. Γνωρίζουμε ότι καμία ουσιαστική ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού δεν έχει πραγματοποιηθεί για το πως θα προστατευτούμε από ένα τέτοιο ατύχημα.

Για όλους αυτούς τους λόγους διεκδικούμε

ü  Να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων της περιοχής και των ίδιων των εργαζομένων στην επιχείρηση. Μέτρα που θα τα καθορίσουν οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς με βάση την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνικής, και δεν θα τα καθορίσει η εταιρεία.  Άμεσα να προχωρήσει η μεταφορά και η πλήρης στεγανοποίηση των σκαμμάτων υποδοχής αποβλήτων σε χώρο κατάλληλο που θα έχει την σύμφωνη γνώμη των κατοίκων. Να συνεχιστούν σε μόνιμη βάση οι μετρήσεις για την ρύπανση από το ΑΠΘ.

ü  Να πραγματοποιηθεί επιδημιολογική έρευνα στους κατοίκους της περιοχής και τους εργαζόμενους της επιχείρησης. Να υποβληθούν άμεσα στις ενδεδειγμένες εξετάσεις για τις  επιπτώσεις στην υγεία τους από τη μακροχρόνια έκθεση στους βιομηχανικούς ρύπους. Όλες  οι απαιτούμενες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις να πραγματοποιηθούν σε δημόσια νοσηλευτική μονάδα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων και των κατοίκων.

ü  Διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων μέχρι να ολοκληρωθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων και των εργαζόμενων, το κόστος της διακοπής λειτουργίας δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσει στις πλάτες των κατοίκων και των εργαζομένων, αλλά στην επιχείρηση, η οποία κερδοφορεί και είναι υπεύθυνη για τη ρύπανση στη βάση υλοποίησης των επιχειρηματικών της σχεδίων όλα αυτά τα χρόνια. Μέχρι την υλοποίηση αυτών των μέτρων να ανασταλεί η λειτουργία των εργασιών της εταιρείας με την εξασφάλιση όλων των μισθολογικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ, μόνιμους και εργολαβικούς.

ü  Όχι στις χορηγίες των ΕΛΠΕ που δίνονται για εξαγοράσουν την ανοχή μας για την κατάσταση που ζούμε. Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες μας σε σχολική στέγη, υγεία, χώρους άθλησης και αναψυχής αποκλειστικά από το κράτος, την περιφέρεια και τον Δήμο, μέσα από γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

ü  Να καταρτιστεί άμεσα ολοκληρωμένη εκτίμηση επικινδυνότητας και να διαμορφωθούν ανάλογα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περιοχή μας σε περίπτωση μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος κάτι που δεν υπάρχει σήμερα.

ü  Να αναβαθμιστούν τεχνικά οι σταθμοί μέτρησης της περιοχής και οι μετρήσεις να γίνονται 365 μέρες το χρόνο με άμεση ενημέρωση των κατοίκων.  Εκτός από τις οσμηρές ενώσεις να γίνει έρευνα και για  τις  υπόλοιπες εκλυόμενες  ενώσεις  που παράγονται από την βιομηχανική δραστηριότητα πχ  το διοξείδιο του θείου, το  μονοξείδιο του άνθρακα, τα οξείδια του αζώτου, το όζον, ο μόλυβδος τα βενζόλια και τα αιωρούμενα σωματίδια.

ü  Μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να καλυφτούν οι ανάγκες του υποστελεχωμένου κέντρου Υγείας του Εύοσμου. Να αναβαθμιστεί το ΚΥ με όλες τις ειδικότητες ούτος ώστε να επαρκεί για τις  ανάγκες του πληθυσμού. Επίσης να ενισχυθεί με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό ώστε να πραγματοποιεί σε συχνά χρονικά  διαστήματα αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν  μέσα στο χρόνο τις επιδημιολογικές μελέτες που θα οδηγήσουν στη σωστή πρόληψη και περίθαλψη των κατοίκων της περιοχής, που είναι βεβαρημένη με τόσους βιομηχανικούς ρύπους

ü  Να εκπονηθεί σχέδιο οριστικής μετεγκατάσταση των ΕΛΠΕ και άλλων τέτοιων βιομηχανιών εκτός αστικού ιστού συνολικά, με ευθύνη του κράτους και με έξοδα των ίδιων των βιομηχανιών, ώστε να προστατευθεί η υγεία των κατοίκων και να αποφευχθεί και ο κίνδυνος μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων.

Καλούμε τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τους μαθητές και φοιτητές της περιοχής, τα εργατικά σωματεία, τα σωματεία των αυτοαπασχολούμενων τους αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, τους συλλόγους γυναικών,  να δώσουμε βροντερό αγωνιστικό ραντεβού την ημέρα συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου απαιτώντας να συζητηθεί το θέμα και καλώντας την διοίκηση της περιφέρειας να αναλάβει τις ευθύνες της.

ΔΕΥΤΕΡΑ 25/11 ΣΤΙΣ 12:30 ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ- ΔΕΝ ΘΑ ΑΡΡΩΣΤΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 25/11 ΣΤΙΣ 12:30 ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (Βασ. Όλγας 198, Θεσ/νίκη- παλιά Νομαρχία)

ΔΕΝ ΘΑ ΑΡΡΩΣΤΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

http://omegokmak.blogspot.gr , e-mail: [email protected]

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.