Σίμος Δανιηλίδης «Με ψεύδη δεν καλύπτονται οι τραγικές πολιτικές σας ευθύνες κα. Φωτίου…»

Σίμος Δανιηλίδης «Με ψεύδη δεν καλύπτονται οι τραγικές πολιτικές σας ευθύνες κα. Φωτίου…»

Δήλωση-απάντηση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών, και προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμου Δανιηλίδη στην πρώην αναπλ. υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου για το θέμα της χρηματοδότησης του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής»

Με αφορμή τη δήλωση της βουλεύτριας, και πρώην αναπλ. υπουργού, Θεανούς Φωτίου, με την οποία απάντησε στις δηλώσεις του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών σχετικά με το θέμα των ΚΔΑΠ, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης προέβη στην παρακάτω αναλυτική δήλωση-απάντηση, με την οποία αποκαθιστά την αλήθεια και αποκαλύπτει τις ευθύνες, τις ανακρίβειες και τις αναλήθειες της πρώην υπουργού. Αναλυτικά:

«Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν την επίσημη έναρξη υλοποίησης της δράσης ‘‘Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής’’ της περιόδου 2020-2021, αυτού του τόσο κρίσιμου και αναγκαίου προγράμματος για την ελληνική κοινωνία, και κάποια πολιτικά πρόσωπα, που μάλιστα βρέθηκαν σε θέση ευθύνης από υπουργικές θέσεις, αντί να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες για το γεγονός ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν έχει βρει ακόμη τη μόνιμη λύση του, σπεύδουν να συγκαλύψουν, να μεταθέσουν και εν τέλει να αποποιηθούν των τεράστιων ευθυνών τους για τον αποκλεισμό, κάθε χρόνο, δεκάδων χιλιάδων παιδιών από τους Βρεφονηπιακούς-Παιδικούς Σταθμούς και τα ΚΔΑΠ.
»Αυτό διαπιστώνω με λύπη μου διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας τη δήλωση της βουλεύτριας Θεανούς Φωτίου, που την περίοδο 2015-2019 ήταν υπεύθυνη για το πρόγραμμα ως αναπλ. υπουργός, καθώς με τη δήλωσή της πριν λίγες ημέρες έσπευσε να απαντήσει στις καταγγελίες μου για τη μη αναζήτηση συνδρομής από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την περίοδο 2015-2016, που ο διατεθείς προϋπολογισμός ήταν ανεπαρκέστατος, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν εκτός προγράμματος και δομών χιλιάδες παιδιά.
»Αν η κα. Φωτίου διάβαζε προσεκτικά την επιστολή μου, ή παρακολουθούσε προσεκτικά τις δημόσιες καταγγελίες μου από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, θα μπορούσε να καταλάβει ότι ευθύνη για τη διακοπή της συνδρομής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ‘‘για λόγους ιδεοληψίας’’ επέρριψα αποκλειστικά και μόνο στην ίδια την κα. Φωτίου, και όχι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κυβέρνηση -όπως είναι γνωστό σε όλους, ακόμη και στο κόμμα- πλήρωσε τις συνέπειες των επιλογών και των αποφάσεων της κας. Φωτίου σε πολλά θέματα. Θα μπορούσε να αντιληφθεί ότι ουδέποτε στις πρόσφατες καταγγελίες μου αναφέρθηκα συνολικά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα του προγράμματος της ‘‘Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής’’, και ειδικά στην επιλογή του να μην απευθυνθεί στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με το οποίο άλλωστε -όπως είναι γνωστό τοις πάσι- και ο πρωθυπουργός και οι ηγεσίες άλλων υπουργείων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχαν άριστη συνεργασία.
»Προφανέστατα η κα. Φωτίου ένιωσε την ανάγκη, ελλείψει γενναιότητας να αναλάβει τη δική της προσωπική ευθύνη στην προσωπική καταγγελία εις βάρος μου, έσπευσε να χρησιμοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως ασπίδα προστασίας της για την προσωπική της επιλογή και τις τεράστιες ευθύνες που είχε στη διαχείριση του προγράμματος. Με αυτόν τον τρόπο, καταφεύγοντας ταυτόχρονα σε ανακρίβειες και αναλήθειες, προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, που την ενοχοποιούν πλήρως, μεταθέτοντας ευθύνες σε άλλους…
»Δυστυχώς για την ίδια, τα γεγονότα και οι αριθμοί αφήνουν την κα. Φωτίου παντελώς εκτεθειμένη από τις ανακρίβειες που αναληθώς επικαλείται. Και συγκεκριμένα:
1. Να της θυμίσουμε τη σύσκεψη της 6ης Απριλίου του 2015 που έγινε στο γραφείο της, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ (αιρετοί και υπηρεσιακοί), των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και στο πρόγραμμα ‘‘Βοήθεια στο Σπίτι’’. Εκεί, αναφέρθηκε απαξιωτικά για το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ‘‘εγώ είμαι Αριστερή και δεν θα απλώσω χέρι ελεημοσύνης προς Ιδρύματα επιχειρηματιών’’. Αν τούτο δεν συνιστά συνειδητή προσωπική επιλογή για ‘‘λόγους ιδεοληψίας’’ τότε τί; Αν είχε στοιχειώδη γενναιότητα η κα. Φωτίου θα έπρεπε να θυμάται το γεγονός, οπότε, έστω και τώρα, θα έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες της και να παραδεχθεί ότι έκανε λάθος, και όχι να μεταχειρίζεται τον ΣΥΡΙΖΑ ως ασπίδα για την προσωπική της προστασία.
2. Σχετικά με τη συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, από τα αρχεία που σίγουρα υπάρχουν στο υπουργείο που υπηρέτησε, θα όφειλε να γνωρίζει ότι:
I. Την περίοδο 2013-2014 υπήρχε η συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, της ΚΕΔΕ και του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, η οποία απέδωσε 4,5 εκατ. ευρώ καλύπτοντας χιλιάδες επιπλέον παιδιά, τα οποία είχαν μείνει εκτός των δομών. Κι αυτή ήταν η τελευταία περίοδος που έγινε χρήση της κρίσιμης συνδρομής του Ιδρύματος.
II. Για την περίοδο 2014-2015, με την καθοριστική συμβολή των δυο τότε συναρμόδιων υφυπουργών Βασίλη Κεγκέρογλου (Εργασίας) και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου (Ανάπτυξης), εξασφαλίστηκε το ποσό των 183 εκατ. ευρώ, από τα 149 εκατ. € της προηγούμενης περιόδου, δηλαδή 34 εκατ. ευρώ περισσότερα, τα 23 εκατ. € μάλιστα από καθαρά εθνικούς πόρους, ενώ εξασφαλίσαμε και τη ρητή δέσμευση των παραπάνω υφυπουργών ότι εάν χρειαστούν περισσότερα από τα 183 εκατ. ευρώ για να μη μείνει κανένα παιδί έξω από τις δομές θα υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους. Μάλιστα, από τον αρχικά διατεθέντα κρατικό προϋπολογισμό υπήρξαν πάνω από 10 εκατ. € που δεν χρειάστηκε να απορροφηθούν αφού οι ανάγκες καλύφθηκαν πλήρως, και για αυτόν ακριβώς το λόγο δεν υπήρξε αίτημα συνδρομής για την περίοδο 2014-2015 από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, γιατί πολύ απλά θα ήταν εκ του περισσού. Η κυβέρνηση, λοιπόν, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν έκοψε τη χορηγία του Ιδρύματος αλλά δεν υπέβαλε αίτημα συνδρομής γιατί δεν χρειαζόταν. Κι αυτό, οι κατανοούντες την ελληνική, δεν μπορούν να το ‘‘βαφτίσουν’’ διακοπή…
III. Την άνοιξη του 2015, προβλέποντας τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των αιτήσεων για τα παιδιά για την περίοδο 2015-2016, προτείναμε ως ΚΕΔΕ στην κα. Φωτίου να υπάρξει αύξηση του ποσού χρηματοδότησης του προγράμματος και αίτημα συνδρομής προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Εκεί ειπώθηκαν (6.4.2015) και τα παραπάνω λόγια της κας. Φωτίου σχετικά με τη συνδρομή του Ιδρύματος. Δυστυχώς για τις δεκάδες χιλιάδες γονέων και παιδιών, με τη δημοσίευση των προσωρινών αλλά και των οριστικών πινάκων δικαιούχων το καλοκαίρι του 2015, αποδείχθηκε ότι η κα. Φωτίου έκανε δυο τραγικά λάθη. Από τη μια άφησε τον προϋπολογισμό ακριβώς στο ποσό της περιόδου 2014-2015, που ήταν 183 εκατ. ευρώ, βάζοντας μετά βίας ένα εκατ. ευρώ, για να γίνει η χρηματοδότηση του προγράμματος με 184 εκατ. €, και από την άλλη δεν απευθύνθηκε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος λόγω ακριβώς της ιδεοληψίας της όπως καταγράφηκε παραπάνω, δεδομένης της αδυναμίας να καλύψει η ίδια ως υπουργός τις χιλιάδες των παιδιών που έμειναν έξω από τις δομές.
IV. Η εφαρμογή του συστήματος voucher καθιερώθηκε για πρώτη φορά την περίοδο 2016-2017, με δική της προσωπική πολιτική επιλογή-απόφαση, και όχι το 2014 για την περίοδο 2014-2015, όπως και εδώ ψεύδεται ασυστόλως. Τα προηγούμενα χρόνια ίσχυε άλλο σύστημα που απέδιδε πολλά και προστάτευε του δημοτικούς φορείς. Όπως σωστά είχαμε προβλέψει και καταγγείλει, το σύστημα των voucher λειτούργησε 100% υπέρ των συμφερόντων των μεγάλων ιδιωτικών Οργανισμών που διέθεταν και Βρεφονηπιακούς-Παιδικούς Σταθμούς, και των ιδιωτικών ΚΔΑΠ, που ενώ ήταν σχεδόν ανύπαρκτα μέχρι τότε μέσα σε τέσσερα χρόνια ο αριθμός τους έγινε υπερχιλιαπλάσιος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της μελέτης της ΠΑΣΕΚΔΑΠ, την περίοδο 2014-2015 τα ιδιωτικά ΚΔΑΠ ήταν οκτώ (8) κι έγιναν 467 την περίοδο 2019-2020 (αύξηση 5.738%), ο αριθμός των παιδιών από 510 αυξήθηκε στα 38.773 (αύξηση 7.502%) και η χρηματοδότηση των ιδιωτικών ΚΔΑΠ από 714.000 ευρώ εκτινάχθηκε στα 49.060.415 ευρώ (αύξηση 350.431%)!!! Για αυτόν το λόγο μάλιστα υπήρξαν δεκάδες αναφορές και συγχαρητήρια τα προηγούμενα χρόνια από τον Σύνδεσμο Μεγάλων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών Αττικής προς την ηγεσία του υπουργείου της. Και δικαιώθηκα πλήρως όταν τόνιζα και κατήγγειλα ότι αυτό το σύστημα της κας. Φωτίου ήταν βούτυρο στο ψωμί των ιδιωτικών συμφερόντων. Άραγε στο σκέλος αυτό η κα. Φωτίου έπαψε να είναι Αριστερή εξυπηρετώντας απόλυτα τα ιδιωτικά συμφέροντα;
»Όσο, δε, για τη συμβολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη μετέπειτα αύξηση του αριθμού των ωφελούμενων του προγράμματος, η κα. Φωτίου στην κατάπτυστη ανακοίνωσή της συμπεριέλαβε και… μισή αλήθεια. Πράγματι, το αποτέλεσμα ήταν θετικό αλλά κατόπιν του σκληρού αγώνα της ΚΕΔΕ, των δήμων και των εργαζομένων στο πρόγραμμα της ‘‘Εναρμόνισης’’ που άσκησαν αφόρητη πίεση στην τότε κυβέρνηση, κάτι που και η ίδια η κα. Φωτίου το γνωρίζει ασχέτως εάν δεν θέλει να το θυμάται…
»Τέλος, για τις ‘‘ψευδείς και συκοφαντικές προθέσεις του κ.Δανιηλίδη (…) να στραφεί όχι κατά της αντικοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης αλλά κατά του ΣΥΡΙΖΑ’’, απλά προτείνουμε στην κα. Φωτίου να ξαναδιαβάσει με μεγάλη προσοχή την επιστολή μου προς τις ηγεσίες των Οργάνων των δήμων, όπως και να ξανα-ακούσει τις καταγγελίες μου στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα για το θέμα αυτό. Έτσι, ίσως διαπιστώσει και… εντοπίσει κάπου τις καταγγελίες μου για τις ευθύνες της νυν κυβέρνησης της Ν.Δ. για το ότι άφησε τον προϋπολογισμό του προγράμματος στα περσινά επίπεδα (279 εκατ. ευρώ), και ότι επιμόνως πρότεινα από πολύ νωρίς να υπάρξει εθνική χρηματοδότηση με επιπλέον 50 εκατ. € με παράλληλο αίτημα συνδρομής προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Και βέβαια να προχωρήσει η σημερινή κυβέρνηση στην κατάργηση του συστήματος voucher της κας. Φωτίου και να επανέλθει το προηγούμενο της σύζευξης.
»Και για αυτές τις παραλείψεις και τις ολιγωρίες της σημερινής κυβέρνησης δεν είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτή που θα πρέπει να …απολογηθεί απέναντι στην κα. Φωτίου.
»Και βέβαια όλους τους προηγούμενους μήνες θα έπρεπε να συνδράμει στον αγώνα της Τ.Α. και των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ για να υπάρξει γενναία αύξηση του προϋπολογισμού, όπως διεκδικούμε. Τόσους μήνες δεν ακούσαμε τη φωνή της, ούτε είδαμε καμιά δήλωσή της, αλλά ούτε και καμία κοινοβουλευτική της παρέμβαση.
»Αντί, λοιπόν, η κα. Φωτίου να μου επιτίθεται με απίθανες ανακρίβειες και αναλήθειες για να καλύψει τις δικές της τραγικές πολιτικές ευθύνες απέναντι στην κοινωνία, πράγμα αδύνατον να συμβεί, θα έπρεπε με τόλμη να μεταχειριστεί τη γλώσσα της αλήθειας και να ζητήσει, έστω και τώρα, συγγνώμη από την ελληνική κοινωνία.
»Αυτές τις ευθύνες άλλωστε, πλήρωσε η κυβέρνηση στην οποία ανήκε όταν αυτή προσέφυγε στη λαϊκή ετυμηγορία…
»Οπότε, κα. Φωτίου μέμνησο: Κρείττον του λαλείν το σιγάν…».

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.