Σαν σήμερα η 1η καρναβαλική παρέλαση Ωραιοκάστρου – Η πορεία της, βίντεο – φωτο

Σαν σήμερα η 1η καρναβαλική παρέλαση Ωραιοκάστρου – Η πορεία της, βίντεο – φωτο

Σαν σήμερα 26 Φεβρουαρίου 2012 ήταν η πρώτη καρναβαλική παρέλαση Ωραιοκάστρου που ξεκίνησε δειλά, χωρίς καμία υποστήριξη και μέσα αλλά εξελίχθηκε σε θεσμό για το Ωραιόκαστρο που έγινε πόλος έλξης πολλών!

Δείτε εδώ και εδώ όλα τα αφιερώματα απο τις καρναβαλικές παρελάσεις του Ωραιοκάστρου 

Η καρναβαλική παρέλαση Ωραιοκάστρου  αποτελούσε διέξοδο από τα προβλήματα της καθημερινότητας για μικρούς και μεγάλους και  πρόσφερε μια δυνατή ανάσα ψυχαγωγίας και τόνωσης της τοπικής αγοράς.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ εως το 2020

Οι καρναβαλικές παρελάσεις ξεκίνησαν το 2012 στο Δήμο Ωραιοκάστρου  έπειτα απο μια ιδέα που γεννήθηκε από τον τότε Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου, επί προεδρίας της Γεωργιάδου Μαρίνας.

Η φαντασία, η διάθεση και η ευρηματικότητα ήταν η κινητήριος δύναμη στην πρώτη αυτή προσπάθεια. Ακόμη και άρμα υπήρξε! Ένα απλό φορτηγάκι με έναν κάδο ανακύκλωσης και παιδιά που φορούσαν σακούλες σκουπιδιών που έγραφαν ανακύκλωση πέρασαν και το αντίστοιχο μήνυμα!!

image

Αρχικά ξεκίνησε ερασιτεχνικά αλλά στην πορεία, χάρη στο μεράκι μερικών και την αγάπη του κόσμου, εξελίχθηκε σε έναν επιτυχημένο θεσμό, που αγκάλιασε  όχι μόνο ο Δήμος Ωραιοκάστρου και οι πολίτες του αλλά και απο πολλούς Θεσσαλονικείς.
Η τοπική αγορά ενθουσιάστηκε απο την ανταπόκριση του κόσμου και σε συνάρτηση με τον τζίρο της ημέρας του ταμείου της κάθε χρόνο αναμένει με ενθουσιασμό την συγκεκριμένη εκδήλωση. 

Το 2013 ο τότε σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου άλλαξε διοικητικό συμβούλιο και δεν επιθυμούσε να αναλάβει την δεύτερη καρναβαλική παρέλαση.

Τα “ινία” παρέδωσε η τότε πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων  στο Δήμο Ωραιοκάστρου, επί δημαρχίας  Δ.Σαραμάντου, ο οποίος  σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Ωραιοκάστρου πραγματοποίησαν την 2η καρναβαλική παρέλαση.
Σε κάθε προσπάθεια αυτό που χρειάζεται είναι η στήριξη σε μια ιδέα και αυτό έγινε πράξη!
Πολλά  καταστήματα της περιοχής συμμετείχαν και προσέφεραν κεράσματα στον κόσμο! Εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση ωφελεί την αγορά του Ωραιοκάστρου! 

Στη συνέχεια ο Δήμος Ωραιοκάστρου  επί δημαρχίας Α.Γαβότση συνεργάστηκε και με τον Δήμο Ξάνθης και έτσι το καρναβάλι απέκτησε άλλο κύρος. Ο Δήμος Ξάνθης χορήγησε καρναβαλικά άρματα ανοίγοντας την αυλαία της καρναβαλικής παρέλασης Ωραιοκάστρου.
Οι νικητές του καρναβαλιού Ωραιοκάστρου φιλοξενούνται στην πορεία από το Δήμο Ξάνθης και δίνουν την έναρξη του μεγάλου καρναβαλιού της πόλης της Ξάνθης!


Ο Δήμος Ωραιοκάστρου, με τις δυο διαφορετικές διοικήσεις, όλα αυτά τα χρόνια εκτιμώντας κάθε προσπάθεια των επαγγελματιών του δήμου, σε αυτό το μεγάλο γεγονός, πρόσφερε την αμέριστη στήριξη του και εξέφραζε τις ευχαριστίες προς όλο τον “μηχανισμό”.
Τον Εμπορικό Σύλλογο, τους εθελοντές, όλους τους συμμετέχοντες, φορείς, συλλόγους, σχολεία και χορηγούς.

Ο “μηχανισμός” για να υλοποιηθεί η καρναβαλική παρέλαση όλα τα προηγούμενα χρόνια ξεκινούσε να λειτουργεί δυο μήνες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία.
Έτσι υπήρχε το χρονικό περιθώριο προετοιμασίας, να γίνουν συζητήσεις μεταξύ των ατόμων που θα συμμετείχαν αποφασίζοντας το θέμα τους και οργανώνοντας τα οικονομικά τους.
Τα άρματα που παραχωρούσε ο Δήμος Ξάνθης δεχόντουσαν τις σχετικές επιδιορθώσεις απο ειδικούς τεχνίτες για να παρελάσουν στους δρόμους του Ωραιοκάστρου
Το Ωραιόκαστρο στόλιζαν μεγάλες καρναβαλικές φιγούρες ένα μήνα πριν την παρέλαση.
Διαφημιστικές αναφορές σε ραδιόφωνα και τηλεοπτικά κανάλια έκαναν την εμφάνισή τους συχνά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες πριν τις παρελάσεις που όλα ήταν έτοιμα στην παραμικρή λεπτομέρεια.

Ακολούθως η νέα διοίκηση του συνδυασμού “Πρωταγωνιστές Ξανά” επί δημαρχίας Παντελή Τσακίρη την πρώτη χρονιά που ανέλαβε την σκυτάλη κατάφερε να διοργανώσει το 2020 την “τελευταία” καρναβαλική παρέλαση.

Η 9η καρναβαλική παρέλαση Ωραιοκάστρου πραγματοποιήθηκε στις 23/2/2020 και ήταν η μοναδική που έγινε σε όλη την Ελλάδα! καθώς στις 27/2/2020 αποφασίστηκε απο την κυβέρνηση η απαγόρευση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων προς αποφυγήν της διασποράς του κορονοϊού.

Το 2021 απο νωρίς αποφασίστηκε η απαγόρευση με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθούν πουθενά καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Για το 2022 σιγή ιχθύος επικράτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα  εως τη στιγμή που έπειτα απο πιέσεις η τότε αντιδήμαρχος πολιτισμού, κ. Ζάπρα Χριστίνα ανακοίνωσε οτι δεν θα γίνει φέτος καρναβαλική παρέλαση, δείτε σχετικά εδώ.

Το 2024 επίσημο τέλος δόθηκε απο τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου με την αιτιολογία οτι η διοίκηση δεν πιστεύει στον θεσμό, δείτε σχετικά εδώ.

Ακολουθούν μερικά στιγμιότυπα :

image

image

Αυτή ήταν η πορεία της καρναβαλικής παρέλασης Ωραιοκάστρου έως το 2019 - oraiokastro 24 Η ενημέρωση δεν έχει ώρα

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.