Αρχική ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ TOP NEWS Σε πλήρη επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις – Δεν διεξάγει έρευνες το Oruc...

Σε πλήρη επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις – Δεν διεξάγει έρευνες το Oruc Reis (video)

epa07850305 A handout photo made available by the Turkish Defence Minister press office shows Turkish TGC Oruc Reis frigate escorted to National seismic exploration vessel Oruc Reis which are sails on the Eastern Mediterranean, Turkey, 18 September 2019. National seismic exploration vessel Oruc Reis reached the planned research area in the Eastern Mediterranean by taking iron from Antalya on 17 September. EPA/TURKISH DEFENCE MINISTER / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Σε πλήρη επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις – Δεν διεξάγει έρευνες το Oruc Reis (video)

Δέκα ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στο ανατολικό άκρο της, βρίσκεται από το απόγευμα το σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία. Στην περιοχή βρίσκονται ελληνικά πολεμικά πλοία τα οποία εκπέμπουν από τον ασύρματο ανά 15 λεπτά μήνυμα προς τον κυβερνήτη του Oruc Reis ότι βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, καλώντας τον να απομακρυνθεί από την περιοχή.

Το Oruc Reis έχει απλώσει καλώδια ωστόσο λόγω του θορύβου που παράγουν τα ελληνικά και τουρκικά πλοία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνες.

Το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά το ερευνητικό σκάφος, αναφέρουν πηγές του Πενταγώνου, που κάνουν λόγο για επικοινωνιακό σόου από την Τουρκία.

Η Ελλάδα διαμηνύει πως βρίσκεται σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα ενώ συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Στο ΓΕΕΘΑ, ανακλήθηκαν όλες οι άδειες υπαξιωματικών κι αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων και δεν εγκρίνονται νέες.

Map by MarineTraffic

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.

Η Τουρκία ωστόσο συνεχίζει στην οδό της κλιμάκωσης προχωρώντας σε νέα navtex, σύμφωνα με την οποία τα ερευνητικά πλοία Oruc Reis, Ataman και Cengiz Han, πραγματοποιούν σεισμικές έρευνες «στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και συμφώνως με το Διεθνές Δίκαιο».

Νωρίτερα, η Αθήνα είχε απαντήσει με αντί-Navtex στην πρώτη τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης. Στην εν λόγω Navtex, αναφέρεται ότι ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία για να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ καλούνται οι ναυτιλόμενοι να την αγνοήσουν.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.

Είχε προηγηθεί σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η ΕΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε πηγή της ΕΕ στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ «είναι σε επικοινωνία για την κατάσταση με διάφορους ηγέτες».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τις χώρες της Μεσογείου να συνεργαστούν για την εξεύρεση μιας «αποδεκτής φόρμουλας, τονίζοντας ωστόσο ότι η Άγκυρα δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συναινέσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία η οποία θα έχει ως στόχο να αποκλείσει τη χώρα του στις ακτές της.

Εν τω μεταξύ, την ανησυχία της για τις τουρκικές ενέργειες εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «αυτή την χρονική στιγμή είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα», καθώς «μονομερή βήματα δεν μας φέρνουν ούτε βήμα προς μία λύση», και ότι «η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας. 

Κινητοποιήθηκε επίσης το τρίγωνο Αθήνα-Λευκωσία-Κάιρο. Σε τηλεδιάσκεψη, οι υπουργοί Εξωτερικών Δένδιας, Χριστοδουλίδης και Σούκρι εξέτασαν την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία και του Ν. Χριστοδουλίδη με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Στην Ουάσιγκτον ο Γερουσιαστής Μενέντεζ κατήγγειλε την Τουρκική προκλητικότητα.

Παράλληλα, με ανακοίνωση του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, πως η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ η ενέργεια αυτή «αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας και έρχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει την προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα».

Οπως αναφέρουν από το ΥΠΕΞ, ο Νίκος Δένδιας είχε ήδη δώσει από το πρωί οδηγίες στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα να διενεργήσει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει την Τρίτη, ο πρωθυπουργός προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΕΡΤ

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

oraiokastro 24 Η ενημέρωση δεν έχει ώρα