Στα … κάγκελα οι δήμαρχοι για την έλλειψη χρηματοδότησης – Για ανακολουθία κατηγορούν την κυβέρνηση

Στα … κάγκελα οι δήμαρχοι για την έλλειψη χρηματοδότησης –
Για ανακολουθία κατηγορούν την κυβέρνηση

Oι «ανακολουθίες» του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την  υλοποίηση των δεσμεύσεών του περί χρηματοδότησης των δήμων για την κάλυψη του αυξημένου ενεργειακού κόστους και των πληθωριστικών πιέσεων που αγγίζουν συνολικά τη λειτουργία τους, πυροδότησε την έντονη κριτική της διοίκησης της ΚΕΔΕ κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, που είχε στην ατζέντα του τα οικονομικά των δήμων.

Ειδικότερα ο  πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν απορίες για το πώς αντιλαμβάνεται το υπουργείο Οικονομικών τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης», υπενθυμίζοντας ότι στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο είχε ανακοινωθεί από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ ότι θα δοθούν στους δήμους 50 εκ. ευρώ, ως έκτακτη χρηματοδότηση για να ανταπεξέλθουν στο ενεργειακό κόστος.

«Μαθαίνουμε όμως πως το υπουργείο Οικονομικών έχει δεύτερες σκέψεις να μη δώσει τα χρήματα, ή να δώσει κάποια από τα χρήματα και τα άλλα να δοθούν βάσει της εξοικονόμησης που πετύχαμε. Είναι αδιανόητο να πιστεύει κάποιος, ότι είναι εφικτό με τα τωρινά δεδομένα, στις 20 Δεκεμβρίου, να κάνουμε ακριβείς μετρήσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Το είχαμε άλλωστε δηλώσει από την αρχή που εξαγγέλθηκε το πρόγραμμα. Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να συμβάλλουμε ως δήμοι για να μειώσουμε τις σπατάλες, αν υπάρχουν τέτοιες. Τα φώτα στους δρόμους όμως θα ήταν ανέφικτο να κλείνουν για πολλούς λόγους πέραν του προφανούς, δηλαδή της ασφάλειας των πολιτών. Και τί είπαμε, αν εσείς θεωρείτε ότι μπορεί να αυτό να γίνει, νομοθετήστε για να τα σβήσουμε. Φυσικά κανένας δεν νομοθέτησε τίποτα, γιατί καταλαβαίνετε τις ευθύνες που θα είχε όποιος το έπραττε.

Ενώ λοιπόν αυτό δεν έγινε ποτέ, μαθαίνω ότι τα 25 από τα 50 εκ. δεν θα καταβληθούν άμεσα γιατί θέλει το υπουργείο να ελέγξει την εξοικονόμηση.

Αυτά τα πράγματα δεν συνάδουν με την κοινή λογική. Καταδεικνύεται δυστυχώς το χάσμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ της Αυτοδιοίκησης και του υπουργείου Οικονομικών».
Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε επίσης ότι ακόμη και σήμερα να γίνει η κατανομή των πρώτων 25 εκ. ευρώ, οι δήμοι δε θα προλάβουν να τα αξιοποιήσουν και θα αφήσουν απλήρωτες οφειλές.

Ακόμη και σήμερα δεν έχει καθοριστεί  το τί πρόκειται να γίνει με το αυξημένο ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ακόμη ότι το υπουργείο Εσωτερικών καταβάλει μια προσπάθεια να δοθούν και τα υπόλοιπα 25 εκ. ευρώ τουλάχιστον απολογιστικά. Αυτό όμως, είπε, θα αδικήσει τους Δήμους που έχουν ΔΕΥΑ, γιατί οι μικρότεροι κυρίως Δήμοι που έχουν υδρεύσεις – αποχετεύσεις και δεν έχουν ΔΕΥΑ, δείχνουν μεγαλύτερα κόστη λειτουργίας.
«Συνεπώς, συμπλήρωσε, αυτοί θα πάρουν περισσότερα χρήματα την ώρα που οι ΔΕΥΑ δεν έχουν πάρει ακόμη τίποτα, παρόλο που όλο αυτό το διάστημα στήριξαν τις τοπικές κοινωνίες, δεν προχώρησαν σε καμία αύξηση και δεν έκοψαν έργα, με την ελπίδα ότι θα πάρουν χρήματα όπως πήρανε και πολλοί άλλοι κλάδοι.

Και αυτό θεωρώ πως είναι μια ανακολουθία. Από τον καλοκαίρι ζούμε έναν παραλογισμό για το αν μπορούν να πάρουν οι ΔΕΥΑ χρήματα, αν πρέπει να μπουν στον κανόνα de minimis ή δεν πρέπει να μπουν.

Ακόμη και σήμερα δεν έχει καθοριστεί  το τί πρόκειται να γίνει με τις ΔΕΥΑ. Ανακοινώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα ότι θα δοθούν για αρχή 20 εκ. ευρώ και μέχρι σήμερα δεν έχει μπει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία τους. Θεωρώ ότι πλέον θα μείνουν απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος. Αδυνατούν να κάνουν κάτι διαφορετικό».

airetos.gr
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.