Στη Βουλή το θέμα της υποχρηματοδότησης του ξενώνα της «Αρσις»  στο Ωραιόκαστρο

Στη Βουλή το θέμα της υποχρηματοδότησης του ξενώνα της «Αρσις» 

Στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Γιαννούλη για το σοβαρό πρόβλημα υποχρηματοδότησης του ξενώνα κακοποιημένων παιδιών “Το σπίτι της Άρσις” θα απαντήσει την Πέμπτη 23/1/2020 στις 9.30 στη Βουλή η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου.

Στην ερώτηση ο βουλευτής επισημαίνει πως  «Το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ»  κινδυνεύει άμεσα με λουκέτο για 100 χιλιάδες ευρώ που δεν δόθηκαν το 2019 και λόγω της παντελούς έλλειψης ευαισθησίας και προγραμματισμού για τον προϋπολογισμό λειτουργίας του 2020.

Ενδεχόμενο λουκέτο στο «Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» σημαίνει ότι κλείνει ο μοναδικός ξενώνας επείγουσας φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα που φροντίζει παιδιά, τα οποία είναι θύματα παραμέλησης, κακοποίησης, εμπορίας και διακίνησης ή που βρίσκονται σε κίνδυνο, λόγω δυσμενών οικογενειακών ή κοινωνικών -οικονομικών συνθηκών. Κλείνει η πόρτα σε νέες εισαγωγές παιδιών, αδυνατώντας πλέον να ανταποκριθεί στα αιτήματα της εισαγγελίας Ανηλίκων, καθώς και δημοσίων κοινωνικών υπηρεσιών για εισαγωγές παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ Λειτουργεί από το 2007 χρηματοδοτούμενο από κονδύλια του Υπουργείου Εργασίας για την κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας του ελάχιστου απαραίτητου προσωπικού, μέρους του κόστους θέρμανσης, του κόστους της ΔΕΗ και των τηλεπικοινωνιών. Για όλες τις υπόλοιπες λειτουργικές ανάγκες ο ξενώνας βασίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, μέσω δωρεών και χορηγιών σε είδος και χρήματα. Για το 2019 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξασφάλισε μόλις το 12% των λειτουργικών δαπανών. Και για το 2020 καμία κουβέντα, ούτε για το χρέος των 100 χιλιάδων του 2019 και τις 265 χιλιάδες που απαιτούνται για το 2020.

Ζητούμε την άμεση Άρση της αδιαφορίας και της απαξίωσης για το ΣΠΙΤΙ της ΑΡΣΙΣ με την άμεση χρηματοδότηση της δομής και την διασφάλιση της λειτουργίας της για τα επόμενα χρόνια. Είναι χρήματα που δεν θα λείψουν για τα έργα βιτρίνας και τις δημόσιες σχέσεις του Υπουργείου Εργασίας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.