Συνεργασία Τώρα: Έκτακτη συνεδρίαση Ωραιοκάστρου δράμα ή κακόγουστο θέατρο;

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. Ωραιοκάστρου, 16/9/20 : ΔΡΑΜΑ Ή ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ;

Παρά το έγγραφο αίτημα των 18 -σε σύνολο 33- Δημοτικών Συμβούλων, για δια ζώσης ΕΚΤΑΚΤΗ συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κεκλεισμένων των θυρών και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, η διοίκηση του δήμου ΜΗ σεβόμενη την βούληση της πλειοψηφίας των δημ. Συμβούλων και προσκολλημένη σε μια αδιέξοδη μικροπαραταξιακή πρακτική και επιμονή, επέβαλε συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη περιφρονώντας για ακόμη μία φορά την αδυναμία συμμετοχής σε αυτήν -λόγω τεχνικών ελλείψεων, μερίδας Συμβούλων !

 Η σπουδαιότητα του θέματος που θέσαμε ήτοι η ανάκληση των αποφάσεων 112 και 113 της ΔΗΚΕΩ για το κλείσιμο των δομών της και η μη ανανέωση των συμβάσεων εργασίας σε έντεκα εργαζόμενους σε αυτές, επέβαλε την συμμετοχή μας.

Τα επιχειρήματά μας:

-Ο κοινωνικός ρόλος του δήμου αποτυπώνεται μέσα από τις ενεργές κοινωνικές δομές του οι οποίες εύκολα με μία απόφαση κλείνουν αλλά δύσκολα κατασκευάζονται και λειτουργούν όταν υπάρχει ανάγκη!

-Έμπειρο προσωπικό που τόσο έχεις ανάγκη εύκολα το στέλνεις στην ανεργία αλλά δύσκολα μπορείς να το επαναπροσλάβεις όταν το χρειασθείς.

-Με τις αποφάσεις 112 και 113 της ΔΗΚΕΩ ο δήμος μας αυτοαναιρείται αφού στις 13/2/2020 το δημοτικό μας συμβούλιο ομόφωνα στήριξε τους εργαζόμενους στα ΚΔΑΠ ως καλύπτοντες πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενώ τη στήριξή της είχε δώσει με την υπ’ αριθμ. 37/2020 απόφασή της και η ΚΕΔΕ.

-Ο Υπουργός Εσωτερικών αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και την αδικία, ανακοίνωσε ήδη έκτακτη οικονομική βοήθεια ούτως ώστε να μην κλείσουν οι δομές των δήμων και μείνουν άνεργοι οι εργαζόμενοι σε αυτές (Νόμος 4722/2020 / ένταξη στο πρόγραμμα Φιλόδημος)!

-Δεν έχουν ευθύνη οι εργαζόμενοι που η Διοίκηση δεν έκανε χρήση  εγκεκριμένου κονδυλίου 150.000 Ευρώ για την ανακαίνιση-αναβάθμιση των δομών ούτως ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα τους. Το ερώτημα είναι: Μήπως δεν το έκανε γιατί η χρήση αυτού του ποσού την ανάγκαζε να διατηρήσει τις δομές αυτές για μία πενταετία;

-Με ποιά κριτήρια και βάσει ποιάς λογικής μιά κοινωνική δομή του δήμου Ωραιοκάστρου κρίνεται οικονομικά βιώσιμη!

Η πρόταση μας: Να πάρουμε μία πολιτική απόφαση τώρανα ανακληθεί η απόφαση για το κλείσιμο των δομών!

Στον αντίλογο της άλλης πλευράς ακούσαμε τον Δήμαρχο:

-να μιλά ανερυθρίαστα για ”αργόμισθους υπαλλήλους που δεν έχουν αντικείμενο”  λες και οι εργαζόμενοι δεν απασχολούνται χρόνια (μέχρι και 17 έτη) και δεν είναι η διοίκηση του αυτή που τους στέρησε το αντικείμενο!!!

-να μας κατηγορεί γιατί κατασκευάσαμε τον παιδικό στις κατασκηνώσεις στο Μελισσοχώρι λες και δεν υπήρχαν ανάγκες!

-να λέει ότι ”θέλει να σπάσει αυγά” κλείνοντας τις δομές και όχι κόβοντας τις απ’ευθείας αναθέσεις, όπως εύστοχα σχολίασε συνάδελφος στο ΔΣ!

-να γίνεται αυθαίρετη αναφορά μόνο στα έξοδα μισθοδοσίας (π.χ.230.000Ευρώ για 11 εργαζόμενους!!!) ,χωρίς καν να παρουσιάζονται τα έσοδα από τις εγγραφές ή από τα voucher!

-να μην δίνεται απάντηση στο λόγο που δεν έγινε εξορθολογισμός εξόδων ώστε να ενισχυθεί ο κωδικός μισθοδοσίας (θυμίζουμε ότι μόνο για επιπλέον Χριστουγεννιάτικο στολισμό η διοίκηση έχει εγκρίνει ποσό 65.000 ευρώ)!

Είναι σκληρά τα ερωτήματα και αδυσώπητα, δύσκολα μπορούν να απαντηθούν με πειθώ.

Τελικά με πλειοψηφία ( 13-11) -όλοι μας κρινόμαστε- δόθηκε αναβολή από την Διοίκηση και παραμένει σε ισχύ -μέχρι να εμφανιστεί ένας ”σωτήρας”, η απόφαση για το κλείσιμο των δομών και το πέρασμα στην ανεργία των 11 υπαλλήλων!

Ουραγός των εξελίξεων, ο δήμος Ωραιοκάστρου για άλλη μια φορά τρέχει πίσω από τις εξελίξεις.

Υ.Σ. Δια ζώσης γίνονται οι συνεδριάσεις στους δήμους Κορδελιού/Ευόσμου, Παύλου Μελά, Βόλβης, Θερμαϊκού της ΠΕ Θεσσαλονίκης καθώς και του πρωτοπόρου στην χρήση των νέων τεχνολογιών δήμου Τρικκαίων. Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Τρικκαίων είναι και πρόεδρος ΚΕΔΕ, μ’ όλη τη σημειολογία της ακολουθούμενης πρακτικής!

Τα συμπεράσματα δικά σας!

Δημοτική Παράταξη Δ.Ωραιοκάστρου

”Συνεργασία Τώρα΄΄

Α.Πολυχρονίδης, Γ.Παρισόπουλος, Ηρ.Τσακαλίδης, Ηλ.Λαζαρίδης, Βασ.Μαντά

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.