Σχολείο της Μενεμένης ανάμεσα στα οκτώ ευρωπαϊκά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Etwinning

Σχολείο της Μενεμένης ανάμεσα στα οκτώ ευρωπαϊκά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Etwinning

Το πρόγραμμα αυτό γεννήθηκε κάτω από την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα συνεργασίας σχολείων Etwinning (https://www.etwinning.net/), στην οποία έχουν συνδεθεί πανελλαδικά περίπου 800.000 καθηγητές  και αντίστοιχοι μαθητές και σχολεία.  Συνεργάστηκαν, από την αρχή της περιόδου της καραντίνας, οκτώ ευρωπαϊκά σχολεία από την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ρουμανία, την Βουλγαρία, την Γερμανία, την Ολλανδία, την Σερβία και την Ελλάδα.

Για τη χώρα μας το συνεργαζόμενο σχολείο είναι το 1ο Γενικό Λύκειο Μενεμένης, το οποίο συμμετείχε με 12 μαθητές και μαθήτριες και από τις τρεις τάξεις του Λυκείου, κάτω από την επίβλεψη της εκπαιδευτικού Χρυσάνθου Μαρίας- Ισμήνης.
Οι Έλληνες μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν είναι: Μυλωνά Μαρία, Μυλωνά Σέβη, Χαραλαμπίδου Θάλεια, Κεφαλά Αφροδίτη, Κυρίτση Χριστίνα, Μαμπετζίδου Μαργαρίτα, Σόλλα Σόνια, Ντομοτσίδου Ζήνα, Συρλαντζή Ευμορφία, Σιρανίδου Μαρία, Αγγελική Μπερμπέρογλου και ο Χατζούδης Παναγιώτης.

Δέκα επιβλέπουσες καθηγήτριες και 78 μαθητές ενώθηκαν γύρω από μία ιδέα που δεν τους άφησε να «τεμπελιάσουν» μέσα στην καραντίνα. To όνομα του προγράμματος « How do you do in time of corona crisis”.

Η ιδέα ήταν απλή και σχετίζεται με την διαδικτυακή συνένωση νέων ανθρώπων μέσα στη δύσκολη περίοδο της πρωτόγνωρης απειλής του Covid-19.
Πώς αντιμετωπίζουν την αναγκαστική καραντίνα; Ποιοι είναι οι κανόνες και οι κανονισμοί σε κάθε χώρα;
Πώς μπορούμε να παραμείνουμε υγιείς σωματικά και ψυχικά;
Πώς αντιμετωπίζουμε τις ψευδές ειδήσεις;
Όλα τα παραπάνω ερωτήματα αποτέλεσαν την αφορμή για τη δημιουργία αντίστοιχων «προκλήσεων», τα οποία οι μαθητές αντιμετώπισαν μέσα από την εργασία σε ομάδες, με τη χρήση καινοτόμων διαδικτυακών εργαλείων. Βίντεο, εικόνες, αφίσες, δημοσκοπήσεις, διαδικτυακές συναντήσεις ακόμα και διαδικτυακό πάρτυ με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης 2020, στις 9 Μαϊου.

Όλα αυτά, από απόσταση και διαδικτυακά και φυσικά εθελοντικά.  Η επίβλεψη της πορείας εργασίας των μαθητών ήταν συστηματική και οι αποφάσεις για την εξέλιξη του πρότζεκτ, λαμβάνονταν μέσα από τις εβδομαδιαίες διαδικτυακές συναντήσεις των υπεύθυνων εκπαιδευτικών.

Το πρόγραμμα προβλήθηκε πρόσφατα από τη ρουμανική τηλεόραση

 

Ο Διευθυντής του 1ου Γενικού Λυκείου Μενεμένης, κ. Αναγνώστου Νικόλαος, υπογραμμίζει

«Το eTwinning είναι μια Eυρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές Eυρωπαϊκές χώρες, αξιοποιώντας τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Η δράση eTwinning δίνει στα εμπλεκόμενα σχολεία την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες. Το 1ο Γενικό Λύκειο Μενεμένης στηρίζει έμπρακτα αυτές τις δράσεις και την εξωστρέφεια του σύγχρονου σχολείου»

Η εκπαιδευτικός κ.Χρυσάνθου Μαρία- Ισμήνη δήλωσε για το πρόγραμμα:

«Νέες φιλίες, ενδιαφέρουσες γνωριμίες, γνώσεις, δεξιότητες αλλά και ενθάρρυνση για την αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας του Covid-19, ήταν μερικά από τα πολλά οφέλη από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.  Οι διαδικτυακές συναντήσεις ήταν τις περισσότερες  φορές φορτισμένες συναισθηματικά, ιδιαίτερα όταν τα παιδιά μιλούσαν για τα όνειρά τους στο μέλλον, μέσα από το κλειστό αποστειρωμένο σπίτι τους. Το περιβάλλον «εργασίας» των μαθητών, το σαλόνι του σπιτιού τους, το δωμάτιο με τα μικρά αδέρφια τους, η κουζίνα που μαγείρευε η μαμά….. Όλοι γίναμε άγνωστοι-γνωστοί πολύ γρήγορα. Το τελευταίο μας διαδικτυακό πάρτυ θα γίνει στις 10/6 και ώρα 20:00 ώρα Βρυξελλών. Μέχρι το επόμενο πρόγραμμμα….θα έχουμε αυτό να αναπολούμε!»

Βίντεο με αφορμή την ημέρα της Ευρώπης

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.