Σύλληψη της Εύας Καϊλή για την υπόθεση διαφθοράς του ΕΚ — Τέθηκε εκτός ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Σύλληψη της Εύας Καϊλή για την υπόθεση διαφθοράς του ΕΚ — Τέθηκε εκτός ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Μεγάλη υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωταγωνιστή το Κατάρ ερευνούν οι αρχές – Η ελληνίδα Ευρωβουλευτής Έ.Καϊλή συνελήφθη, σύμφωνα με το Γαλλικό

Μεγάλη υπόθεση διαφθοράς στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με πρωταγωνιστή το Κατάρ ερευνούν οι αρχές. Η αστυνομία της βελγικής πρωτεύουσας έχει ήδη ερευνήσει 16 σπίτια και έχει κάνει 4 προσαγωγές καθώς υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η χώρα επιχείρησε να επηρεάσει οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις.

Το Κατάρ επιχείρησε ανάμειξη σε ευρωπαϊκές υποθέσεις, χρηματίζοντας αξιωματούχους. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων.

Μεταξύ των προσαχθέντων είναι η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίουΕύα Καϊλή, σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ. Όλοι οι συλληφθέντες είναι ιταλοί, ανάμεσα στους οποίους και ο ευρωσοσιαλιστής Π. – Α. Παντσέρι.

Νεότερες πληροφορίες του VRT αναφέρουν ότι η κ. Καϊλή συνελήφθη επ’ αυτοφώρω. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) αναφέρει σχετικά: «Η βελγική αστυνομία συνέλαβε την Ελληνίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, μία από τις αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην υπόθεση. Η σύλληψη, σε σχέση με μια έρευνα για διαφθορά που εμπλέκει την διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κατάρ, έπεται της σύλληψης άλλων τεσσάρων υπόπτων νωρίτερα σήμερα, είπε η ίδια πηγή». Η εφημερίδα Le Soir πάντως κάνει λόγο για προσαγωγή.

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, έχουν σφραγιστεί από την αστυνομία τα γραφεία της ίδιας και ακόμα δύο ευρωβουλευτών. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν όμως ακόμα επιβεβαιωθεί.

Η ίδια τέθηκε εκτός του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με απόφαση του πρόεδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη, σε συνέχεια των ανωτέρω εξελίξεων.

Η σχετική ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει:

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη».

Επισημαίνεται ότι προ ημερών, με αφορμή δηλώσεις της κ. Καϊλή περί πρωτοπορίας στα εργασιακά δικαιώματα στο Κατάρ, η ίδια είχε προκαλέσει αρνητικό κλίμα στο ΠΑΣΟΚ όσο και τη δυσφορία το προέδρου του κόμματος ο οποίος μάλιστα είχε εκφράσει την αντίθεσή του, λέγοντας ότι τέτοιες δηλώσεις δεν εκφράζουν τις απόψεις μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα προγραμματίζεται η σύγκληση του προεδρίου των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να εξετάσουν το θέμα και να λάβουν αποφάσεις για το αν η κ. Καϊλή θα παραμείνει στην Ευρωομάδα.

Σύμφωνα με επιπλέον πληροφορίες, πρόσωπα ενδιαφέροντος στην έρευνα θεωρούνται και οι κοινοβουλευτικοί βοηθοί, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι δραστηριοποιούνται στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σημειώνεται ότι, τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ένας πρώην ευρωβουλευτήςσυνελήφθησαν σήμερα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο έρευνας ενός οικονομικού δικαστή ως ύποπτοι για δωροληψία από μια «χώρα του Κόλπου», εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανακοίνωσε η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Η χώρα δεν κατονομάζεται από την εισαγγελία. Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019. Η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας,, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.

Για μήνες, Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός αυτού του οργάνου.

Τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ για την εμπλοκή της Ελληνίδας ευρωβουλευτή

Ο φλαμανδικός ιστότοπος Knack αναφέρει για το θέμα:

«Στο πλαίσιο έρευνας για πιθανή διαφθορά, Βέλγοι ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή (S&D), αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το βράδυ της Παρασκευής.

Η ίδια τέθηκε επίσης υπό κράτηση για ανάκριση. Η Knack και η Le Soir το έμαθαν αυτό από καλά πληροφορημένες πηγές. Το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα επιβεβαίωσε τις πληροφορίες. Αφού η ομοσπονδιακή δικαστική αστυνομία πραγματοποίησε ήδη 16 έρευνες στις Βρυξέλλες το πρωί της Παρασκευής στο πλαίσιο έρευνας για πιθανή διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πραγματοποίησε έφοδο και στο σπίτι της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες αργότερα μέσα στην ημέρα. Από το 2014, η πρώην τηλεπαρουσιάστρια είναι ευρωβουλευτής του ελληνικού κόμματος ΠΑΣΟΚ, μέλος της ομάδας S&D. Επιπλέον, από φέτος, η Καϊλή είναι επίσης αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για τις σχέσεις με τη Μέση Ανατολή. Είναι 1 από τους 14 αντιπροέδρους. Ο συνεργάτης της Καϊλή F.G. – κοινοβουλευτικός βοηθός της ομάδας S&D – ανακρίθηκε ήδη από τους ερευνητές κατά τη διάρκεια της Παρασκευής. Εργαζόταν στο παρελθόν για τον Ιταλό ευρωβουλευτή Pier Antonio Panzeri και δραστηριοποιείται επίσης στη μη κερδοσκοπική του οργάνωση Fight Impunity, η οποία επίσης ερευνήθηκε σήμερα το πρωί.

Ο Panzeri ανακρίθηκε επίσης την Παρασκευή. Η ομοσπονδιακή εισαγγελία υποπτεύεται το Κατάρ ότι προσπαθεί να “επηρεάσει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”. Την 1η Νοεμβρίου 2022, η Καϊλή έκανε retweet σχετικά με τη συνάντησή της με τον Ali bin Samikh Al Marri, τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ: “Ο αξιωματούχος της #ΕΕ χαιρέτισε τη δέσμευση του #Κατάρ να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά μετά το #WorldCup2022 και ευχήθηκε ένα επιτυχημένο τουρνουά”. Την ίδια ημέρα, έκανε επίσης retweet στο πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ: “Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας εκτιμώνται από τους Ευρωπαίους”. Φυσικά, το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει για όλους τους εμπλεκόμενους μέχρι να αποφανθεί το δικαστήριο διαφορετικά».

«Θα μπορούσε επίσης να εμπλέκεται και η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. “Έγινε έρευνα στο σπίτι της Ελληνίδας Σοσιαλδημοκράτισσας Εύας Καϊλή, αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο σύντροφός της εντοπίστηκε το πρωί. Και οι δύο βρίσκονται υπό έρευνα για διαφθορά» δημοσιεύει η Le Soir.

«Το σκάνδαλο, εν τω μεταξύ, είναι πιθανό να διευρυνθεί: το βράδυ, διέρρευσε η είδηση από το Βέλγιο ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, αντιπρόεδρος της Συνέλευσης του Στρασβούργου, είναι μεταξύ εκείνων που βρίσκονται υπό έρευνα. Ο Panzeri φέρεται να είναι συνεργάτης του επιτελείου του Καϊλή, το σπίτι της οποίας συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που ερευνήθηκαν από τη δικαιοσύνη» αναφέρει σχετικά η Corriere della Sera.

Πηγή: ΕΡΤ | Ανταπόκριση – Ρώμη: Κρίστιαν Μαυρής / Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα / Ρεπορτάζ: Λίνα Μπεθάνη

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.