Τα παρασιτικά άτομα του συμφέροντος

Συμφέρον
Από μικρή είχα την αντίληψη να κατανοήσω πως οι άνθρωποι δεν είναι αυτό που δείχνουν, ή αυτό που επιθυμούν να περάσουν στον κόσμο προς τα έξω για το καλό της εικόνας τους.

Η πλειοψηφία των ατόμων δεν διστάζει να καταπατήσει ηθικές αρχές, αξίες, κανόνες που τον καθένα πρέπει να διακατέχουν εσωτερικά για να προχωρήσει ορθά στη ζωή του.

Η πρόταξη του ατομικού συμφέροντος είναι πολύ μεγάλη, για αυτό έχουμε δει οικογένειες να διαλύονται, αδέρφια να μαλώνουν σαν τους χειρότερους εχθρούς, ανθρώπους να εξαγοράζονται με τον πιο φθηνό τρόπο, ξεπουλώντας θρησκεία, οικογένεια, πολιτικές πεποιθήσεις, πισώπλατα μαχαιρώματα σε δήθεν φιλίες και επαγγελματικές σχέσεις.

Αυτόματα γίνεται κατανοητό πως το συμφέρον βρίσκει χώρο και χρόνο σε οποιαδήποτε σχέση, γκρεμίζοντας όλα τα προηγούμενα θεμέλια.
Οι τελευταίες επιστημονικές έρευνες έδειξαν πως η καλοσύνη και η κακία είναι θέμα γονιδίων.

Υπάρχει όμως και άλλη πτυχή, άνθρωποι που δεν κατάφεραν στη ζωή τους να διακριθούν σε κανέναν τομέα, έρωτα, καριέρα, οικογένεια, φιλία, που δεν αγάπησαν και δεν αγαπήθηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα να δρουν χωρίς ηθικούς φραγμούς, εξυπηρετώντας το σκοπό τους με κάθε τίμημα που μπορεί να βλάψει το συνάνθρωπο.

Αυτά τα άτομα διακρίνονται από συγκεκριμένα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά.

Μιζέρια, μυθομανία, διπροσωπία, μεμψιμοιρία, αναξιοπρέπεια, ζήλια, μίσος, χειριστικότητα (επικαλούνται διάφορα τεχνάσματα ώστε η κοινή γνώμη να είναι υπέρ τους), αναξιοπιστία, θράσος, αχαριστία, με μεγαλύτερο όπλο τους το κλάμα, ώστε πάντα να φαίνονται θύματα.

Καθώς είναι υπέρμαχοι του “τσάμπα”, αφήνουν απλήρωτες προσωπικές τους υποχρεώσεις, ζητώντας μόνιμα χρήματα και δωρεάν υπηρεσίες από άλλους.

Ζώντας παρασιτικά, φυσικά αρνούνται να παραδεχτούν πως είναι επαγγελματίες ζητιάνοι προσπερνώντας το, έχοντας πάντα τη δικαιολογία ότι η ζωή τους φέρθηκε σκληρά και δεν μπορούνε να τα καταφέρουν, θεωρώντας πως οι τρίτοι είναι υποχρεωμένοι να επωμιστούν την αποτυχία και τα λάθη τους.

Περηφανεύονται ότι μόνοι τους τα κατάφεραν σε αντίξοες συνθήκες, τα γκρέμισαν όλα και ξεκίνησαν από το μηδέν, πως όλοι τους έφαγαν τις σάρκες και μόνοι παλεύουν σαν ήρωες καθημερινά.

Η αλήθεια απέχει έτη φωτός από αυτό που παρουσιάζουν χωρίς καμία αναστολή, αυτοί έφαγαν τις σάρκες των άλλων και μάλιστα με με χυδαία μέσα.

Τους λεηλάτησαν ψυχικά, τους αφαίμαξαν οικονομικά, τους ισοπέδωσαν, και στο τέλος λασπολόγησαν εναντίον τους, πολλούς από αυτούς τους έκλεψαν και όλας.

Δεν εκτίμησαν πότε το γεγονός πως αν δημιούργησαν κάτι οφείλεται στις πλάτες άλλων, από μόνοι τους είναι ανίκανοι λόγο του χαρακτήρα τους με τάσεις μεγαλομανίας.

Διαφημίζουν τον εαυτό τους σαν αγωνιστές, που εργάζονται ακατάπαυστα για να ορθοποδήσουν.

Στην ουσία είναι μεγάλοι κηφήνες, αναγκάζονται να δουλέψουν επιφανειακά επειδή ο εκάστοτε “χορηγός” κατάλαβε τι πραγματικά συμβαίνει και τους άφησε, ή οι γονείς αποφάσισαν να δώσουν βαρύτητα και στα άλλα μέλη της οικογένειας που αξίζουν και αυτά ενδιαφέρον.

Η κακία που εκπέμπει το γυναικείο φύλο είναι τεράστια απέναντι σε γυναίκες που έχουν ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή, επαγγελματική αποκατάσταση, και εμπνέουν σεβασμό.
Το αντρικό φύλο αισθάνεται ευνουχισμένο απέναντι σε άνδρες που βγάζουν περισσότερα χρήματα, έχουν εξουσία και κύρος.
Είναι ιδιαίτερα κοινωνικοί, άλλωστε τους βοηθάει να γίνουν πιο εύκολα συμπαθητικοί αλλά δεν έχουν κανέναν αληθινό φίλο, οι περισσότεροι από αυτούς ζούνε μόνοι, άλλοι γιατί τους απέβαλε η ίδια τους η οικογένεια και άλλοι επειδή δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν.

Χαρακτηρίζονται από επαγγελματική αστάθεια με αποτυχίες, ένας έξυπνος εργοδότης ή συνέταιρος δεν θα αργήσει να ανακαλύψει τις μηχανορραφίες σε βάρος του.
Είναι άξιο λόγου πως σαν σαρκοβόρα κτήνη λειτουργούν ακόμα και απέναντι στους γονείς τους, σε μεγάλη ηλικία (άνω των 40) συνεχίζουν να απομυζούν χρήματα από αυτούς για να κάνουν το κέφι τους και τη μεγάλη ζωή.

Τους βάζουν να πληρώνουν πιστωτικές κάρτες, χρέη, ακριβά ντυσίματα, εξόδους, ακόμα και τους εραστές – ερωμένες τους.

Το μυαλό τους δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί πως αυτοί τους χρησιμοποιούν αποκλειστικά για τις ανάγκες τους, και τις οικονομικές απολαβές, είναι οφθαλμοφανές ότι δεν τους εκτιμούν, αφού δεν τους εντάσσουν ολοκληρωτικά στη ζωή τους και ντρέπονται για το υπόβαθρο τους.

Οι εραστές-ερωμένες είναι οι μόνοι που έχουν πραγματική επίγνωση για το τι άτομα είναι, και τους αντιμετωπίζουν όπως τους αξίζει, σε αντίθεση με τους νόμιμους συντρόφους που βιώνουν την απόλυτη κοροϊδία, ταπείνωση και διασυρμό.

Όσο αφορά τους γονείς το ανήθικο της υπόθεσης δεν είναι ότι τους παίρνουν τα χρήματα κόπων μιας ζωής, αλλά τους στερούν το δικαίωμα να ζήσουν ευτυχισμένα γεράματα, τους αφήνουν νηστικούς, μόνους, απεριποίητους, χωρίς ένδυση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ισχυρίζονται μέχρι ότι τους ζηλεύουν για να φαίνονται βασανισμένοι στα μάτια του κόσμου.

Ανάλογη τακτική ασκούν και στα παιδιά τους (όσοι έχουν), αδιαφορούν πλήρως για τη διαβίωση τους, τις σπουδές τους, τα προβλήματα τους, δεν διστάζουν να τα εκθέσουν σε ξένους για να γελάσουν εις βάρος τους.

Το μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών που έχει τέτοιους γονείς είναι αδύνατον να αποφύγει τα ψυχολογικά προβλήματα, άλλα θα γίνουν η συνέχεια τους όταν έρθει η ενηλικίωση, και άλλα θα ντρέπονται για αυτούς διατηρώντας σχέσεις έντονες με πολλές προστριβές.

Αν έχουν το ίδιο φύλο μητέρα-κόρη πατέρας-γιος, η σχέση είναι ανταγωνιστική, λένε ότι τους ζηλεύουν επειδή δεν είναι ιδιαίτερα εμφανίσιμοι όπως αυτοί, και δεν έχουν την ίδια απήχηση με αυτούς στο αντίθετο φύλο.

Το σίγουρο είναι ότι οι ίδιοι γελοιοποιούνται, η κακή σχέση με τα παιδιά τους οφείλεται στο γεγονός πως αισθάνονται ντροπή για αυτούς, το επίπεδο που δεν έχουν, τις ανάρμοστες πράξεις τους, τα αισχρά λόγια τους, το προσβλητικό χιούμορ τους.

Νιώθοντας ευγνωμοσύνη για τους παππούδες, και τους θείους που χάρη στη στήριξη τους γαλουχήθηκαν με αξίες, τους δίδαξαν την αρετή της ηθικής και της ευπρέπειας, που τόσο τους στέρησαν οι γονείς για να ζήσουν ανέμελα.

Έχουν φοβίες όπως τη μοναξιά, δεν καταφέρνουν να αφομοιωθούν πουθενά.

Βέβαια αυτό έρχεται κόντρα με την αλήθεια, η πραγματική επιθυμία τους είναι να βρίσκουν αφελείς για να τους καλύπτουν τις υποχρεώσεις, και αυτοί να συνεχίζουν ανενόχλητοι να καλοπερνούν αφού μόνο η γονική παροχή δεν είναι αρκετή.

Η αιτία που φοβούνται τη μοναξιά είναι τα γεράματα, θέλουν να τους κοιτάξει κάποιος χωρίς να τους κάνει να μαρτυρήσουν όπως αυτοί τους γονείς τους.

Τα άτομα που πράττουν με γνώμονα το συμφέρον δεν έχουν ίχνος ηθικής, είναι συμπλεγματικά και καθόλου περήφανα για την ενήλικη εξέλιξη τους.

Συχνάζουν σε μέντιουμ, απατεώνες που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη ανοησία, αγοράζουν ελπίδα ότι τα πράγματα θα αλλάξουν, πως είναι τόσο ποθητοί που από την κακία των άλλων βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, σε γυμναστήρια που έχουν φουσκώσει σαν αερόστατα από τα φάρμακα. Σε πλαστικούς χειρουργούς, κόβοντας μυτούλες και τραβώντας το πρόσωπο τους, προσπαθώντας μάταια να κρύψουν την ασχήμια και το γήρας, να μην ταυτίζεται η εξωτερική εικόνα με την εσωτερική.

Πάσχουν άρρωστα από ωραιοπάθεια, σε σημείο που όλοι τους κοροϊδεύουν, ρωτάνε συνέχεια αν αδυνάτισαν, αν ομόρφυναν, σχολιάζουν αρνητικά άλλα άτομα, π.χ αν κάποιος είναι κοντός με περιττά κιλά, λίπος, άσχημη σωματοδομή, ξεσπάει όλη του τη ζήλια απέναντι σε άτομα που διατηρούν ψηλόλιγνη σιλουέτα αποκαλώντας τους άσχημους ή ανορεκτικούς, ενώ θα έδινε τα πάντα για να είναι έτσι και αυτός, αφού υστερεί ηθικά και πνευματικά.

Δεν είναι ικανοί να ξεχωρίσουν πως η πραγματική ομορφιά είναι μέσα μας, όχι στα κιλά, όχι στο ύψος, όχι στο πρόσωπο, μόνο στην ψυχή και δεν φέρουμε ευθύνη για το πως γεννηθήκαμε, αλλά για τη συμπεριφορά μας.

Λατρεύουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επειδή εκδηλώνουν ελεύθερα την ωραιοπάθεια τους, ψαρεύουν ερωτική συντροφιά με άτομα αγνώστου ταυτότητας. Όνειρο τους, πως κάποια μέρα θα καταξιωθούν κοινωνικά μέσα από μια σχέση επειδή η ζωή τους το χρωστάει.

Δεν σκέφτονται πως ένας άνθρωπος που διαθέτει νοημοσύνη, μόρφωση, χρήματα, αξιοπρέπεια, τιμιότητα, καλοσύνη, δεν θα έμπαινε ποτέ στη διαδικασία εύρεσης ερωτικού συντρόφου από το διαδίκτυο, γιατί απλά δεν το έχει ανάγκη, πάρα μόνο ένας εξίσου προβληματικός.

Αλλά είναι η μόνη ευκαιρία να προβάλλουν τον εαυτό τους όπως θα ήθελαν να είναι πραγματικά, μήπως καταφέρουν να ανεβάσουν μέσα από ψεύδη την αυτοπεποίθηση τους, απενοχοποιώντας μέσα από τα λόγια τρίτων τα εγκλήματα τους.

Δεν θέλησαν να ερμηνεύσουν ποτέ σωστά τις συγκυρίες της ζωής, διδασκόμενοι μέσα από αυτές, ότι η καταξίωση έρχεται μέσα από δικές μας πράξεις χωρίς να έχουμε ανάγκη κανέναν, λαμβάνοντας ότι σπείραμε.

Για αυτό ποτέ δε θα ξυπνήσουν ευτυχισμένοι έστω για μια μέρα, έχοντας ευγνωμοσύνη για όσα τους χάρισε απλόχερα ο θεός, και όχι μίσος για όσα τους στέρησε το κεφάλι τους.

Θα έρθει η στιγμή που ο ένας στους εκατό ανθρώπους που βλάψανε, θα τους εμποδίσει να τον κατασπαράξουνε ακόμα και αν υποστεί ζημιές, εξάλλου το κόστος θα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με αυτά που θα έχανε εάν επέτρεπε στο “τέρας” να τον διαλύσει.
Θα έρθει η στιγμή που οι πράξεις τους θα ανταποδώσουν συνέπειες, μάλιστα με πολύ σκληρότερο τρόπο και τότε οι φοβίες θα γίνουν αληθινές.

Για να αποφύγει η κοινωνία την αύξηση ποσοστού τέτοιων προσωπικοτήτων, κυρίαρχο ρόλο έχει η διαπαιδαγώγηση μέσα από την οικογένεια, έπειτα σπουδαίο ρόλο κατέχει και το σχολικό περιβάλλον.

Τα παιδιά πρέπει να ωθούνται το νωρίτερο σε δραστηριότητες κοινού συμφέροντος, και όχι ατομικού.
Να κατανοήσουν την αξία της προσφοράς με ανιδιοτέλεια, δείχνοντας σεβασμό στο “εμείς”, είναι ένας τρόπος να αναπτυχθεί μια παιδεία ανθρωπιστική με πνευματικά μυαλά.

Εάν έχετε κάποιο άτομο στο περιβάλλον σας με αυτά τα χαρακτηριστικά, απομακρυνθείτε διακριτικά ειδικά αν είναι συγγενής ή συνάδελφος.

Εάν όμως δεν γίνεται για διάφορους λόγους χειριστείτε το μεθοδικά, απαιτεί προσοχή στις κινήσεις σας, διότι μπορεί να σας εκθέσει ακόμα και να σας βλάψει.
Μην μπείτε στη διαδικασία διαλόγου, δεν θα επιφέρει κανένα αποτέλεσμα, αντιδρούν με αρνητισμό και υστερίες γιατί δεν αποδέχονται τον πραγματικό τους εαυτό, άρα την αλήθεια.

Εάν όμως έχετε διάθεση βοηθήστε τον, με την αγάπη και τη συμπόνια σας, δείξτε του τι θα πει καλοσύνη, παραπέμψτε τον να επισκεφθεί έναν ειδικό. Είναι ότι πολυτιμότερο για να τον βοηθήσετε αποφεύγοντας την περιθωριοποίηση του.

Χριστίνα Βάιλα
Ψυχολόγος

Συνεργάτης Ψυχολογικού Φάρου

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.