Τα τεράστια φύλλα της Κολοκασίας- Γνωρίστε την μέσα απο ένα βίντεο

Τα τεράστια φύλλα της Κολοκασίας- Γνωρίστε την μέσα απο ένα βίντεο

Αυτό που έχει ενδιαφέρων είναι η ποικιλία θεμάτων στα βίντεο και όχι να προσκαλούμαστε  σε ένα ….
Από την μικρή μου ηλικία με εντυπωσίαζαν πολλά πράγματα , ένα από αυτά όπως θυμάμαι ήταν ένα φυτό με εντυπωσιακά τεράστια φύλλα , το όποιο υπήρχε στο χωριό μου την δεκαετία το 1970 – 1980 και υπάρχει σε πολλές περιοχές της χώρας μας είναι η Κολοκασία η εδώδιμος (Colocasia esculenta)

Θα το ονόμαζα προϊστορικό ομπρελόφυλλο και όταν το συναντήσετε θα σας αρέσει .
Το βίντεο με το φυτό αυτό είναι στο νησί Σκόπελος στο προαύλιο χώρο της εκκλησιάς του Αγίου Νικόλαου .

Εντυπωσιακό φυτό σε μέγεθος υπάρχει και στο μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης .
Το φυτό αυτό ευδοκιμεί στις τροπικές περιοχές όλων των ηπείρων . Η προέλευση μάλλον είναι από την Ασία και είναι γηγενές στην Μαλαισία , υπάρχουν ενδείξεις ότι καλλιεργούνταν στην Ινδία πριν από 5000 πΧ. Από την Ινδία μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο , έτσι Έλληνες και Ρωμαίοι ιστορικοί το αναφέρουν ως σημαντική καλλιέργεια .

Συνήθως είναι καλλωπιστικό φυτό ονομάζεται αόριστα όμως και αυτί του ελέφαντα , το καταναλώνουν ως τροφή στην Νότιο Αμερική , Αφρική , Ασία . Στην Αυστραλία καλλιεργείτε σε πολλές περιοχές στα δυτικά μάλιστα υπάρχει η ιθαγενής ποικιλία Colocasia esculenta uar. Aquatilis . Καλλιεργείται τοπικά στην Τουρκια Αττάλεια , ακόμα και στην Κύπρο μας στο χωριό Σωτήρας της Αμμοχώστου όπου κάθε χρόνο έχει σχετικό φεστιβάλ . Το απίστευτο είναι ότι καλλιεργείτε και στην Ικαρία . Αυτό που τρώγετε από το φυτό είναι η ρίζα του
( μάππα ) και τα παρακλάδια που βγάζει η κεντρική ρίζα , του ( πούλλες )

Το φυτό είναι ακατάλληλο για βρώση όταν είναι ωμό , εξαιτίας του οξαλικού ασβεστίου .
Η τοξίνη αυτή εξουδετερώνεται με πολύωρο μούλιασμα η με το μαγείρεμα, έχει ουδέτερη γεύση .
Μεγάλη προσοχή όταν το κόβουμε η το πιάνουμε με τα χέρια , μετά μην πιάνετε τα μάτια σας η άλλα σημεία του σώματος προκαλείτε σοβαρός ερεθισμός .
Είναι πλούσιο σε ασβέστιο κάλιο και βιταμίνες συμπλέγματος Β έχει μικρή ποσότητα βιταμίνης C .
Αυτά τα ολίγα για το περίεργο αυτό φυτό .

Φωτιάδης Νίκος

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.