Τεράστια περιβαλλοντική πληγή τα πλαστικά με αγροχημικά στην Ελλάδα – Οι καλές πρακτικές

Τεράστια περιβαλλοντική πληγή τα πλαστικά με αγροχημικά στην Ελλάδα – Οι καλές πρακτικές

Η ρύπανση που προκαλείται από τα πλαστικά γεωργικής χρήσης είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού χρησιμοποιούνται στον τομέα της γεωργίας ετησίως και από αυτά ανακυκλώνεται μόλις το 23%. Στην Ελλάδα μεγάλο πρόβλημα αποτελούν οι 800 τόνοι πλαστικών συσκευασιών αγροχημικών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δεν ανακυκλώνεται.

Οι αριθμοί αυτοί επισημάνθηκαν στην ημερίδα με τίτλο «Πλαστικά στη Γεωργία» που συνδιοργάνωσαν το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» με τη συνεργασία του ΕΣΥΦ στις 9 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα.

Οι επιπτώσεις από την πλαστική ρύπανση έχουν πολλές διαστάσεις. Αυτές αφορούν στη δημόσια υγεία, στα θαλάσσια οικοσυστήματα, αλλά και στην οικονομική δραστηριότητα σε τομείς όπως ο τουρισμός, η αλιεία, η πρωτογενής παραγωγή.

Στόχος της ημερίδας ήταν να γίνει μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα γεωργικά πλαστικά απόβλητα με στόχο την εξεύρεση κατάλληλων συνεργιών, καθώς και την υιοθέτηση και προώθηση πολιτικών, μέτρων και έργων για την ορθή διαχείριση των πλαστικών που χρησιμοποιούνται στην γεωργία.

Μέσα από τα τρία πάνελ της εκδήλωσης, αναδείχθηκαν όλες οι νέες εξελίξεις και οι προβληματισμοί στον τομέα των πλαστικών Γεωργίας από ειδικούς επιστήμονες και θεσμικούς εκπρόσωπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και από εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου και εταιριών ανακύκλωσης.

Ειδικά στην ενότητα «Απόβλητα στη Γεωργία και πρακτικές διαχείρισης τους στην Ελλάδα», επισημάνθηκε ότι στη χώρα μας αν και το πρόβλημα έχει πλέον καταγραφεί, δεν υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των αποβλήτων που προέρχονται από τη Γεωργία. «Ευρύτερα, ήδη καταγράφονται έντονες οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα και απαιτείται προσαρμογή όλων των τομέων παραγωγής στην κυκλική οικονομία, με μείωση και βελτιστοποίηση στη διαχείριση όλων των πόρων και τον αποβλήτων της παραγωγής, γεγονός που συνδέεται με την τεχνολογία και την καινοτομία», ανέφερε στην αρχική του εισήγηση ο Τάσος Ζάχος, Editor in Chief του FortuneGreece και συντονιστής της συζήτησης.

Οι Δημήτρης Μπριασούλης και Μιλτιάδης Χισκάκης από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών παρουσίασαν το πρόγραμμα LABELAGRIWASTE και αναφέρθηκαν στις πλαστικές αγροχημικές συσκευασίες που αποτελούν μια τις κυριότερες μορφές μόλυνσης, καθώς έως σήμερα οι κοινές πρακτικές απόρριψης των συσκευασιών αυτών περιλαμβάνουν την ταφή τους ή την ανεξέλεγκτη καύση τους, χωρίς να επιβάλλονται πρόστιμα, με αποτέλεσμα τη σημαντική μόλυνση εδαφών και υδροφόρου ορίζοντα, καθώς και την έκλυση χημικών αερίων, εξαιρετικά επιβαρυντικών για την υγεία. Το πρόγραμμα τους έχει ήδη εφαρμοστεί σε εγχώριο αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, με μετρήσιμα αποτελέσματα, όπως στην Ηλεία, και προέκυψε μετά από συνεργασία με περισσότερες από 17 ερευνητικούς ευρωπαϊκούς φορείς. Στόχος τους είναι να συμβάλουν στον σχεδιασμό ενός περιβαλλοντικά φιλικού και οικονομικά βιώσιμου μοντέλου διαχείρισης αυτών των συσκευασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Γιάννης Καρακόλης, χημικός μηχανικός, Διευθυντής Βορείου Ελλάδος της Polyeco Α.Ε., παρουσίασε το έργο της διαχείρισης των κενών ρυπασμένων συσκευασιών από φυτοφάρμακα, που είναι επικίνδυνα απόβλητα βάσει της σχετικής ΚΥΑ 13588/2006, έργο το οποίο εκτελεί η εταιρεία Polyeco A.E απολύτως επιτυχημένα στον δήμο Κομοτηνής από το 2014 εως και σήμερα. Συγκεκριμένα το έργο αυτό αφορά την συλλογή, μεταφορά και αξιοποίηση των επικινδύνων αυτών αποβλήτων στις πλήρως αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις της εταιρείας Polyeco A.E. στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Ο κ. Καρακόλης επισήμανε ότι η χώρα μας παραμένει ουραγός σε ζητήματα ενεργειακής αξιοποίησης των αποβλήτων και ότι το τριπλό ξέπλυμα που προτείνεται στις συσκευασίες φυτοφαρμάκων εγκυμονεί κινδύνους για τους αγρότες, αν δεν λαμβάνονται απαραιτήτως αυστηρά μέτρα ασφάλειας. Η ελληνική εταιρεία διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων Polyeco A.E. πρόσφατα εγκαινίασε και τη νέα, σύγχρονη εγκατάστασή της, εντός της βιομηχανικής περιοχής της Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη.

Εκπροσωπώντας τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος πρέπει να αναπτύξει περισσότερες πρωτοβουλίες στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, ο Μάνος Κυκριλής, Διευθυντής Μάρκετινγκ κ’ R&D στα Πλαστικά Κρήτης αναφέρθηκε στις δράσεις της δικής τους εταιρείας. «Η ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ πιστεύει πως η βιομηχανία πρέπει να συμβάλλει ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος» ανέφερε και πρόσθεσε ότι για τον σκοπό αυτό έχει εγκαταστήσει σύγχρονη μονάδα ανακύκλωσης πλαστικών που λειτουργεί στο εργοστάσιό της στο Ηράκλειο, με δυναμικότητα 6.500 τόνους το έτος.

Η μονάδα ανακυκλώνει αγροτικά, βιομηχανικά και αστικά πλαστικά απορρίμματα, δίδεται όμως μεγάλη έμφαση στα χρησιμοποιημένα πλαστικά θερμοκηπίων, τα οποία συγκεντρώνονται σε ειδικά κέντρα συλλογής που έχει δημιουργήσει η εταιρία στις κύριες θερμοκηπιακές περιοχές της Ελλάδος σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.

Συνολικά ανακυκλώνονται πάνω από 150.000 τόνοι πλαστικού από την εταιρεία που επενδύει για αυτό τον λόγο στην έρευνα και την καινοτομία, απασχολώντας πάνω από 200 επιστήμονες. Μέρος των ανακυκλωμένων υλικών χρησιμοποιούνται σε ορισμένα από τα προϊόντα της εταιρείας (π.χ. φύλλα για κοινές χρήσεις, φύλλα ενσίρωσης), ενώ τα υπόλοιπα προμηθεύουν εργοστάσια πλαστικών στην Ελλάδα για διάφορες χρήσεις (πλαστικές σακούλες, σωλήνες άρδευσης κλπ.).

Ο κ. Κυκριλής εξέθεσε το παράδειγμα της εταιρείας του και είπε πως λειτουργεί με ενέργεια που προέρχεται 100% από ΑΠΕ, ενώ έχει καθετοποιημένη παραγωγή και κάνει και ανακύκλωση. Υπενθύμισε ότι τα Πλαστικά Κρήτης από το ξεκίνημα της εταιρείας ασχολήθηκαν με το θέμα των πλαστικών αποβλήτων, πρόσθεσε ότι το κακό είναι ότι δεν υπάρχει επί της ουσίας νομοθετικό πλαίσιο, ενώ σημείωσε τέλος ότι ο αγρότης με ευχαρίστηση θα έκανε ανακύκλωση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

greenagenda

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.