Τι θα γίνει με ενοίκια Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, συντάξεις, επιστρεπτέα προκαταβολή, λιανεμπόριο

Τι θα γίνει με ενοίκια Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, συντάξεις, επιστρεπτέα προκαταβολή, λιανεμπόριο

Για τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης, η δικηγόρος και εργατολόγος, Άσπα Παπαθανασοπούλου και η δικηγόρος, Αριάδνη Νούκα.

Επιχειρήσεις που ήταν κλειστές μέχρι και την 11η Ιανουαρίου δε θα πληρώσουν ενοίκιο για τον μήνα αυτό. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που γλιτώνουν το νοίκι του Ιανουαρίου είναι το λιανεμπόριο, η εστίαση, οι επιχειρήσεις στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον τουρισμό και τις μεταφορές, τα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια.

Όπως υποστήριξε ο κ. Μουζάκης, οι εκμισθωτές των ακινήτων θα λάβουν 80% του μισθώματος από το κράτος. Ωστόσο αυτή η ρύθμιση δεν έχει έρθει ακόμα στη Βουλή.

Για τα νομικά πρόσωπα, αυτοί θα λάβουν 60% του μηνιαίου μισθώματος.

Τον Φεβρουάριο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν από το κράτος το 60% του μισθώματος.

Σύμφωνα με την κυρία Παπαθανασοπούλου, οι πληρωμές των συντάξεων θα γίνουν από την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου μέχρι και την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΜΚΑ.

Για τις αναστολές των δανείων, η κυρία Νούκα υποστήριξε ότι ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να κάνει αίτημα στην τράπεζα και να ζητήσει αναστολή μέρους ή ολόκληρης της δόσης εφόσον αποδεικνύει ότι έχει μείωση των εισοδημάτων του.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή, οι αιτήσεις γίνονται μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Δικαιούχοι είναι όσοι είχαν πτώση τζίρου το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020.

Για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης που εφαρμόζονται ή πρόκειται να εφαρμοστούν μίλησε ο Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης.

Όπως είπε, «δεν υπάρχει κανένα μέτρο, ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη λειτουργία των καταστημάτων».

«Το λιανεμπόριο δεν μπορεί να ανοιγοκλείνει, δεν μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην των επιχειρηματιών, ούτε είναι δυνατόν οι υγειονομικοί επιστήμονες να αποφασίζουν ποιος και πότε θα κλείσει», συμπλήρωσε.

«Κάποιοι παίρνουν αυθαίρετα αποφάσεις από την ασφάλεια του γραφείου τους χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους την πραγματική κατάσταση», κατέληξε.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.