Υπουργείο Υγείας: Συστάσεις για την προστασία του πληθυσμού από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Υπουργείο Υγείας: Συστάσεις για την προστασία του πληθυσμού από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Στα μέτρα ατομικής προφύλαξης από τα κουνούπια εφιστά την προσοχή το υπουργείο Υγείας με αφορμή τα νέα περιστατικά του ιού του Δυτικού Νείλου, που κατεγράφησαν την τελευταία εβδομάδα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιατρικός Σύλλογος ο οποίος εφιστά την προσοχή στα μέτρα ατομικής προφύλαξης από τα κουνούπια.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει πλέον εγκατασταθεί στην Ελλάδα και περιστατικά της νόσου αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα καθ’ όλη τη διάρκεια της κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Την ίδια στιγμή βάση της διεθνής βιβλιογραφία, ο ιός παρουσιάζει ενδημικότητα με εποχικές εξάρσεις και συχνά απρόβλεπτη γεωγραφική εξάπλωση.

Ο ιός μεταδίδεται μεταξύ των πτηνών μέσω δήγματος μολυσμένων κουνουπιών, τα οποία μπορούν να μολύνουν, παρεμπιπτόντως, ανθρώπους και άλλα θηλαστικά. Οι άνθρωποι θεωρούνται αδιέξοδοι ξενιστές (“dead-end hosts”) της νόσου και δεν συμμετέχουν στην αλυσίδα μετάδοσης.

Η πλειοψηφία των ατόμων, που μολύνονται από τον ιό, δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Συνιστώμενα μέτρα προστασίας των πολιτών

Με στόχο την προφύλαξή σας από τα κουνούπια, το ΥΥ συνιστά:

  • Χρησιμοποιείτεεγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματοςκαι περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης)
  • Τοποθετήστε στις σε παράθυρα και πόρτεςαντικουνουπικά πλεγμάτα(σήτες) και χρησιμοποιείστε κουνουπιέρες, ανεμιστήρες ή κλιματιστικά.
  • Απομακρύνετε τοστάσιμο νερόαπό λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές, μέσα και έξω από το σπίτι σας, στα μπαλκόνια, στην αυλή, στο χωράφι σας (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση των κουνουπιών).
  • Αποφύγετεκούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών, πότισμα των φυτών κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες.
  • Κατά το δυνατό καλύψτε το σώμα σας με κατάλληλα ενδύματα που προστατεύουν το σώμα.
  • Εξασφαλίστε την τήρηση τωνμέτρων ατομικής προστασίαςειδικά από τους ηλικιωμένους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς και κάθε άλλο άτομο δεν είναι ικανό για την προσωπική του φροντίδα.

Οι Επιτροπές και οι Ομάδες Εργασίας είναι σε διαρκή εγρήγορση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν και βρίσκονται σε διαρκή επαφή και συνεργασία με Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς φορείς όπως το ECDC και ο ΠΟΥ.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.