Χαιρετισμός Δημάρχου Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη, στην εκδήλωση της ΝΔ στο Ωραιόκαστρο

Χαιρετισμός Δημάρχου Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη, στην εκδήλωση της ΝΔ στο Ωραιόκαστρο

Με αφορμή την έναρξη της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η Νέα Δημοκρατία θα πραγματοποιήσει μια σειρά εκδηλώσεων σε νομούς της Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με στόχο την συνέχιση του διαλόγου που ξεκίνησε πριν το 14ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος και την ανάδειξη του έργου της κυβέρνησης σε κάθε τομέα.

Σήμερα Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022  2ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου

Θέμα: “Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μοχλός ανάπτυξης για τη χώρα και τους πολίτες”

Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης, ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών & Οργάνωσης Μιχάλης Σταυριανουδάκης και η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, αρμόδια για θέματα δημόσιας υγείας & κοινωνικής αλληλεγγύης Μελίνα-Μαρία Δερμεντζοπούλου.

Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο οργανωτικός γραμματέας τοπικής αυτοδιοίκησης και διαχείρισης κρίσεων ΝΔ Μένιος Κορομηλάς.

Την εκδήλωση διοργανώνει η γραμματεία τοπικής αυτοδιοίκησης & διαχείρισης κρίσεων.

Χαιρετισμός Δημάρχου Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη, στην εκδήλωση της ΝΔ στο Ωραιόκαστρο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Φίλες και φίλοι, Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Θέλω να σας καλωσορίσω όλους στον Δήμο Ωραιοκάστρου, Είναι τιμή μου να έχω την ευκαιρία να σας υποδεχθώ στον τόπο μας, στο πλαίσιο μιας πολύ επίκαιρης συζήτησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις ευκαιρίες που αυτή μπορεί να αξιοποιήσει για να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης, αλλά και τις σύνθετες προκλήσεις που συνεχίζει να αντιμετωπίζει σήμερα. Για να είμαστε ειλικρινείς, μόνο αν όλοι μας βάλουμε πλάτη στην υπέρβαση των προβλημάτων και των προκλήσεων μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα ότι όντως η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μπορέσει να παίξει αυτόν τον ρόλο. Τα τελευταία τρία χρόνια μόνο κανονικά δεν μπορεί να τα χαρακτηρίσει κάποιος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς γνωστές παθογένειες οξύνθηκαν από απρόβλεπτες εξωτερικές απειλές:

 μία πανδημία που όμοιά της είχε να δει ανθρωπότητα από τον προηγούμενο αιώνα και  έναν πόλεμο που μετά από πολλά χρόνια ξέσπασε και πάλι σε ευρωπαϊκό έδαφος, διαλύοντας έτσι γεωπολιτικές αυταπάτες δεκαετιών που μέχρι πρόσφατα κυριαρχούσαν στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό. Πρωτοβουλίες στήριξης βεβαίως και ελήφθησαν, όμως οι τοπικές κοινωνίες πιέστηκαν πολύ και συνεχίζουν να πιέζονται από τις τρέχουσες δυσμενείς συγκυρίες, με επίκεντρο το τεράστιο κόστος της ενέργειας που μας επιβαρύνει και δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία μας.

Ο χειμώνας προδιαγράφεται εξαιρετικά δύσκολος και διεκδικούμε τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο έργο μας ενώπιον των δημοτών μας. Τώρα όσο ποτέ άλλοτε οφείλουμε όλοι μαζί να εργαστούμε για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με αυξημένες διοικητικές αρμοδιότητες, αλλά και αυξημένους χρηματοδοτικούς πόρους, ευέλικτη και σύγχρονη, που θα προάγει τη βιωσιμότητα και θα αναβαθμίζει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών. Κεντρικό πρόβλημα σε αυτήν την προοπτική είναι τα γραφειοκρατικά εμπόδια που χωρίζουν χρονικά τον σχεδιασμό μιας πρωτοβουλίας από την υλοποίηση και την είσπραξή του τελικού οφέλους από τους πολίτες. Χρειαζόμαστε περαιτέρω απλοποίηση διαδικασιών και κατάργηση των επικαλύψεων αρμοδιοτήτων που προκαλούν σοβαρές καθυστερήσεις στην λειτουργία των Δήμων.

Χρειαζόμαστε, επιπλέον, περισσότερους και καλύτερους ανθρώπινους πόρους, διότι η αξιοποίηση της χρηματοδότησης προϋποθέτει ακολούθως καταρτισμένο στελεχιακό δυναμικό που να μπορεί να υλοποιεί τις πρωτοβουλίες των εκλεγμένων Δημοτικών Αρχών. Αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες οφείλουν να εκπαιδεύονται και να επικαιροποιούν τις δεξιότητές τους, ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόζουν καλές και αποτελεσματικές υπηρεσιακές πρακτικές. Στόχος μας πρέπει είναι η παραγωγή έργου για λογαριασμό των δημοτών και όχι η τυπολατρική προσκόλληση σε άκαμπτες εσωτερικές διαδικασίες που πολύ λίγο ενδιαφέρουν τους πολίτες. Είναι επίσης σημαντικό η Πολιτεία να στηρίζει τους Δήμους, όχι με οριζόντιες πολιτικές ενός μεγέθους, αλλά να προσαρμόζει όσο είναι δυνατό τα εργαλεία πολιτικής της στις κατά τόπους ιδιαιτερότητες και ανάγκες.

Ο Δήμος Ωραιοκάστρου, λόγου χάρη, συνδυάζει αστικά, ημιαστικά και αγροτικά χαρακτηριστικά πράγμα που σημαίνει ότι διαφορετικά μοντέλα ανάπτυξης πρέπει να προβλεφθούν και να συνυπάρξουν αρμονικά σε ένα ενιαίο μείγμα πολιτικής. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει τον καταλυτικό ρόλο που όλοι της επιφυλάσσουμε, Αν διαθέτουμε την πολιτική βούληση να αλλάξουμε Αν εκσυγχρονίζουμε συνεχώς τις πρακτικές μας και Αν Πολιτεία, Δήμοι και Περιφέρειες διατηρούν αγαστή συνεργασία μεταξύ τους.

Είμαι βέβαιος ότι η συζήτηση θα είναι γόνιμη με χρήσιμα για όλους μας συμπεράσματα. Σας ευχαριστώ.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.