Ωραιόκαστρο «Αλληλεγγύη – Ανατροπή» : Στην κατασκευή του αποχετευτικού έλειπε μόνο η υπογραφή – Βασικά ερωτήματα

Ωραιόκαστρο «Αλληλεγγύη – Ανατροπή» : Στην κατασκευή του αποχετευτικού έλειπε μόνο η υπογραφή – Βασικά ερωτήματα

Χαιρετίζουμε την εκκίνηση της υλοποίησης τουΈργου αποχέτευσης οικισμών Μεσαίου και Νέας Φιλαδέλφειας καθώς αποτελεί ένα έργο ανάπτυξης για τον τόπο και ειδικά για μία Δημοτική Ενότητα όπως της Καλλιθέας, που έχει σοβαρές ελλείψεις από τέτοιου είδους υποδομές.

Με αφορμή το Δελτίο τύπου του Δήμου Ωραιοκάστρου στις 14-01-2022 με θέμα : Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης σε Ν. Φιλαδέλφεια και Μεσαίου, ως Δημοτική Παράταξη θέλουμε μα σταθούμε σε κάποια βασικά σημεία ότι αφορούν τα συνεχιζόμενα έργα που είχαν ενταχθεί κατά την προηγούμενη θητεία στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ».

Στο Δελτίο τύπου δεν γίνεται καμία αναφορά ότι το εν λόγω έργο ήταν ενταγμένο στο Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και το μόνο που έλειπε ήταν η υπογραφή της σύμβασης ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του.

Τεχνηέντως παρουσιάζεται στο Δελτίο τύπου ως νέο έργο, που εξυπηρετεί μικροπολιτικά παιχνίδια και μόνον. Καμία αναφορά στην συνέχιση του έργου – Καμία αναφορά στην εξ’αρχής ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ.

Για αυτό τον λόγο υπενθυμίζουμε στους συνδημότες μας ορισμένα πράγματα για το

«Έργο αποχέτευσης οικισμών Μεσαίου και Νέας Φιλαδέλφειας διευρυμένου Δήμου Ωραιοκάστρου» στον Άξονα Προτεραιότητας «Βελτίωση των βασικών περιβαλλοντικών υποδομών και ιδίως αυτών της επεξεργασίας των λυμάτων»:

ΠΡΩΤΟΝ πρόκειται για έργο πλήρως ενταγμένο στο πλαίσιο της Πρόσκλησης II του προηγούμενου Προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» 4.730.229,13 ευρώ και αποπληρώνεται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Εσωτερικών.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ τι γίνεται Δήμαρχε με το «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» ;

Σε σχετικό άρθρο της Δημοτικής μας Παράταξης στις 14-04-2021 ζητούσαμε δημόσια από τον Δήμαρχο να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο τι γίνεται επιτέλους με την χρηματοδότηση των έργων του Δήμου μας μέσω του νεοφερμένου προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» λόγω της κατάργησης του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ .

Στην επίμαχη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Κος Πέτσας απέφυγε να απαντήσει εάν το καταργηθέν πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» -από τον τέως υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, πλέον θα θεωρείται ενιαία συνέχεια ως προς τα κριτήρια κατανομής χρηματοδότησης με το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Ενώ παράλληλα , μίλησε για «προτεραιοποίηση» των έργων από τους Δημάρχους(!)

 

Ως Δημοτική παράταξη είχαμε έντονες ανησυχίες εξ αρχής και αναδείξαμε την ενδεχόμενα αρνητική εξέλιξη ως προς την χρηματοδότηση των έργων, που σηματοδοτεί η κατάργηση του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Και ενώ παίρναμε διαβεβαιώσεις ότι το καταργηθέν πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» από τον τέως υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, ότι θα θεωρείται ενιαίο ως προς τα κριτήρια κατανομής χρηματοδότησης σήμερα μαθαίνουμε από σχετική αρθρογραφία ότι ΔΕΝ ισχύει κάτι τέτοιο.

Τι θα γίνει με τους δήμους που είχαν προλάβει να εντάξουν έργα στο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» όπως ο δικός μας, Δήμος Ωραιοκάστρου;

Συνεχίζεται η χρηματοδότησή των έργων από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» όπως είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη διοίκηση ;

Εάν αυτό δεν ισχύει, τότε τινάζεται στον αέρα ο προγραμματισμός των Δήμων που είχαν ολοκληρώσει σχετικές μελέτες.

Θα πρέπει να ενημερωθούν οι Δημότες και το Δημοτικό Συμβούλιο ποιες είναι οι προτεραιότητεςτων έργων του Δήμου Ωραιοκάστρου (όπως ειπώθηκεδια στόματος κ.Πέτσα) και ποια είναι αυτά τα οποία θα απενταχθούνκαι δυστυχώς δεν θα ολοκληρωθούν ποτέ;

Πρέπει να γνωρίζουν οι Πολίτες Ωραιοκάστρου τι θα δουν στο τέλος αυτής της τετραετίας από τις ώριμες μελέτες που παρέλαβε και εναπόθεσε στον πάγο η σημερινή διοίκηση Τσακίρη.

ΔΚΠΩ «Αλληλεγγύη – Ανατροπή»

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.