Ωραιόκαστρο: Συνεταιρισμός ετοιμάζεται για τα λατομεία στο Μεσαίο ενώ ο Π.Π.Σ.Ω αγωνίζεται με προσωπικό κόστος

Ωραιόκαστρο: Συνεταιρισμό ετοιμάζεται για τα λατομεία στο Μεσαίο ενώ ο Π.Π.Σ.Ω αγωνίζεται με προσωπικό κόστος

Πληροφορηθήκαμε μέσω της Διαύγειας ότι εκδώσατε την υπ’ αριθμ. 62843π.ε./27.1.2021 πράξη για τη συγκρότηση Επιτροπής Εγκατάστασης του Εργασιακού Παραγωγικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης (ΣΥΝ.Π.Ε.) «Η ΝΙΚΗ» σε μισθωμένη δημόσια έκταση, εμβαδού 250,381 στρ., στη λατομική περιοχή της Τ.Κ. Μεσαίου, Δ.Ε. Καλλιθέας, Δ. Ωραιοκάστρου, Π.Ε. Θεσ/νίκης (ΑΒΛ65).

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε, καθώς το γνωρίζετε ήδη, ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση ο Σύλλογός μας, από κοινού με άλλους 15 συλλόγους και περισσότερους από 150 κατοίκους της περιοχής του Ωραιοκάστρου, έχουμε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση, μεταξύ άλλων, της απόφασής σας για την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) σχετικά με την εκμετάλλευση λατομείου αδρανών υλικών από το συγκεκριμένο Συνεταιρισμό στην ανωτέρω έκταση. Δεδομένου ότι η αίτησή μας συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 8.7.2020 και αναμένεται η έκδοση απόφασης, είναι τουλάχιστον ανεξήγητη η σπουδή να συγκροτηθεί τώρα, παραμονές της έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ, η συγκεκριμένη επιτροπή, το έργο της οποίας συνίσταται, σύμφωνα με την ίδια την απόφασή σας, στην παράδοση του χώρου στο συγκεκριμένο Συνεταιρισμό, με σοβαρό κίνδυνο δημιουργίας πραγματικών καταστάσεων (π.χ. κοπή δένδρων) οι οποίες λόγω της φύσης τους δεν θα μπορούν να ανατραπούν εφόσον ακυρωθεί η ΑΕΠΟ. Και όλα αυτά ενώ γνωρίζετε ότι στην περίπτωση αυτή η ακύρωση της ΑΕΠΟ θα συμπαρασύρει και όλες τις μεταγενέστερες πράξεις.

Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου

Για τους λόγους αυτούς, ζητούμε να ανασταλεί η εγκατάσταση του προαναφερθέντος Συνεταιρισμού στην ανωτέρω δημόσια έκταση έως την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σας δηλώνουμε επίσης ότι επιφυλασσόμαστε για την αναζήτηση κάθε είδους ευθυνών σε περίπτωση κατά την οποία από σήμερα και έως την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ δημιουργηθούν μη αναστρέψιμες πραγματικές καταστάσεις στο συγκεκριμένο χώρο.

Ο πρόεδρος του Π.Π.Σ.Ω. κ. Χατζηγεωργίου Γιώργος δήλωσε στο oraiokastro24: Οπως ειναι γνωστο ο  Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου προσέφυγε μπροστάρης εν ονόματι όλης της κοινωνίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της έγκρισης της ΑΕΠΟ και της λειτουργίας των λατομείων του Μεσαίου. Από αυτή την υπόθεση επωμίστηκε ένα οικονομικό χρέος πέρα από τα μέτρα του, το οποίο παλεύει να φέρει σε πέρας. Πέρα από την πρώτη ενίσχυση από τους Συλλόγους του Δήμου, όπως είχε συμφωνηθεί, η οποία δεν κάλυψε ούτε το μισό χρέος, αφέθηκε μόνος να αποπληρώσει το ποσό. Αυτή τη στιγμή διεξάγει λαχειοφόρο αγορά για να συγκεντρώσει το ποσό.

Όλα αυτά αποδεικνύουν στην πράξη τη θέση μας για τα λατομεία και την λειτουργία τους σε οικιστικές ζώνες. Αποδεικνύουν ότι με αυταπάρνηση φέρνουμε σε πέρας τις υποχρεώσεις μας και, καμιά φορά, τις υπερβαίνουμε.
Ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου, λοιπόν, στο ουσιαστικό και περιβαλλοντικό σκέλος, απαντά ότι είναι παρών και αγωνίζεται στα δικαστήρια και οπου αλλου χρειασθεί,  για να αποτρέψει νέα λατομεία δίπλα στα σπίτια μας. Πράγμα που δείχνει έμπρακτα τη θέση του στο ζήτημα.
Είμαστε εδώ για τους κατοίκους όλου του Δήμου αδιαιρέτως σαν πρωτογενής και συμμετοχικός οργανισμός καλλιέργειας οικολογικής κουλτούρας και παραγωγής τοπικών περιβαλλοντικών πολιτικών.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.