Ωραιόκαστρο: Τι συμβαίνει με το επικίνδυνο νερό στη Μυγδονία

Ωραιόκαστρο: Τι συμβαίνει με το επικίνδυνο νερό στη Μυγδονία

ΔΕΥΑΩ: Διευκρινίσεις σχετικά με το νερό στην Δ.Ε. Μυγδονίας

Από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ωραιοκάστρου (ΔΕΥΑΩ)σημειώνεται σε  συνέχεια δημοσιευμάτων  όσον αφορά το θέματων νιτρικών σε περιοχές του Δήμου Ωραιοκάστρου, συγκεκριμένα στο  Μελισσοχώρι  και τη  Λητή τα εξής:

Το δείγμα που αναφέρεται στην περιοχή «ΞερήΒρύση» Μελισσοχωρίου υδροδοτεί την περιοχή του Σκάρα και συγκεκριμένα από το γεφύρι τουΑγίουΕυσταθίουκαι εκατέρωθεντουδρόμουΜελισσοχωρίου – Λητής, γιατοοποίουπάρχειανακοίνωσηκαι  ενημέρωσητωνκατοίκωνγιαμηκαταλληλότητα προς πόσηκαι  μαγείρεμα.

Όσον  αφορά  τον  υπόλοιπο  οικισμό  του  Μελισοχωρίου  υδροδοτείται  από  τη  δεξαμενή  της  Σταμ  Πέτρα  και  έχει  κατάλληλο  νερό. Σχετική ανακοίνωση έγινε ήδη τον Δεκέμβριο του 2021 και η καταλληλότητα τουνερούπροκύπτειαπό τις τακτικέςαναλύσειςπουπραγματοποιούνται και δημοσιεύονται.

Το δείγμα που αναφέρεται για την περιοχή  «Συγκρότημα  Καμάρη» και  βρίσκεται στη Λητή, υπάρχει ανακοίνωση και ενημέρωση των κατοίκων για μη καταλληλότητα προς πόση και μαγείρεμα.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι η καταλληλότητα του νερού είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο, περίπλοκο και χρόνιο ζήτημα το οποίο μας απασχολεί και στόχο έχουμε να κάνουμε ενέργειες, ώστε οι δημότες να έχουν στη διάθεσή τους καθαρό και πόσιμο νερό.

Ήδη έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς από την ανάληψη των καθηκόντων μας, το 2019, ως σήμερα πετύχαμε να υδροδοτούνται με καθαρό και πόσιμο νερό οι περιοχές της Δ.Ε. Καλλιθέας, ο Δρυμός και σχεδόν ολόκληρο το Μελισσοχώρι. Συντάσσουμε μελέτες, ώστε να ολοκληρωθεί η ενοποίηση του δικτύου ύδρευσης στη Μυγδονία για να έχουν καθαρό νερό και οι κάτοικοι της Λητής.

Η  Δ.Ε.Υ.Α.Ω.  μελετάει  τεχνικές  λύσεις  και  βρίσκεται  σε  διαδικασία  να  σύναψης σύμβασης  με  το  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο  προς  αποκατάσταση των  προβλημάτων.

Οριστική  λύση  θα  δοθεί  από  την  συνεργασία  με  την  ΕΥΑΘ, με την οποία υπογράφηκε σχετικό Μνημόνιο τον περασμένο Μάιο.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΕΥΑΘ Α.Ε., Δήμου Ωραιοκάστρου και ΔΕΥΑΩ περιλαμβάνει σειρά έργων που αφορούν στο εσωτερικό και το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης της περιοχής Ωραιοκάστρου, έργα τα οποία αφενός θα βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον κεντρικό δήμο καλύπτοντας σημερινές και μελλοντικές ανάγκες του και, αφετέρου, θα υδροδοτήσουν επιτέλους και νέες περιοχές, του Δρυμού, της Λητής και του Μελισσοχωρίου με υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό. Με τον τρόπο αυτό πρόκειται να δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα της ποιότητας νερού στη Δημοτική Ενότητα Μυγδονίας.

Συγκεκριμένα, θα κατασκευαστούν τέσσερις νέες δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 7.200 κ.μ., πέντε καταθλιπτικοί αγωγοί μεταφοράς νερού μήκους 9,5 χλμ. περίπου κι ένας βαρυτικός υπό πίεση αγωγός μήκους 1,8 χλμ., μαζί με σειρά άλλων μικρότερων έργων σύνδεσης των επιμέρους υδροδοτικών εγκαταστάσεων.

Παράλληλα, θα κατασκευαστεί νέο εσωτερικό δίκτυο στην Κοινότητα Ωραιοκάστρου μήκους περίπου 80 χλμ., με βάση τις υψομετρικές διαφορές και τις απαιτήσεις πίεσης των κατοικιών ανά περιοχή. Ο προϋπολογισμός των έργων εκτιμάται στα 12 εκατ. ευρώ.

Τέλος, οι  αναλύσεις  νερού διενεργούνται  από  πιστοποιημένο  εργαστήριο και  αναρτώνται στην   σελίδα   www.ydor.edeya.gr, ενώ οι κάτοικοι ενημερώνονται από ανακοινώσεις της ΔΕΥΑΩ για την καταλληλότητα του νερού.

Τι λένε οι πολίτες:

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.