Ωραιόκαστρο: Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την ημέρα της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ωραιόκαστρο: Εκδηλώσεις μνήμης και δράσεις τιμά την επέτειο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Με εκδηλώσεις μνήμης και συμβολικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 15 ως τις 19 Μαΐου ο Δήμος Ωραιοκάστρου τιμά την επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Οι εκδηλώσεις και οι δράσεις

  • Κατά μήκος της κεντρικής οδού Θεσσαλονίκης, στο Δημαρχείο και στα δημοτικά κτίρια στις Δημοτικές Ενότητες Ωραιοκάστρου, Καλλιθέας και Μυγδονίας θα αναρτηθούν ελληνικές σημαίες και σημαίες του Πόντου. Ανήμερα της 19ης Μαΐου οι σημαίες στο Δημαρχείο και στα δημοτικά κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες.

  • Στο πάρκο όπου βρίσκεται το Μνημείο για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, απέναντι από το Δημαρχείο Ωραιοκάστρου, θα γίνει φύτευση θάμνων που θα σχηματίζουν το γράμμα «G», το αρχικό γράμμα της λέξης Genocide (= Γενοκτονία).

  • Από την Παρασκευή ως και την Τετάρτη, 14 ως και 19 Μαΐου 2021, το Δημαρχείο Ωραιοκάστρου θα είναι φωταγωγημένο με κόκκινο χρώμα (συμβολίζει το αίμα των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας).

  • Στην ιστοσελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου (www.oraiokastro.gr) και στην επίσημη σελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου στο Facebook (https://www.facebook.com/MunicipalityOraiokastro) θα αναρτηθούν τέσσερα βίντεο με διαλέξεις για την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού που δημιούργησε η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN TV.

  • Το Σάββατο, 15 Μαΐου 2021, στις 7 το απόγευμα, σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης στο χώρο του Μνημείου Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού. Μπροστά από το μνημείο θα τοποθετηθούν αναμμένα κεριά που θα σχηματίζουν τον αριθμό 102, με αφορμή την 102η επέτειο της Γενοκτονίας. Με τη συνοδεία ποντιακής λύρας θα ηχήσουν ποντιακοί θρήνοι και συμβολικά θα αφεθούν στον ουρανό μπαλόνια χρώματος μαύρου και κόκκινου. Κατά την εκδήλωση οι σημαίες στο Δημαρχείο θα κυματίζουν μεσίστιες.

  • Την Κυριακή, 16 Μαΐου 2021, στις 9 το πρωί θα τελεστεί Επίσημη Δοξολογία στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στη συνέχεια στο Μνημείο Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και θα μοιραστούν κόλλυβα. Αντίστοιχα, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας στους ιερούς ναούς σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου Ωραιοκάστρου.

  • Την Τρίτη, 18 Μαΐου 2021, θα συνέλθει το Δημοτικό Συμβούλιο Ωραιοκάστρου και θα τεθεί προς ψήφιση Ψήφισμα για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.