Άγιος Φανούριος ο Μεγαλομάρτυρας – Ζωντανά Όρθρος & Πανηγυρική Θεία Λειτουργία

Άγιος Φανούριος ο Μεγαλομάρτυρας –
Ζωντανά  Όρθρος & Πανηγυρική Θεία Λειτουργία

Τα συγκλονιστικά θαύματα και η Φανουρόπιτα

Άγιος Φανούριος: Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Φανούριος έγινε γνωστός στην Ορθοδοξία όταν – Θεία Προνοία – φανερώθηκε η εικόνα του μέσα σε ερείπια γκρεμισμένης παμπάλαιης εκκλησίας στην Ρόδο την οποία αγνοούσαν όλοι, όταν θέλησαν οι τότε κυρίαρχοι του ελλληνικού μας νησιού να επισκευάσουν τα τείχη κατά τον 15ο αιώνα!

Η ΦΑΝΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ
Τότε, μέσα σε εκείνα τα ερείπια, βρέθηκαν πολλές εικόνες, όλες φθαρμένες, εκτός από μία που ήταν σε τόσο άριστη ανεξήγητα κατάσταση, που λες και είχε αγιοργραφηθεί εκείνη τη στιγμήκαι η οποία σώζεται ως σήμερα στη Ρόδο.

Στη μέση παρίστανε ένα παλικάρι, νεαρό στρατιωτικό, που κρατούσε στο δεξί του χέρι σταυρό, πάνω από τον οποίο έκαιγε λαμπάδα, ενώ γύρω ιστορούνταν τα μαρτύρια του άγνωστου μέχρι τότε Αγίου, σε 12 παραστάσεις!

ΤΑ 12 ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ
Σε αυτές τις παραστάσεις ο Άγιος Μεγαλομάρτυς του Χριστού μας παρουσιαζόταν φρουρούμενος ναδικάζεται από τον ηγεμόνα, να χτυπιέται από στρατιώτες με πέτρες στο στόμα και το κεφάλι, να μαστιγώνεται απλωμένος κατά γης, να γδέρνεται με σιδερένια νύχια στο σώμα, να είναι κλεισμένος στη φυλακή, να βασανίζεται μπροστά στον άπιστο ηγεμόνα, να καίεται στα μέλη του σώματος με αναμμένες λαμπάδες, να είναι δεμένος σε μάγγανο και να βασανίζεται, να βρίσκεται ανάμεσα σε θηρία αβλαβής, νακαταπλακώνεται από μεγάλο λίθο, να είναι μέσα σε ειδωλολατρικό ναό βαστάζοντας στις παλάμες του αναμμένα κάρβουνα και ο διάβολος να δραπετεύει στον αέρα θρηνώντας και να στέκεται τέλος ο Άγιοςμέσα σε ένα καμίνι φωτιάς έχοντας υψωμένα τα χέρια σε σχήμα δεήσεως!

Το δε όνομά του ήταν γραμμένο με ελληνικά γράμματα: Άγιος Φανούριος! Την δε μνήμη του εορτάζει η Ορθόδοξη Εκκλησία μας στις 27 Αυγούστου!

ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ
Λίγο αργότερα από την εύρεση-φανέρωση της Εικόνας του, χτίστηκε ένας μικρός Ναός στο μέρος εκείνο της Ρόδου, της οποίας ο Άγιος Φανούριος αποτελεί προστάτη και εκεί έμελλε να φτάσουν αλυσοδεμένοι τρεις Ιερείς από την Κρήτη, οι οποίοι δια τον φόβο των Βενετών κατακτητών της μεγαλονήσου και την διώξη της Ορθοδοξίας, είχαν πάει να χειροτονηθούν στα Κύθηρα. Κατά την επιστροφή όμως τους έπιασαν Αγαρηνοί και τους πούλησαν σκλάβους στους Τούρκους της Ρόδου. Εκεί και οι τρεις ακούγοντας πρώτη φορά για τον Άγιο Φανούριο, με την πρώτη ευκαιρία πήγαν και δεήθηκαν με δάκρυα μπροστά στην εικόνα του για να τους ελευθερώσει, σε μια στιγμή που τους είχαν στείλει για διάφορες δουλειές οι Τούρκοι δυνάστες.

Πράγματι ο Άγιος Φανούριος ο Μεγαλομάρτυς, έσπευσε αμέσως στον ύπνο των τριών Τούρκων που τους είχαν στη δούλεψή τους και τους ζήτησε να τους αφήσουν ελεύθερους.

Οι Τούρκοι όμως τους πέρασαν αλυσίδες και τους φερόταν πολύ χειρότερα, νομίζοντας πως εκείνος ο Στρατιωτικός που είδαν ήταν απλά ένα όνειρο…

Ο Άγιος όμως ξαναπήγε στον ύπνο τους και τους απείλησε με δεινά, εάν δεν τον άκουγαν.

Οι Τούρκοι συνέχισαν τα δικά τους και τότε τυφλώθηκαν και άρχισαν να έχουν φοβερούς πόνους στο σώμα τους και οι ίδιοι και άλλα μέλη των οικογενειών τους!

Τότε θυμήθηκαν τι είχε συμβεί και ζήτησαν συγχώρεση από τους σκλάβους Ιερείς, παρακαλώντας τους να τους σώσουν και να τους θεραπεύσουν.

Όντως οι Ιερείς προσευχήθηκαν και έτσι φανερώθηκε για μια ακόμη φορά ο Άγιος Φανούριος στον ύπνο των Τούρκων και τους είπε πως για να τους θεραπεύσει, πρέπει να στείλουν ο καθένας από ένα γράμμα ελευθέρωσης των Ιερέων μπροστά στην εικόνα του, εκεί στη Ρόδο, όπως και έγινε…

Οι Ιερείς συγκλονισμένοι από το μεγάλο θαύμα, έφτιαξαν ένα αντίγραφο της ευρεθείσας εικόνα του Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου και το πήραν στην Κρήτη, διαδίδοντας το όνομα και την εν Χριστώ θαυματουργή Χάρη του Αγίου!

Ο ΑΓΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ ΠΟΥ ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ
Ο Άγιος Φανούριος φανερώνει βοήθεια σε ό,τι του ζητήσουν οι Χριστιανοί, με τη μεγάλη χάρη και παρρησία που έχει προς τον Χριστό, λόγω των μεγάλων και φοβερών μαρτυρίων που πέρασε ομολογώντας την αληθινή Πίστη, όπως και τόσοι άλλοι Άγιοι!

Φανερώνει ιδιαίτερα δε πράγματα που έχουμε χάσει, εργασία σε ανέργους, θεραπείες και δίδει κάθε είδους βοήθεια στους Πιστούς προς δόξα Χριστού!

Μάλιστα οι πιστοί του τάζουν Φανουρόπιτα, η οποία διαβάζεται και ευλογείται από Ιερέα και μοιράζεται έπειτα στον κόσμο από την κοπέλα ή κυρία που την έχει φτιάξει, είτε σαν απόδειξη ευχαριστίας προς τον Άγιο για κάποιο θαύμα του, είτε ως ικεσία για γρήγορη παρέμβασή του, εννοείται για καλό πάντα σκοπό.

Άλλοι πάλι του τάζουν λαμπάδα, σαν εκείνη που καίει στην ευρεθείσα εικόνα του στη Ρόδο!

Ενώ πολλοί κάνουν παράλληλα και το σπουδαιότερο και το ωφελιμότερο όλων: το να Εξομολογηθούνδηλαδή τις αμαρτίες τους σε Ιερέα του Ναού του Αγίου Φανουρίου ή αλλού, ερχόμενοι και πάλι στον καλό δρόμο και γινόμενοι φίλοι και με τον ταχύτατο Άγιο και με τον ίδιο τον Παντοδύναμο Θεό, που τόσο θαυμαστά δοξάζει στη γη τους Αγίους, που δόξασαν το Άγιο Όνομά Του: «τους δοξάσαντάς με αντιδοξάσω”! Διότι «θαυμαστός ο Θεός εν τοις Αγίοις Αυτού”!

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.