Άρχισαν οι καταθέσεις μισθών Ιεραρχών σε νοσοκομεία – Τι είπε ο Ναυπάκτου για την Μ. Εβδομάδα

Άρχισαν οι καταθέσεις μισθών Ιεραρχών σε νοσοκομεία – Τι είπε ο Ναυπάκτου για την Μ. Εβδομάδα

Τον μηνιαίο μισθό τους, που ανέρχεται σε 2.210 ευρώ, αρχίζουν να καταθέτουν στα δημόσια νοσοκομεία   μετά το σχετικό κάλεσμα της Διαρκούς  ώστε να ενισχυθεί το ΕΣΥ εν μέσω της πανδημίας και ως μία συμβολική κίνηση από την πλευρά της Εκκλησίας.

Τι είπε ο Ναυπάκτου για την Μ. Εβδομάδα, τον κορονοϊό και την Πολιτεία

 Στην εκπομπή “Χωρίς Χρώμα” στο High TV καλεσμένος ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου κ. Ιερόθεος σε μια συζήτηση για την πανδημία του κορονοιού που πλήττει την χώρα μας, τα μέτρα, τις επιπτώσεις αλλά και την στάση της Εκκλησίας στην μεγάλη υγειονομική κρίση.

Μέσα από ένα διάλογο ο Γιώργος Βαθιώτης με τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο σχολιάζουν την αναστολή των λειτουργιών, αν η εκκλησία είναι αδιαπραγμάτευτη, αν τα μέτρα δοκιμάζουν τη σχέση εκκλησίας- πολιτείας, το αίσθημα του Έλληνα την Μ. Εβδομάδα με λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών, τι προσέχουμε “μένοντας σπίτι”, την μεγάλη πανδημία από τη νέα μορφή κορονοιού – Covid 19, την πρόληψη, την ψυχραιμία όλων δίνοντας διαφωτιστικές συμβουλές στους συνανθρώπους μας.

Μια κοινωνική εκπομπή διαλόγου με πολλούς προβληματισμούς και απαντήσεις στο μείζον θέμα της πανδημίας του κορονοιού, την στάση της Εκκλησίας και ότι πρέπει να γνωρίζουμε στο διαδραστικό “Χωρίς Χρώμα” .

Μητρόπολη Διδυμοτείχου

Με βαθιά συναίσθηση της αποστολής και του καθήκοντος ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός μπροστά στις πρωτόγνωρες εμπειρίες του λαού μας, η αντοχή του οποίου δοκιμάζεται από την πανδημία, και εν όψει των εορτών του Πάσχα επιλέγει να καταθέσει έναν μηνιαίο μισθό του για τους σκοπούς του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, τό προσωπικό του οποίου με αίσθημα ευθύνης και αυτοθυσία προσφέρει τον καλύτερο εαυτό του για να στηρίζει τις ευπαθείς ομάδες του ακριτικού πληθυσμού του τόπου μας. Με την βεβαιότητα ότι ο δρόμος της Ανάστασης περνάει από το γήλοφο του Γολγοθά ο Μητροπολίτης εύχεται στο προσωπικό του Νοσοκομείου υγεία και δύναμη στο δύσκολο και υπεύθυνο έργο τους.

 

Μητρόπολη Μεσογαίας

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος :

“Στερηθήκαμε τὶς ἀκολουθίες μας, δὲν μᾶς ἀπαγορεύθηκε ὅμως ἡ προσευχή. Ἴσως μάλιστα νὰ γίνεται μὲ περισσότερη θέρμη τώρα, ἴσως νὰ βγαίνει μὲ πιὸ πολὺ πόνο καὶ λαχτάρα, ἀπὸ πιὸ βαθιά, ἴσως νὰ δίνουμε καὶ περισσότερο χρόνο, ἴσως νὰ εἶναι πιὸ ἀληθινή, πιὸ γνήσια, πιὸ αὐθεντι­κή. Ζοῦμε λίγο σὰν τοὺς ἐξόριστους Ἑβραίους στὴ Βαβυ­λώνα. Περίοδος αἰχμα­λωσίας, ἡ ὁποία ὅμως ἀνέδειξε μεγάλες μορφές, τοὺς Τρεῖς Παῖδες καὶ τὸν Προφήτη Δανιήλ, ὅπως καὶ τὸν Ἱερεμία. Πρέπει νὰ ζήσουμε πνευ­ματικὰ τὴ στέρηση. Δὲν εἶναι δική μας ἐπιλογή. Τὴν ἀνάγκη πρέπει νὰ τὴν κάνουμε φιλοτιμία. Καὶ ὁ Θεὸς θὰ εὐλογήσει, καὶ πολύ μάλιστα. Ἀρκεῖ νὰ μὴ χάσουμε τὴν ἐλπίδα μας σὲ Αὐτόν. Ἐλπίδα ὄχι ὅτι θὰ γλιτώσουμε ἀπὸ τὴν ἀπειλὴ τοῦ κορωνοϊοῦ, ἀλλὰ ὅτι δὲν θὰ χάσουμε τὴν παρουσία τοῦ Κυρίου στὴ ζωή μας. Ἀρκεῖ γιὰ ὅλα αὐτὰ νὰ μὴ διαγράψουμε ἀπὸ τὸν ὁρίζοντά μας τὴν προοπτική μας, τὴν Ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ· Αὐτὸ κράτησε τοὺς Ἑβραίους ζωντανοὺς μέσα στὴν αἰχμαλωσία τους, ἡ ἀνάμνηση τῆς Ἱερουσαλήμ (…) Ἡ περίοδος αὐτὴ καὶ οἱ συνθῆκες της προσφέρονται καὶ γιὰ λίγο «ταμεῖον», γιὰ λίγη στροφὴ μέσα μας, γιὰ μυστικὴ προσευχή, γιὰ ἐσωτερικὴ ἐξομολόγηση. (…) Ἡ προτροπὴ ποὺ ἀκούγεται ἀπὸ πολλοὺς «νὰ κάνουμε ἐκκλησία τὸ κάθε σπίτι» εἶναι τόσο ὡραία καὶ τόσο καλὰ ἐντεταγμένη μέσα στὸ πνεῦμα καὶ τὴ διδα­σκαλία τῆς Ἐκκλησίας μας. Ἔτσι πρέπει νὰ εἶναι τὰ σπίτια μας, «κατ’ οἶκον ἐκκλησίες». Γιατὶ ὄχι; Τὸ νὰ κάνουμε βέβαια τὸ σπίτι μας ἐκκλη­σία καὶ τὸ νὰ διατη­ρήσουμε ζωντανὴ τὴν πίστη μας δὲν εἶναι καθόλου εὔκολο. Εἶναι ὅμως ἀναγκαῖο. Καὶ ἂν δὲν τὸ ἔχουμε κάνει μέχρι σήμερα, εὐκαιρία νὰ τὸ προσπα­θήσουμε τώρα. Εἶναι ἀλήθεια ὅτι ζοῦμε ὅλοι κάτω ἀπὸ ἐξαιρετικὰ δύσκολες συνθῆκες. Καὶ βέβαια, ὅ,τι καὶ νὰ κάνουμε τὸ σπίτι μας δὲν μπορεῖ νὰ ἀντικαταστήσει τὴν ἐκκλησία. Ἡ δυσκολία ὅμως ἀναδεικνύει τὴ χάρη. Γι’ αὐτὸ δὲν ἀπογοητευόμαστε. Κάνουμε ὅ,τι μποροῦμε καὶ περι­μένουμε τὸν Κύριο”.

Προσφέρει ένα μισθό ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου

Το μισθό ενός μήνα υπέρ του ειδικού ταμείου για την αντιμετώπιση του Κορονοϊού, καταβάλλει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, Ανδρέας. Επίσης στο ίδιο ταμείο θα συνεισφέρουν κατά βούληση μέρος του μισθού τους και όλοι οι κληρικοί της Ιεράς Μητρόπολης.

Για την απόφαση αυτή ενημερώθηκε η διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, από αντιπροσωπεία της Μητρόπολης.

Συγκεκριμένα τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, επισκέφθηκαν στο γραφείο της ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης, πατήρ Κορνήλιος Αθανασάκης, ο αναπληρωτής γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και αντιπρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών της Μητρόπολης, πατήρ Σπυρίδων Φουκαράκης, και ο πατήρ Ελευθέριος Σκουλάς, γραμματέας του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών.

Παράλληλα γνωστοποιήθηκε ότι η Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, θα παρέχει ως ευγενική χορηγία στην 7η Υ.ΠΕ Κρήτης, για τα νοσοκομεία ευθύνης της, μια συσκευή αναπνευστικής υποστήριξης, δηλώνοντας επίσης τη διαθεσιμότητα των κληρικών για εθελοντική εργασία σε υγειονομικές δομές, σε όποιο τομέα κριθεί απαραίτητο.

Μητρόπολη Σητείας

Ο κ. Κύριλλος μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι ανέφερε πως πρόκειται να διαθέσει ένα από το μισθό του, ύψους 1.830 ευρώ, στον Σύλλογο Φίλων Νοσοκομείου της Ιεράπετρας, ενώ άλλο ένα μισθό θα διαθέσει στο Σύλλογο Φίλων Νοσοκομείου της Σητείας για τον ίδιο σκοπό.

Ο Μητροπολίτης τόνισε πως παρά την ευθύνη του κράτους να παρέχει τα απαραίτητα για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, κανείς δεν θα πρέπει να μένει αμέτοχος, ιδιαίτερα σε μια τέτοια περίοδο κρίσης που η κάθε βοήθεια είναι μέγιστης σημασίας. Παράλληλα κάλεσε τους πιστούς της περιοχής να συνεχίσουν να ακούν τις οδηγίες που δίνονται από τους επιστήμονες της χώρας και να παραμείνουν στο σπίτι τους. Οι λειτουργίες στις Εκκλησίες, σύμφωνα με τη νέα Υπουργική Απόφαση που έγινε πλέον γνωστή, θα γίνουν χωρίς κόσμο, κεκλεισμένων των θυρών, ενώ δεν θα γίνει περιφορά του Επιταφίου και δεν θα επιτραπεί η λειτουργία μεγαφώνων, όμως θα ηχήσουν οι καμπάνες στις εκκλησίες της περιοχής.

 

Οι Μητροπολίτες της Αμερικής προσφέρουν το 20% του μισθού τους για τρεις μήνες

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε τηλεδιάσκεψη της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, αποφασίσθηκε ανάμεσα στα άλλα η «εθελούσια προσφορά του 20% των μισθών των Επαρχιούχων Μητροπολιτών για την ενίσχυση των αναγκών της Εκκλησίας για τους μήνες Απρίλιο, Μάϊο και Ιούνιο».

Ακόμα αποφασίσθηκε η αναβολή της Κληρικολαϊκής για του χρόνου, όπως είχε γράψει ο «Ε.Κ.» από το Σάββατο 28 Μαρτίου.

Στο ανακοινωθεν που εκδόθηκε έπειτα από την τηλεδιάσκεψη αναγράφονται τα εξής: «Την Τρίτη της 31ης Μαρτίου 2020 συνήλθε σε τηλεδιάσκεψη η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος, ώστε να ενημερωθεί και να αποφασίσει σχετικώς προς τα μείζονα τρέχοντα ζητήματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, και κατέληξε στα εξής:

1) Κατόπιν εκτενούς ενημερώσεως περί των οικονομικών επιπτώσεων της εξαπλώσεως της πανδημίας του Κορονοϊού, αλλά και συγκεκριμένων μέτρων που λαμβάνονται για περικοπές εξόδων και για να ανταποκριθεί η Αρχιεπισκοπή στη δυσμενή κατάσταση, η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε ομοφώνως την εθελούσια προσφορά του 20% των μισθών των Επαρχιούχων Μητροπολιτών για την ενίσχυση των αναγκών της Εκκλησίας για τους μήνες Απρίλιο, Μάϊο και Ιούνιο.

2) Ενέκρινε τον επίκαιρο ιερό Παρακλητικό Κανόνα, τον οποίο συνέταξε κατόπιν παρακλήσεως του Σεβ. Αρχιεπισκόπου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος για την προστασία του κόσμου από την πανδημία που απειλεί την ανθρωπότητα. Περαιτέρω, η Σύνοδος ανέθεσε στον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Σπυρίδωνα Καίζιο τη μετάφρασή του στην αγγλική. Τέλος, αποφάσισε τη δημιουργία ταινίας με την εν λόγω Ιερά Ακολουθία στις δύο γλώσσες και την ανάρτισή τους στο διαδίκτυο, προς πνευματική ωφέλεια των πιστών.

3) Αποφάσισε την προσθήκη των εξής αιτήσεων στα «ειρηνικά» της Θείας Λειτουργίας και όλων των Ιερών Ακολουθιών:

«Υπὲρ του ρυσθήναι ημάς απὸ πάσης θλίψεως, οργής, κινδύνου και ανάγκης, και απὸ του απειλούντος ημάς λοιμού του κορονοϊού, του Κυρίου δεηθώμεν», καί «Υπὲρ των αδελφών ημών των κατά της νόσου του κορονοϊού αγωνιζομένων,

ιατρών, νοσηλευτών και επιστημόνων, του Κυρίου δεηθώμεν».

4) Την αναβολή της Κληροκολαϊκής Συνελεύσεως για το επόμενο έτος, σε χρόνο και τόπο που θα ανακοινωθεί στο εγγύς μέλλον.

Εκ της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου».

Βήμα Ορθοδοξίας

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.