Άσχημα τα πράγματα στη δυτική Θεσσαλονίκη. Καταγγελία για τον Δήμο Παύλου Μελά

Άσχημα τα πράγματα στη δυτική Θεσσαλονίκη. Καταγγελία για τον Δήμο Παύλου Μελά

Άσχημες οι εξελίξεις στη δυτική Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα για το δήμο Παύλου Μελά από τους 130 συλλόγους οι οποίοι είναι ενάντια στην καύση απορριμμάτων στο ΤITAΝ.

Στις τελευταίες αναρτήσεις της Πρωτοβουλία κατά της Καύσης Απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας είχαν αφεθεί πολλά υπονοούμενα που μας κίνησαν την περιέργεια,διαβάστε σχετικά εδώ.

Σήμερα επίσημα οι ίδιοι προβαίνουν στην παρακάτω καταγγελία προς τον δήμος Παύλου Μελά για το “δώρο” που έκανε στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ.

Διαβάστε αναλυτικά:

Πρωτοβουλία 130 συλλόγων, σωματείων και φορέων κατά της καύσης απορριμμάτων RDF SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΊΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 14/7/20
Συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα μας ενάντια στην καρκινογόνα καύση στο ΤΙΤΑΝ. καταγγέλλουμε, στα μέλη των συλλόγων – σωματείων της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ», στους κατοίκους του δήμου Π. Μελά, στο λαό όλης της Θεσσαλονίκης, τη διοίκηση του δήμου Π. Μελά, για το δώρο που έκανε στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ με την ψήφιση του Γ.Π.Σ Ευκαρπίας στη θερινή συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, την Τετάρτη 8/7/20.

Συγκεκριμένα: Η «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» κατέθεσε και γραπτό αίτημα αναβολής –παγώματος του ΓΠΣ , προς την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και όλους τους δημοτικούς συμβούλους, μόλις έμαθε ότι για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μπαίνει το θέμα ψήφισης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) Ευκαρπίας. Η απόσυρση – το πάγωμα του θέματος του ΓΠΣ Ευκαρπίας, μπορούσε να αποτελέσει μοχλό πίεσης για την ανάκληση της αδειόδοτησης της καρκινογόνας καύσης καθώς το εργοστάσιο χρόνια τώρα λειτουργεί και κερδοφορεί, χωρίς πολεοδομική έγκριση για τη χρήση γης, σε περιοχή μια ανάσα από τα σπίτια, σε μια περιοχή που περνούν ποτάμια, υπάρχουν πηγές, σε μια περιοχή που έχει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Παρά τις προηγούμενες ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. ενάντια στην καρκινογόνα καύση, στην πράξη η διοίκηση του δήμου με την ψήφο των παρατάξεων της διοίκησης «Ευ πόλις» και της αντιπολίτευσης «Αλλάζω την πόλη μου», και την ισχνή πλειοψηφία της διπλής ψήφου της προέδρου, καταψήφισε την «αναβολή» , πέρασε το ΓΠΣ και αναγνώρισε την περιοχή στην οποία είναι εγκατεστημένη η βιομηχανική μονάδα ως «υποδοχέα χωροθέτησης μεμονωμένης μεγάλης βιομηχανικής μονάδας».

Δεν αποδέχτηκαν το αίτημα μας για αναβολή, με επικρατέστερα τα επιχειρήματα του δημάρχου ότι:
α) αφού ο όμιλος ΤΙΤΑΝ παίρνει ότι αδειοδοτήσεις ζητά, χωρίς να έχει θεσμοθετημένη χρήση γης, δεν τον εμποδίζουμε αν δεν θεσμοθετήσουμε την χρήση γης.
β) ότι το ΓΠΣ έχει και θετικές ρυθμίσεις για την περιοχή
γ) υπάρχει καταληκτική ημερομηνία (3/9/20) για την ψήφιση του αλλιώς χάνεται η «μελέτη» κτλ.

Επιχειρήματα που ούτε λίγο ούτε πολύ μεταφράζονται:
α) στη δύναμη του ΤΙΤΑΝ μόνο να υποχωρήσουμε μπορούμε, δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τους κολοσσούς ακόμη και αν η δραστηριότητά τους βλάπτει σοβαρά την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
β) οι θετικές ρυθμίσεις είναι η νομιμοποίηση οικισμών, που χρόνια τώρα ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι και αντιμετωπίζονται ψηφοθηρικά, ενώ από την άλλη καμία πρόβλεψη οφέλους για τους κατοίκους δεν αντισταθμίζει την ρυπογόνα δράση του ΤΙΤΑΝ και τις επιπτώσεις της (π.χ. κέντρο υγείας, πράσινο, ελεύθεροι χώροι, μετρητές ρύπανσης, κτλ)
γ) εντέχνως και παραπλανητικά από την Διοίκηση και από την μελετητική ομάδα, κανένα στοιχείο δεν κατατέθηκε για την καταληκτική ημερομηνία.

Αναζητώντας την αλήθεια βρήκαμε ότι:
ενώ το ΓΠΣ Ευκαρπίας εκκρεμεί χρόνια τώρα, η ημερομηνία (καταληκτική) 3/9/20 προκύπτει από το ΦΕΚ Α΄162/3.09.2018, Προεδρικό Διάταγμα 90/2018 που στην παράγραφο 5.α αναφέρεται: «είναι δυνατή η παράταση της προαναφερόμενης προθεσμίας από δύο (2) έως έξη(6) μήνες..» άρα κανένα πρόβλημα δεν προέκυπτε για την «μελέτη» με την αναβολή. Ας τελειώσει πια η κοροϊδία!!!

Με την απόφαση αυτή της διοίκησης του δήμου Π. Μελά, μόνο ο όμιλος ΤΙΤΑΝ βγαίνει κερδισμένος: αφού καλύπτει το κενό πολεοδομικής φύσης που αναγνωρίζει και η ίδια η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) που κατέθεσε τον Δεκέμβρη, στο Υπουργείο Ενέργειας, στην οποία αναφέρεται ότι το εργοστάσιο στην Ευκαρπία δεν διαθέτει θεσμοθετημένες χρήσεις γης, και κατοχυρώνει και την νέα αδειοδότηση της καρκινογόνας καύσης.

Καταδικάζουμε την συγκεκριμένη απόφαση της ισχνής πλειοψηφίας του δήμου. Καταγγέλλουμε στο λαό τις παρατάξεις: της διοίκησης, «Ευ πόλις» με τον δήμαρχο κ. Δεμουρτζίδη και της αντιπολίτευσης «Αλλάζω την πόλη μου» με επικεφαλή τον κ. Δεληγιάννη.

Καλούμε τον λαό της πόλης σε αντεπίθεση, με βασικό αίτημα την ανάκληση της αδειοδότησης της καρκινογόνας καύσης.

Συνεχίζουμε πιο δυνατοί από ποτέ, βγάζουμε συμπεράσματα και με την πείρα που έχουμε αποκτήσει όλο το διάστημα της δράσης της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ», έχοντας εμπιστοσύνη στην ενότητα των συλλόγων-σωματείων που συμμετέχουν και στην δράση τους, διεκδικούμε: να ανακαλέσει η κυβέρνηση την αδειοδότηση της καύσης απορριμμάτων RDF-SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας να προχωρήσει η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου με ευθύνη της Περιφέρειας και του Δήμου να μπουν μετρητές ρύπων αέρος και εδάφους και με καθημερινούς ελέγχους να επιβεβαιωθούν οι επιπτώσεις στην υγεία μας και στο περιβάλλον.
Να παρθούν αυστηρά μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος. ΟΧΙ στην καύση αστικών απορριμμάτων RDF SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας.

Πρωτοβουλία κατά της Καύσης Απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.