Έξαρση στον αριθμό των κουνουπιών – Πώς οι επιστήμονες εντοπίζουν τη διασπορά τους

Έξαρση στον αριθμό των κουνουπιών –
Πώς οι επιστήμονες εντοπίζουν τη διασπορά τους

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είμαστε φέτος καθώς τα κουνούπια εμφανίστηκαν στη χώρα μας ένα μήνα νωρίτερα με τους επιστήμονες να είναι σε επιφυλακή καθώς υπάρχει ο φόβος για εμφάνιση του Ιού του Δυτικού Νείλου. Για το σημαντικό αυτό ζήτημα που επηρεάζει όχι μόνο τις υγειονομικές υπηρεσίες αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών μίλησε στην ΕΡΤ ο Χάρης Κοντοές, διευθυντής Ερευνών Μονάδας Beyond στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, αποκαλύπτοντας πώς καταγράφεται η διασπορά τους.

Νωρίτερα φέτος έκαναν την εμφάνισή τους τα κουνούπια

«Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτή τη χρονιά. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα έχουμε μια έξαρση των πληθυσμών των κουνουπιών» ανέφερε στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» ο διευθυντής Ερευνών της Μονάδας Beyond.

Μιλώντας στην ΕΡΤ αποκάλυψε ότι ο αυξημένος αριθμός των κουνουπιών οφείλεται στην κλιματική αλλαγή καθώς είχαμε έναν ξηρό χειμώνα και πολλές βροχές μέσα στον Μάιο τονίζοντας ότι οι «συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας έχουν ευνοήσει την αύξηση των κουνουπιών».

Όπως είπε πέραν του αυξημένου πληθυσμού τους το πρόβλημα είναι η τυχόν εμφάνιση του παθογόνου που σχετίζεται με τον Ιό του Δυτικού Νείλου.

«Αναμένουμε να έχουμε ένα αυξημένο αριθμό. Ευχόμαστε να μην μην κουβαλούν το παθογόνο γιατί γνωρίζουμε ότι τα κουνούπια το βασικό πρόβλημα πέρα από το ότι είναι ενοχλητικά, κουβαλούν τις διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης και της ασθένειας του ιού του Δυτικού Νείλου που είναι το πλέον το μεγαλύτερο πρόβλημα θα έλεγα για τη δική μας χώρα» σημείωσε ο κ. Κοντοές.

Ο χάρτης του επιδημιολογικού κινδύνου

Έξαρση παρατηρείται φέτος στον αριθμό των κουνουπιών – Πώς οι επιστήμονες εντοπίζουν τη διασπορά τους

Αναφερόμενος στα μέτρα ελέγχου μίλησε για το σύστημα ελέγχου του επιδημιολογικού κινδύνου το οποίο έχει αναπτύξει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δείχνοντας σχετικούς χάρτες που παρακολουθούν τη διασπορά των κουνουπιών σε τέσσερις περιφέρειες της Ελλάδας. «Η πρόληψη αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου στο σημείο της παγίδας όπου συγκεντρώνονται τα κουνούπια ή και στην ευρύτερη περιοχή» δήλωσε εξηγώντας ταυτόχρονα πως η καταγραφή αφορά τις περιφέρειες της Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας.

Πώς οι χάρτες καταγράφουν την παρουσία τους στη χώρα

Μιλώντας για την έρευνα που γίνεται από το Αστεροσκοπείο Αθηνών επισήμανε ότι πρόκειται για ένα σύστημα παρακολούθησης που ενημερώνεται συστηματικά κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα τα 4 τελευταία χρόνια. «Τα χρώματα που βλέπουμε στους διαφορετικούς δήμους (βλ. χάρτης επάνω) υποδηλώνουν διαφορετικό επίπεδο κινδύνου εμφάνισης έστω και ενός κρούσματος του ιού του Δυτικού Νείλου» εξηγώντας ότι αποτελεί ένα χρήσιμο οδηγό για λήψη μέτρων από τις αρμόδιες αρχές.

Δίνοντας χρήσιμες συμβουλές προς τους πολίτες ο κ. Κοντοές συμβούλευσε τους κατοίκους να μην αφήνουν λιμνάζοντα νερά και ανοιχτά φρεάτια καλώντας παράλληλα τον κόσμο να κάνει χρήση εντομοαπωθητικών και να τηρεί προστασίας.

Έξαρση παρατηρείται φέτος στον αριθμό των κουνουπιών – Πώς οι επιστήμονες εντοπίζουν τη διασπορά τους

 

Πηγή: Σαββατοκύριακο από τις Έξι | ΕΡΤ ertnews.gr
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.