Έρευνα αποκαλύπτει ότι ο καρδιακός ρυθμός του σκύλου αυξάνεται όταν ο ιδιοκτήτης λέει απλώς «σ’ αγαπώ»

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ο καρδιακός ρυθμός του σκύλου αυξάνεται όταν ο ιδιοκτήτης λέει απλώς «σ’ αγαπώ»

Υπάρχει πιο χαρούμενο, αγνό και αυθόρμητο συναίσθημα στον κόσμο από αυτό που μας προκαλεί η αγάπη των κατοικίδιων; Πρόκειται για ένα συναίσθημα που δεν έχει δεσμεύσεις και μια αγάπη άνευ όρων.

Όταν ένας σκύλος γλύφει το πρόσωπό σας, όταν πηδά στην αγκαλιά σας ή όταν γαυγίζει από ενθουσιασμό όταν ξεκλειδώνετε την πόρτα ερχόμενοι σπίτι, δείχνει απλώς πόσο σας αγαπά. Αλλά γνωρίζατε πώς αντιδρά ο οργανισμός του σκύλου σας όταν του λέτε ότι τον αγαπάτε;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, ο χτύπος της καρδιάς τους προδίδει πόσο τους αρέσει να ακούνε τη φράση «σ’ αγαπώ». Αφού συνέδεσαν τις καρδιές των κατοικίδιων με ειδικούς μετρητές καρδιακού ρυθμού, οι ερευνητές έδωσαν ορισμένα σενάρια στους ιδιοκτήτες τους που θα δημιουργούσαν για τα σκυλάκια τους σε ένα διάστημα επτά ημερών.

Τα στοιχεία αποκάλυψαν ότι η καρδιά τους χτυπούσε 67 φορές το λεπτό σε κατάσταση ξεκούρασης. Όταν οι ιδιοκτήτες τους έλεγαν «Σ’ αγαπώ», ο καρδιακός ρυθμός τους ανέβαινε στους 98 χτύπους ανά λεπτό – μία αύξηση της τάξεως του 46.2%.

Ο σκύλος μας ανεβάζει τους καρδιακούς του παλμούς κατά 10.4% μόνο και μόνο που μας κοιτά, αλλά υπάρχουν και ορισμένες δραστηριότητες που έχουν ηρεμιστική επίδραση. Για παράδειγμα, οι αγκαλιές στον καναπέ μειώνουν τον καρδιακό τους ρυθμό κατά 22.7%.

Η έρευνα ωστόσο είχε και ορισμένους περιορισμούς με βασικό το μικρό δείγμα σκύλων που χρησιμοποιήθηκαν και μετρήθηκαν. Εντούτοις, τα συμπεράσματα του πειράματος έρχονται ουσιαστικά να επιβεβαιώσουν αυτό που όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων γνωρίζουν: ότι οι μικροί τους φίλοι τους αγαπούν βαθύτατα και τους είναι αφοσιωμένοι με όλη τους καρδιά.

Και αυτό φαίνεται από τα συναισθήματα της χαράς και της ευτυχίας που ζωγραφίζονται στα μάτια τους κάθε φορά που τους κοιτούν, που παίζουν μαζί τους και που τους καλούν για συντροφιά ή για μια βόλτα μαζί. Μελλοντικές έρευνες με μεγαλύτερο δείγμα θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε σε βαθύτερο επίπεδο πώς πράγματι αντιδρά ο οργανισμός τους.

 

good news net work 
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.