Έρευνα ποιότητας υπηρεσιών στους παιδικούς σταθμούς του ΔΟΠΠΑΩ

ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ Δ.Ο.Π.Π.Α.Ω.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η έρευνα ποιότητας υπηρεσιών στους παιδικούς σταθμούς οι οποίοι εποπτεύονται από τον Δ.Ο.Π.Π.Α.Ω. Το ερωτηματολόγιο που δόθηκε στους γονείς περιλαμβάνει ερωτήσεις που αφορούν τα εξής : τρόπος φιλοξενίας των παιδιών (ΕΣΠΑ – τροφεία), φαγητό – διατροφή, καθαριότητα, χώροι – ασφάλεια, δραστηριότητες, επικοινωνία με το προσωπικό, ωράριο, εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προτάσεις βελτίωσης.

Τα συμπεράσματα που αντλήθηκαν είναι ενθαρρυντικά για την υφιστάμενη λειτουργία τους. Εντοπίστηκαν ωστόσο τα πεδία στα οποία χρειάζεται παρέμβαση και βελτίωση στο μέλλον τόσο στο σύνολο όσο και ανά παιδικό σταθμό.
Η διοίκηση του Δημοτικού Οργανισμού θέτει σε εφαρμογή ένα μοντέλο ανοιχτής και άμεσης επικοινωνίας με τους πολίτες που αξιοποιούν τις υπηρεσίες της, ώστε οι αποφάσεις που λαμβάνονται να βασίζονται σε διαπιστωμένες ανάγκες όπως έχουν ιεραρχηθεί από τη συγκεκριμένη έρευνα.

Η Πρόεδρος του Δ.Ο.Π.Π.Α.Ω. κα Αντωνιάδου Ρένα δήλωσε όσον αφορά τη συγκεκριμένη δράση ότι «θα υλοποιούμε δράσεις με σκοπό τη συνεχή βελτίωσή μας, θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους γονείς των παιδιών και θα προβούμε σε όλες τις ενέργειες αναβάθμισης των υπηρεσιών μας».

Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Ο.Π.Π.Α.Ω. κος Άγγελος Πανούσης, ο οποίος συντόνισε την έρευνα σε συνεργασία με το προσωπικό του Οργανισμού, ανέφερε ότι «η έρευνα πραγματοποιήθηκε ώστε να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τις αδυναμίες στη λειτουργία των παιδικών σταθμών μας. Για να βελτιώσουμε μια δομή πρέπει να ανιχνεύσουμε τις δυσλειτουργίες και να παρέμβουμε σε αυτές. Η προσπάθειά μας αυτή, ενώ δε κόστισε στο Δημοτικό Οργανισμό, έχει να προσφέρει πάρα πολλά».

Τα συμπεράσματα της έρευνας θα προωθηθούν με τις απαραίτητες διαδικασίες στη Διοίκηση του Δήμου μας για να υλοποιηθούν οι σχετικές παρεμβάσεις.

Για την εξαγωγή των συμπερασμάτων της έρευνας αναλύθηκαν 193 ερωτηματολόγια, δείγμα ιδιαίτερα μεγάλο σε σχέση με το συνολικό αριθμό των παιδιών που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς, με αποτέλεσμα τα στοιχεία που αντλήθηκαν να είναι ιδιαίτερα ασφαλή και έγκυρα. Απαντήσεις λήφθηκαν από γονείς όλων των παιδικών από τις τρεις ενότητες του Δήμου μας. Από τα συμπεράσματα της έρευνας ενδεικτικά, σε σχέση με την λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών, είναι τα παρακάτω:

• Οι γονείς των παιδιών εμφανίζονται ευχαριστημένοι από τη λειτουργία των παιδικών σταθμών σε ποσοστό 96%. Το 4% δήλωσε λίγο ευχαριστημένο.
image
Σκοπός της διοίκησης του Δ.Ο.Π.Π.Α.Ω. είναι η συνεχής βελτίωση των δομών που εποπτεύει, των διαδικασιών και της αναβάθμισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του.

Η παρούσα έρευνα ικανοποίησης της ποιότητας των υπηρεσιών των παιδικών σταθμών του Δήμου Ωραιοκάστρου που εποπτεύονται από το Δ.Ο.Π.Π.Α.Ω. αποτύπωσε την ικανοποίηση των γονέων σήμερα και αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τη Διοίκηση του Δ.Ο.Π.Π.Α.Ω. όσον αφορά τους τομείς παρέμβασης για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Η παρούσα έρευνα θα επαναληφθεί όταν γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις που εντοπίστηκαν, με σκοπό τη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών μας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όσους συμμετείχαν στην έρευνα για τα πολύτιμα δεδομένα που μας έδωσαν. Να είναι σίγουροι ότι όλες οι προτάσεις τους θα ληφθούν σοβαρά υπόψη για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών των παιδικών σταθμών μας. Να ευχαριστήσουμε επίσης το προσωπικό του Δ.Ο.Π.Π.Α.Ω. για την ενεργή συμμετοχή του στη διανομή και συλλογή των ερωτηματολογίων.

Για το Δ.Σ. του Δ.Ο.Π.Π.Α.Ω. Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Αντωνιάδου Ειρήνη

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.