Έρευνα: Το μικροκλίμα της Θεσσαλονίκης κάνει πιο επιθετικό το έντομο-φονιά

Έρευνα: Το μικροκλίμα της Θεσσαλονίκης κάνει πιο επιθετικό το έντομο-φονιά

Σε μια σημαντική διαπίστωση προχώρησε ομάδα Ελλήνων και ξένων ερευνητών για το φλοιοφάγο έντομο που έχει προκαλέσει την τεράστια ζημιά στο πευκοδάσος του Σέιχ Σου. Μετά από μοριακές αναλύσεις, σε συνδυασμό με παρατηρήσεις πεδίου, προκύπτει ότι το έντομο-φονιάς είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις περιβαλλοντικές συνθήκες των πευκοδασών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σε Ελλάδα, τα παράλια της Τουρκίας και της Νότιας Ιταλίας.

Πρόκειται για έναν οικοτύπο του Tomicus piniperda ο οποίος ονομάζεται Τ. destruens. «Αποδείχθηκε η δυναμική του αλλά και οι πληθυσμιακές εξάρσεις του που το κάνουν επικίνδυνο στο μικροκλίμα του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης. Όπως εξήγησε στη Greenagenda.gr ο ερευνητής – εντομολόγος του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Δρ. Δημήτρης Αβτζής το έντομο έχει δώσει σημάδια της δυναμικής του με πληθυσμιακές εξάρσεις παρόμοιες και στην Τουρκία.

«Διαπιστώσαμε ότι το συγκεκριμένο έντομο είναι περισσότερο επιθετικό και έχει μπορέσει να εκμεταλλευτεί τις συνθήκες της περιοχής που είναι προσαρμοσμένες για τη δράση του. Η διαφοροποίησή του με το Pinus Piniperda προκύπτει σε γενετικό επίπεδο», τόνισε ο κ. Αβτζής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ανταποκρίνεται καλύτερα στις ξερές και θερμότερες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και αυτές ευνοούν το έντομο με αποτέλεσμα η προσαρμογή του να είναι θετική για το ίδιο. «Όλα αυτά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, για αυτό χρειάζεται να παρακολουθούμε τη δράση του. Με τη δημιουργία ενός μόνιμου δικτύου παγίδων θα προβαίνουμε στα αναγκαία στα δασοπονικά μέτρα», σημείωσε ο κ. Αβτζής.

Οι επιστήμονες πλέον μπορούν να καταγράφουν αναλυτικά τη συμπεριφορά του εντόμου για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης του, κάτι που ήδη συμβαίνει στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Αβτζή, ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για την επίδραση που ενδεχομένως να έχει ο ήπιος χειμώνας στους πληθυσμούς των εντόμων. «Αυτές οι συνθήκες ευνοούν τα έντομα. Εκτιμώ ότι σε κάποιες δασικές περιοχές θα έχουμε σοβαρά προβλήματα, όχι μόνο με αυτό, σε διάφορες περιοχές της χώρας», λέει ο ερευνητής – εντομολόγος.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι η συνέχιση των ερευνών και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και η τελική δημοσίευση των αποτελεσμάτων σε επιστημονικό περιοδικό.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.