Έρχεται η Γιορτή Ρυζιού στα Νέα Μάλγαρα από 6 έως 9 Σεπτεμβρίου

Από την Πέμπτη 6 έως την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί για 32η χρονιά η «Γιορτή Ρυζιού» στη Δημοτική Κοινότητα Νέων Μαλγάρων του Δήμου Δέλτα, ένας από τους πιο γνωστούς και αγαπημένους θεσμούς, στην οποία πρωτοστατούν οι ρυζοκαλλιεργητές της περιοχής. Η φετινή γιορτή συμπίπτει με την επέτειο 100 χρόνων από την ίδρυση του οικισμού των Νέων Μαλγάρων, γεγονός που θα εορταστεί με ανάλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η «Γιορτή ρυζιού» διοργανώνεται από τον Κοινωνικό και Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Δέλτα σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Νέων Μαλγάρων και το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο Νέων Μαλγάρων. Όλες οι εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 20.30, στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ν. Μαλγάρων και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η Γιορτή Ρυζιού είναι αφιερωμένη στην κύρια καλλιέργεια των κατοίκων του χωριού και εντάσσεται στο πλαίσιο του ετήσιου πανηγυριού για τον εορτασμό της Γέννησης της Θεοτόκου. Κατά τη διάρκειά του διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, δράσεις σχετικές με την καλλιέργεια του ρυζιού και προσφέρεται ρύζι και ρυζόγαλο δωρεάν στον κόσμο.

«Η Γιορτή Ρυζιού είναι μία από τις παλαιότερες που πραγματοποιούνται στο Δήμο Δέλτα και είναι η μεγαλύτερη γιορτή του είδους στην Ελλάδα. Εδώ, σ’ αυτή τη γωνιά της Μακεδονίας, η σχέση των κατοίκων με τη γη και την ορθόδοξη λαϊκή μας παράδοση, ιδίως στις περιοχές του κάμπου της Θεσσαλονίκης, είναι πολύ ισχυρή, θα έλεγα ότι είναι μοναδική και διατηρεί τη γνησιότητά της. Το φανερώνουν οι γιορτές μας που δεν ξεκίνησαν χθες αλλά κρατούν εδώ και δεκαετίες. Το δείχνουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας με την πολυετή δράση και προσφορά τους. Γι’ αυτό κι εμείς τους στηρίζουμε με κάθε τρόπο, γιατί πιστεύουμε στην ανάγκη να μείνουν ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας. Τους αξίζουν συγχαρητήρια για τη διοργάνωση και για τη μεγάλη διαρκή προσπάθεια. Πρέπει όμως να επισημάνω ότι φέτος γιορτάζουμε και τα 100 χρόνια από την ίδρυση των Νέων Μαλγάρων, 100 χρόνια μόχθου και προόδου για τους κατοίκους αυτού του τόπου. Ο τόπος μας έχει βαριά ιστορία, αναφορές τόσο στα αρχαία χρόνια όσο και στον τελευταίο αιώνα της προσφυγιάς του ελληνισμού. Καλώ όλους τους δημότες του Δήμου μας αλλά και τους Θεσσαλονικείς να συμμετάσχουν στη Γιορτή Ρυζιού»δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Ευθύμιος Φωτόπουλος.

«Ο Κοινωνικός και Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Δέλτα για μία ακόμη χρονιά στηρίζει με όλες τις δυνάμεις του τη Γιορτή Ρυζιού, όπως στηρίζει κάθε ωραία προσπάθεια που συμβάλλει στην ανάδειξη της ταυτότητας και στην εξωστρέφεια του Δήμου Δέλτα» δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΠΟΔΔ Δημήτρης Χαλκίδης.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Πέμπτη 6/9

19.30 Παρουσίαση συνταγών με βάση το ρύζι

20.30 Παραδοσιακοί χοροί από τη Μακεδονία και τη Θράκη με τη συμμετοχή:

ΠΠΚ Ν. Μαλγάρων (παιδικά τμήματα)

ΠΠΚ Ν. Μαλγάρων (εφηβικό τμήμα)

Σύλλογος Δράσεων και Πολιτισμού «Η Χαλάστρα» (τμήμα ενηλίκων)

Κέντρο Λαογραφικών Ερευνών Λάρισας (τμήμα ενηλίκων)

ΠΠΚ Ν. Μαλγάρων (τμήμα ενηλίκων)

Συμμετέχει η ορχήστρα «Χάλκινα Ηχοχρώματα»

 

Παρασκευή 7/9

19.00 Εσπερινός

20.30 Περιφορά της Εικόνας «Γεννήσεως της Θεοτόκου» – Συνοδεύει η Φιλαρμονική Ορχήστρα Χαλάστρας – Ανατολικού

 

Σάββατο 8/9

07.00 Θεία Λειτουργία

20.30 «100 χρόνια Νέα Μάλγαρα»: μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη στο κείμενο της Ξανθής Πεχλιβάνη και στο βιβλίο «Στις όχθες του ποταμού: ματιά στην τοπική ιστορία» της Ελένης Μαλιγκάνη από τη θεατρική ομάδα «Καινά Δαιμόνια» και τη συμμετοχή του ΚΑΠΗ Νέων Μαλγάρων (αφήγηση: Μαρία Λαδά, Σκηνοθεσία: Λίτσα Μπακογλίδου, Τραγούδι: Γιώργος Μπαγιώκης

Συναυλία – αφιέρωμα στην προσφυγιά. Τραγουδούν: Αλέκα Κηπουρού, Σωτήρης Σιάκκας, Παναγιώτης Κουλούρης, Νίκος Πολύχρος και η χορωδία A Capella. Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Μάρκος

 

Κυριακή 9/9

20.30 Μουσική βραδιά με τον Μπάμπη Τσέρτο

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.